Στιγματιστικό για τους γκέι το ερωτηματολόγιο του ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων

ερωτηματολόγιο ΕΟΔΥ
Ένα στιγματιστικό ερωτηματολόγιο για τους ασθενείς που νοσούν με ευλογιά των πιθήκων δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ. Ουσιαστικά, με μία από τις ερωτήσεις του, λέει ότι αν έχει κάποιος επισκεφτεί κάποιο ΛΟΑΤ Φεστιβάλ (Pride), σάουνα, γκέι κλαμπ κ.ά. μέρη που συχνάζουν ΛΟΑΤ άτομα, είναι πιο πιθανό να κόλλησε τον ιό.

Το ερωτηματολόγιο του ΕΟΔΥ θυμίζει την ερώτηση που έκαναν μέχρι πρόσφατα σε όσα άτομα ήθελαν να δώσουν αίμα: «Έχετε έρθει σε επαφή με άτομο του ιδίου φύλου από το 1977 και μετά;»

Το ερωτηματολόγιο, που μπορεί να το βρει κανείς στο site του ΕΟΔΥ, ρωτά στο 8ο πεδίο το εξής:

Και αμέσως μετά, στο 9ο πεδίο:

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να αναφέρεται στη μία ερώτηση σε όλα τα είδη σεξουαλικών επαφών – αν και δεν θα έπρεπε να αναφέρεται ξεχωριστά η ομοφυλοφιλική και η αμφιφυλοφιλική επαφή από την ετεροφυλοφιλική – και στην επόμενη ερώτηση να γίνεται εξειδίκευση της επαφής σε χώρους που αφορούν μόνο τους γκέι και τους αμφί. Με εξαίρεση τα κολέγια και τα πανεπιστήμια…

Μάλιστα, αναφέρεται στο ίδιο πεδίο (9) και σε σεξουαλική επαφή μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά χωρίς να αναφέρονται το Grindr και το Romeo (πάλι καλά).

Στις 27 Μαΐου, πάντως, ο ΕΟΔΥ είχε πει σε ανακοίνωση του:

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ κρίνει σκόπιμο να επισημάνει, ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά, ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Τώρα τι άλλαξε;

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Προκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!