AIDS 2014: “Στόχος μας είναι η εξάλειψη του ιού”

24/07/2014
antivirus magazine διαφήμιση

aids2014 Blog BannerΤις εργασίες του ολοκληρώνει αύριο το διεθνές συνέδριο για τον HIV/AIDS (AIDS 2014) που πραγματοποιείται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν ως προς την καταπολέμηση του ιού και γενικά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ανάμεσα σε αυτά και η είδηση για τη κυκλοφορία ενός “ειδικού” προφυλακτικού που σκοτώνει τον HIV, τα κονδυλώματα (HPV) και τον έρπητα.

Πιο συγκεκριμένα, μια αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει αναπτύξει ένα gel με την ονομασία VivaGel, το οποίο καταπολεμά τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και έχει αποδειχθεί ότι εξολοθρεύει το 99,9% των ιών.

Αυτή τη στιγμή, το προφυλακτικό υποβάλλεται σε διαδικασίες έγκρισης στην Αυστραλία και την Ιαπωνία. Το προϊόν ανέπτυξε ο κατασκευαστής προφυλακτικών Ansell σε συνεργασία με τη φαρμακευτική Starpharma.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν νέες επαναστατικές θεραπείες στην καταπολέμηση του HIV, όπως αυτή μιας ομάδας ερευνητών από τη Δανία που κατάφερε να εντοπίσει την “κρυψώνα” του ιού σε κύτταρα ασθενών που λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα.

Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί τρόπος για να θανατωθούν τα κύτταρα-καταφύγιο, όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται μόλις διακοπεί η αντιρετροϊκή θεραπεία.

Σε μια διαφορετική μέθοδο, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Temple στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα ένζυμα για να ξεριζώνουν τον HIV από τα κύτταρα στα οποία βρίσκεται.

Η μέθοδος περιλαμβάνει μια αλυσίδα RNA που εντοπίζει τον ιό και ένα DNA ένζυμο που ακολουθεί για να τον απομακρύνει από το κύτταρο το οποίο στη συνέχεια έχοντας πλέον «καθαρίσει» από τον ιό ξεκινά διαδικασία αυτοεπιδιόρθωσης.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!