Χωρίς «Can’t Remember to Forget You» η Τουρκία

08/05/2014
antivirus magazine διαφήμιση

article-2549185-1B17D0B700000578-780_634x338Αγώνα κατά της ομοφυλοφιλίας φαίνεται πως διεξάγει το τα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας, μιας και τελευταίο καιρό μοιράζει απλόχερα πρόστιμα σε προγράμματα που “προβάλλουν” οτιδήποτε πολύχρωμο.

Πρόσφατο περιστατικό το βίντεο κλιπ του «Can’t Remember to forget you» από το πρόσφατο άλμπουμ της Σακίρα. Οι σκηνές του κρεβατιού της τραγουδίστριας με την Ριάνα, οδήγησαν στην απαγόρευση προβολής του από κάθε μέσο.

Συγκεκριμένα το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK), με σχετική ανακοίνωση υποστήριξε:

«Οι δυο τραγουδίστριες, με το να βάζει η μία τα χέρια ανάμεσα στους μηρούς της άλλης, να τρίβουν την πλάτη τους στον τοίχο και να ξαπλώνουν μαζί στο κρεβάτι, πολύ κοντά η μία με την άλλη, δίνουν κακό παράδειγμα στην κοινωνία». «Η επίδειξη ερωτικών χορών και κινήσεων προβάλλει την ομοφυλοφιλία και η εικόνα που δίνει ενδεχομένως να αποτελέσει αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά και τους νέους».

Αποτέλεσμα μάλιστα της απόφασης είναι τα πρόστιμα που φτάνουν και μέχρι τα 44.000 ευρώ, σε τηλεοπτικά κανάλια που προχώρησαν στην αναπαραγωγή του εν λόγω βίντεο κλιπ.

Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο βασίζει τη λογοκρισία του στο νόμο περί προστασίας των ανηλίκων στα οπτικοακουστικά μέσα. Για να τη δικαιολογήσει μάλιστα, επιστρατεύει και ψυχολόγους οι οποίοι διατείνονται ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το αφύσικο. Ενας από αυτούς είναι και ο Τσεμ Κετσέ, πρόεδρος του Συνδέσμου Σεξουαλικής Υγείας της Τουρκίας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «η ομοφυλοφιλία δεν είναι απλώς, αντίθετη προς την ανθρώπινη φύση, αλλά και μπορεί να εμφανιστεί λόγω λαθών που κάνουν οι γονείς».

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για κλιμάκωση  της ομοφοβίας.

Η χώρα πάντως δέχεται γενικότερα κρούσματα λογοκρισίας με το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του να βάλλονται περισσότερο.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!