NELFA: Ελεύθερη μετακίνηση για τις ΛΟΑΤ οικογένειες μέσα στην Ε.Ε

04/10/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Μια δημόσια έκκληση προς την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Viviane Reding, παρέδωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Οργανώσεων των ΛΟΑΤ Οικογενειών (Network of European LGBT Families Associations – NELFA), Juha Jämsä, με την οποία ζητά την απρόσκοπτη ελευθερία στην μετακίνηση των ΛΟΑΤ οικογενειών και των παιδιών τους από χώρα σε χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκκληση αυτή παραδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι της Φιλανδίας και έχει υπογραφεί συνολικά από 21 οργανώσεις μελών του NELFA.

Αυτή τη στιγμή, εξ αιτίας των διαφορετικών νομοθεσιών που εφαρμόζει το εκάστοτε κράτος-μέλος, μια ΛΟΑΤ οικογένεια αντιμετωπίζει το κίνδυνο να χωρίσει, μιας και τα παιδιά δύναται να απομακρυνθούν από τους γονείς τους, όταν μετακινούνται (ως οικογένεια) από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος του NELFA, Catalina Pallàs, δήλωσε: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν παιδιά που, ακόμα και σήμερα, κινδυνεύουν να απομακρυνθούν από τους γονείς τους όταν μετακινούνται (ως οικογένεια) από ένα κράτος μέλος με θεσμοθετημένη την προστασία στον γάμο και την οικογένεια, σε άλλο κράτος μέλος χωρίς θεσμοθετημένη ανάλογη προστασία. Είναι δυνατόν να εκτίθενται παιδιά σε κλίμα αβεβαιότητας όταν η νομική σχέση των δύο γονέων αναγνωρίζεται σε ένα κράτος μέλος, αλλά δεν αναγνωρίζεται σε κάποιο άλλο ή αναγνωρίζεται μόνο ο ένας από τους δύο γονείς;»

Ενώ, από την μεριά του ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, σχολίασε: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως η παρούσα κατάσταση δημιουργεί παιδιά Β’ κατηγορίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απλά και μόνο επειδή αυτά τα παιδιά τυχαίνει να έχουν δύο γονείς του ίδιου φύλου».

Για το λόγο αυτό, οι οργανώσεις μέλη του NELFA ζητούν από την Επίτροπο Reding να εισηγηθεί νομοθετικής πρότασης για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των παιδιών των ΛΟΑΤ οικογενειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συγκεκριμένη ίση μεταχείριση θα γίνει εφικτή μόνο όταν τα κράτη μέλη αναγνωρίσουν αυτόματα τα επίσημα νομιμοποιητικά έγγραφα που έχουν εκδοθεί από ένα κράτος μέλος, όπως είναι οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, τα έγγραφα υιοθεσίας, τα πιστοποιητικά γάμου κλπ, με τα οποία αποδεικνύεται η οικογενειακή κατάσταση.

Το Δίκτυο NELFA κάλεσε, παράλληλα, την Επίτροπο Reding να πάρει αμετάκλητη θέση υπέρ των παιδιών με ΛΟΑΤ γονείς.

Ο Luis Amorim, ένας Πορτογάλος γκέι πατέρας που ζει στο Βέλγιο, δήλωσε: «Κάτι τέτοιο δημιουργεί θετικό κλίμα ώστε ένα παιδί που έχει γονείς δύο γκέι άντρες οι οποίοι έχουν παντρευτεί στο Βέλγιο, να μην ‘χάσει’ τους γονείς του στην περίπτωση όπου η οικογένεια αποφασίσει να εγκατασταθεί στην Πολωνία, και για να μην χάσουν το δικαίωμα να θεωρούνται μητέρες δύο λεσβίες από την Ισπανία στην περίπτωση που αποφασίσουν να πάνε διακοπές στην Ιταλία. Είναι προφανές ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το φύλο των γονέων με τους οποίους ζουν».

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!