«Ο αγώνας για νόμιμες αμβλώσεις και για queer δικαιώματα είναι κοινός»

28/06/2022
από
Οι παρελάσεις υπερηφάνειας που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν μετατραπεί σε διαμαρτυρίες υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, μετά την κατάργηση της από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι παρελάσεις στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και το Ντένβερ μετατράπηκαν σε εκδήλωση υποστήριξης για τις αμβλώσεις μετά την ανατροπή της απόφασης του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, η φιλανθρωπική οργάνωση υγειονομικής περίθαλψης Planned Parenthood συμμετείχε στην παρέλαση υπερηφάνειας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση.

Η οργάνωση δημοσίευσε στο Twitter: «Σας ευχαριστούμε που υποστηρίξατε την πρόσβαση στις αμβλώσεις και την ανάληψη δράσης. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη φροντίδα που σας αξίζει».

Στο Σιάτλ, το σύνθημα «άμβλωση όποτε το επιθυμούμε» ήταν ένα από τα κεντρικά της πορείας.

«Εάν σε 50 χρόνια από τώρα θέλουμε να γιορτάσουμε ένα Pride που αφορά πραγματικά την ελευθερία και την απελευθέρωση, πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε ότι το σύστημα θα προσφέρει οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που υπάρχει πάντα, που είναι η καταπίεση», δήλωσε η Nikkita Oliver, που συμμετείχε στην παρέλαση (σύμφωνα με τους The Seattle Times).

Η Maya Reddick, μια μαθήτρια λυκείου που παρευρέθηκε στην παρέλαση υπερηφάνειας του Σαν Φρανσίσκο που μετατράπηκε σε διαμαρτυρία για την άμβλωση, είπε στο Reuters: «Φαίνεται σαν να υπάρχει ένα σύννεφο πάνω από όλα τα άτομα που έχουν μήτρα».

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δηλώνει ότι ο “αγώνας για νόμιμες αμβλώσεις και για queer δικαιώματα είναι κοινός”, προειδοποιώντας μάλιστα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να επιτεθεί τώρα στην ισότητα στον γάμο.




Δες και αυτό!