Συλλήψεις και αστυνομική βία κατά Τούρκων ακτιβιστών για το Istanbul Pride

Θύματα ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας έπεσαν ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές χθες, 5 Ιουνίου, στην περιοχή Kadıköy της Κωνσταντινούπολης, στη γειτονιά Yeldeğirmeni.

Οι ακτιβιστές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν Συνέντευξη Τύπου, με την οποία θα καλωσόριζαν τον Μήνα Υπερηφάνειας, ωστόσο η αστυνομία τους εμπόδισε με βία και 11 άτομα συνελήφθησαν.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές ξυλοκοπήθηκαν στην αστυνομική κλούβα πριν μεταφερθούν στο τμήμα για τις καταθέσεις τους.

Παρόλο που δεν υπήρξε δημόσια ανακοίνωση για τη Συνέντευξη Τύπου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετά τις 18.00, περισσότεροι από 200 αστυνομικοί παρατάχθηκαν στη γειτονιά Yeldeğirmeni από τις 15:00.

Μόλις ξεκίνησε η εκδήλωση, έγιναν τρεις ανακοινώσεις, οι οποίες ανέφεραν ότι η ενέργεια δεν ήταν “νόμιμη”.

Στη συνέχεια η αστυνομία επιτέθηκε στους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές και συνέλαβε 11 από αυτούς. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Vatan και αφέθηκαν ελεύθεροι γύρω στις 22:00.

Istanbul Pride

Η δήλωση προς τους δημοσιογράφους, που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι ακτιβιστές, αφορούσε τον εορτασμό της πορείας υπερηφάνειας, το Istanbul Pride, αλλά και τη διαμαρτυρία για τις καταπιεστικές πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Εμείς οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι είμαστε και πάλι στους δρόμους. Οι φωνές μας, το γέλιο και τα συνθήματά μας αντηχούν σε αυτούς τους δρόμους. Είμαστε εδώ με τις ταυτότητες, τους προσανατολισμούς, την queerness και όλες τις υπάρξεις μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι απειλές, οι πιέσεις, τα σύνορα και οι απαγορεύσεις. Οδηγός μας είναι η διαθεματική queer και τρανσφεμινιστική πολιτική, είμαστε εδώ με τα σώματά μας, τη γλώσσα μας και τις επιθυμίες μας. Είμαστε εδώ με την αντίστασή μας!» Το σύνθημα, εξάλλου, του φετινού Istanbul Pride, είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν το “Resistance” («Αντίσταση»).

Istanbul Pride

«Καλούμε όλα τα τμήματα της κοινωνίας: Χωρίς εμάς τα ΛΟΑΤΚΙ+, ούτε ένα ισότιμο σύνταγμα ούτε μια ειρηνική κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου πρέπει να αναγνωριστούν με συνταγματική διάταξη, να είμαστε ίσοι και εσείς θα είστε ίσοι μαζί μας! Θα είστε ίσοι μαζί μας είτε το θέλετε είτε όχι. Οι πατριαρχικές ΛΟΑΤΚΙφοβικές δολοφονίες δεν θα μείνουν ατιμώρητες και θα έχουμε πρόσβαση σε δικαιώματα και παροχές όπως η ορμονοθεραπεία και η στέγη».

«Είμαστε δυνατοί μαζί, συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε, Happy Pride», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η Εβδομάδα Υπερηφάνειας του Istanbul Pride έχει προγραμματιστεί για τις 20-27 Ιουνίου 2022.

Πηγή φωτογραφιών: @istanbulpride

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!