Φινλανδία : Ο επικείμενος γάμος

22/02/2014
antivirus magazine διαφήμιση

rainbow-wedding-cakeΜετά την συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο ( Eduskunta ), πηγές λένε ότι η πλειψηφία θα υποστήριξει τον ουδέτερο, από άποψης φύλου, γάμο. Σύμφωνα με την εκστρατεία Tahdon2013 , η πρωτοβουλία της ισότητας των πολιτών , περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές θα στηρίξουν την αλλαγή της νομοθεσίας.

Η Φινλανδία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα όπου ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου δεν είναι νόμιμος . Από το 2002 υπάρχει το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης (rekisteröity parisuhde). Σύμφωνα με πηγές, περισσότερο από το ήμισυ των βουλευτών στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον Senni Moilanen , εκπρόσωπο του Tahdon 2013 , περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού τηςς χώρας υποστηρίζει τη νομιμοποίηση του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου – και είναι σημαντικό ότι η άποψη αυτή αντανακλάται επίσης από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της χώρας .

Ο νόμος στη Φινλανδία διασφαλίζει ότι κάθε πρόταση που θα εξασφαλίζει 50.000 υπογραφές πρέπει να παρουσιάζεται στο κοινοβούλιο και να τη συζητούν οι βουλευτές . Η εκστρατεία Tahdon 2013 ξεκίνησε το 2013 και σε διάστημα έξι μηνών πάνω από 166.000 ανθρώποι την υπέγραψαν και επιθυμούν ένας γάμο στον οποίο δεν θα αναφέρεται πλέον το φύλο καθώς να δοθεί και το δικαίωμα σε χρήση κοινού ονόματος από το ζευγάρι ιδίου φύλου , όπως ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια, καθώς και το δικαίωμα στην υιοθεσία.

Η πρωτοβουλία των πολιτών αναφέρει ότι 108 βουλευτές , μια μικρή πλειοψηφία , είναι υπέρ του ουδέτερου από άποψης φύλου γάμου. Οι βουλευτές υποστηρικτές προέρχονται από την Πράσινη Ένωση (Vihreä liitto), την Αριστερή Συμμαχία (Vasemmistoliitto), το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα της Φινλανδίας (Suomen ruotsalainen kansanpuolue) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Suomen Sosialidemokraattinen Puolue). Η αντιπολίτευση προέρχεται κυρίως από τους Χριστιανοδημοκράτες (Kristillisdemokraatit )και το Κόμμα των Φινλανδών (Perussuomalaiset ).

Παρά την αυξανόμενη υποστήριξη , υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος μπροστά .

Ο Urpo Kangas , καθηγητής πολιτικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι , πιστεύει ότι είναι απλά θέμα χρόνου πριν από τη μεγάλη αλλαγή. Η πρόκληση είναι το πώς θα προχωρήσουμε ,μιας και η Φινλανδία δεν έχει ανάλογο προηγούμενο , όταν πρόκειται για την επανεγγραφή του νόμου .

Ο νομικός εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η Φινλανδία θα ακολουθήσει τις άλλες σκανδιναβικές χώρες που έχουν νομιμοποιήσει το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου . Ο Kangas λέει οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται , και επισημαίνει ότι τα πιο σημαντικά δικαιώματα της οικογένειας έχουν πάντα έχουν γίνει αποδεκτά για πρώτη φορά στην Σουηδία και όχι στη Φινλανδία .

Περίπου 166.000 Φινλανδοί πολίτες υπέγραψαν την πρωτοβουλία των πολιτών, η οποία έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη-αλλά περισσότερο από 42.000 πολίτες έχουν υπογράψει ψήφισμα εναντίον τυχόν νομοθετικών αλλαγών. Δημοσκοπήσεις σχετικά με το θέμα δείχνουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης για το γάμο ατόμων ιδίου φύλου κατά 58% , και 34 % των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην ιδέα.

Με πηγές από τη Δημόσια Φινλανδική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!