Πως σχολίασε η διεθνής κοινότητα τον πρόσφατο νόμο της Ουγκάντα

25/02/2014
antivirus magazine διαφήμιση

uganda_actionΣτον απόηχο της ψήφισης ενός ακόμα νόμου που επιτίθεται στην LGBT κοινότητα της Ουγκάντα και οι δηλώσεις επισήμων δίνουν και παίρνουν.

Πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος της χώρας , ο οποίος (μεταξύ άλλων) υποστήριξε  ότι:

 «Οι gay ‘ανταλλάσσουν’ σκουλήκια μεταξύ τους μέσω της σεξουαλικής επαφής και ότι οι άνθρωποι γίνονται ομοφυλόφιλοι για να βγάλουν χρήματα.»

Στο πλευρό του προέδρου (αν και με κάποιες αντιρρήσεις)  τάχθηκε και ο Αμερικανός δικηγόρος – γνωστός για τη μάχη του ενάντια στα gay δικαιώματα- Scott Lively. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Θα προτιμούσα η Ουγκάντα να ακολουθούσε το ρωσικό μοντέλο της αντί-gay προπαγάνδας, το οποίο αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία μου σχετικά με την αναχαίτιση της μαζικής ομοφυλοφιλίας μέσα από τον ελάχιστο περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών.»

Στον αντίποδα τώρα, πολιτικοί και ακτιβιστές που επικρίνουν την εξέλιξη αυτή.

Ο gay ακτιβιστής από την Ουγκάντα, Dr. Paul Semugoma που κινδυνεύει με απέλαση από τη χώρα, δήλωσε:

«Είναι λυπηρό που με αποδοκιμάζουν και με θεωρούν ως κάτι κακό και αφύσικο, εξ αιτίας τους είδους της αγάπης μου. Γιατί πρέπει να έχει σημασία ’το ποιον αγαπώ’; Είναι απλά (ο νόμος) πολιτική καταστροφής. Εμείς (οι gay) είμαστε οι βολικοί αποδιοπομπαίοι τράγοι που μας χρησιμοποιούν, όταν θέλουν να ενισχύσουν την πολιτική τους δύναμη.»

Στο ίδιο κλίμα και ο βραβευμένος συγγραφέας από την Κένυα, Binyavanga Wainaina (παραδέχτηκε ότι είναι gay τον περασμένο μήνα):

«Ο Musenevi επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πολιτικό ζήτημα που θα τον βοηθήσει να κάνει τους πολίτες να ξεχάσουν την κυβερνητική διαφθορά και τη χαλαρή οικονομία. Μέχρι τις επόμενες εκλογές πρόκειται να συμβούν συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας, έτσι δεν είναι; Γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι μια υποψία.»

Στο χώρο της πολιτικής, ο γραμματέας τύπου του Λευκού Οίκου Jay Carney δήλωσε:

«Η Ουγκάντα έκανε ένα βήμα οπισθοδρόμησης με το νόμο αυτό. Οι Η.Π.Α θα επανεξετάσουν τις σχέσεις με την Ουγκάντα.»

Άποψη που συμμερίζεται και η Μ. Βρετανία, η οποία μέσω του υπουργού εξωτερικών (William Hague) επέκρινε την απόφαση αυτή.

 «Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτάσσεται σθεναρά ενάντια σε όλες τις διακρίσεις. Αμφισβητούμε τη συμβατότητα του νόμου με το σύνταγμα της Ουγκάντα καθώς και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο νόμος αυτός θα αυξήσει την δίωξη και τις διακρίσεις των πολιτών, αλλά και θα βλάψει τη φήμη της Ουγκάντα διεθνώς. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση να υπερασπιστεί όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!