Αυξήθηκαν σε έναν χρόνο κατά 20% τα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε ΛΟΑΤΚΙ+

ρατσιστική βία 2021

Από 30 το 2020 σε 36, δηλαδή αυξημένες κατά 20% ήταν οι επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που κατέγραψε το 2021 το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, το Δίκτυο κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα συνολικά 72 περιστατικά ρατσιστικής βίας.

Σε 28 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή/και χρώματος καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με πρόσφυγες και μετανάστες. Σε ένα εκ των περιστατικών στοχοποιήθηκαν ταυτόχρονα πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής και ένας ανήλικος Έλληνας πολίτης λόγω εθνοτικής καταγωγής.

Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής, ενώ σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί ιεροί χώροι. Σε 36 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI+ άτομα καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Είχαν καταγραφεί 30 στην αντίστοιχη έκθεση του 2020.

Σε τρία από τα εν λόγω περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Επιπλέον, σε 1 περιστατικό η στοχοποίηση αφορά στην αναπηρία. Στο συγκεκριμένο περιστατικό το θύμα στοχοποιήθηκε λεκτικά από άλλο άτομο, μέσω διαδικτύου.

Σε 19 περιστατικά τα θύματα δήλωσαν ότι έχουν βιώσει ξανά ρατσιστική βία, ενώ σε 39 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).

Επιθέσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+

Πιο αναλυτικά, το Δίκτυο κατέγραψε 36 περιστατικά επιθέσεων κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ για το 2021 (13 λόγω ταυτότητας φύλου, 15 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, 5 περιστατικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας φύλου, 1 περιστατικό λόγω χαρακτηριστικών φύλου/σεξουαλικού προσανατολισμού και 2 περιστατικά κατά φορέα της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα).

Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις, επιθέσεις σωματικής βίας και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σε κάποια περιστατικά σε συνδυασμό με κλοπές και διατάραξη της οικιακής ειρήνης. Χαρακτηριστικό της συντριπτικής πλειονότητας των περιστατικών είναι ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων βίας και εγκληματικών πράξεων με κάθε δυνατή ένταση. Επιπλέον, κατά το 2021, συνεχίστηκαν οι διαδικτυακές επιθέσεις κατά της οργάνωσης Colour Youth.

Το Δίκτυο επισημαίνει ότι οι επιθέσεις κατά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζουν το χαρακτηριστικό ότι οι δράστες τούς ταυτίζουν με τα άτομα που υπερασπίζονται, επεκτείνοντας σε αυτούς τη στοχοποίηση και την άσκηση βίας. Ταυτόχρονα, αν και οι υπερασπιστές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν ανήκουν πάντα στην κοινωνική αυτή ομάδα, οι οργανώσεις που στοχοποιούνται έχουν όντως συγκροτηθεί από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και επομένως οι επιθέσεις έχουν αυξημένο αντίκτυπο τόσο στους ίδιους όσο και στην κοινότητα. Τέλος, το Δίκτυο κατέγραψε 4 περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά την εξέλιξη του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2021, όπου πολίτες επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά κατά συμμετεχόντων στο φεστιβάλ και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Επιθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Από τα 36 περιστατικά κατά ΛΟΑΤΚΙ+, στα 15 περιστατικά στοχοποιήθηκαν τα θύματα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Θύματα: 8 περιστατικά κατά ανδρών, 6 κατά γυναίκας, καθώς και 1 κατά μη δυικού ατόμου.

Ηλικία θυμάτων: Σε 1 περιστατικό το θύμα ήταν ανήλικος, ενώ στα υπόλοιπα περιστατικά η ηλικιακή κλίμακα των θυμάτων εκτείνεται από τα 18 έτη έως τα 28 έτη. Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν τόσο λεκτική βία (σε 6 περιστατικά καταγράφηκαν απειλές ή/και εξύβριση) όσο και σωματική βία. Συγκεκριμένα, σε 8 περιστατικά καταγράφονται σωματικές βλάβες ή/και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας-ασέλγεια έως και ο βιασμός ενός από τα θύματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η σωματική βία λαμβάνει χώρα σε συνδυασμό με λεκτική βία.

Σε 2 περιπτώσεις τα θύματα δήλωσαν ότι έχουν υποστεί βία με ρατσιστικό κίνητρο ξανά στο παρελθόν.

Δράστες: Σε 14 περιστατικά οι δράστες ήταν άνδρες, εκ των οποίων 1 ανήλικος, ενώ σε 1 περιστατικό οι δράστες ήταν άνδρες και γυναίκες. Επίσης, οι ηλικίες των δραστών εμφανίζουν μικρή διασπορά, αναδεικνύοντας το νεαρό της ηλικίας όλων των δραστών. Συγκεκριμένα, οι ηλικίες κυμαίνονται από τα 16 έως τα 28 έτη. Σχετικά με την ιδιότητα των δραστών, στην πλειονότητά τους είναι πολίτες, ωστόσο εντοπίζεται 1 περιστατικό με θύτες ένστολους.

Επιθέσεις λόγω ταυτότητας φύλου

Κατά το 2021, καταγράφηκαν 13 περιστατικά λόγω ταυτότητας φύλου.

Θύματα: 9 περιστατικά κατά γυναικών ηλικίας 30-58 ετών και 4 περιστατικά κατά ανδρών 17-31 ετών. Στην περίπτωση του ανήλικου θύματος, πρόκειται για περιστατικό ενδοοικογενειακής λεκτικής βίας από τους γονείς του θύματος λόγω ταυτότητας φύλου.

Κατά το 2021, καταγράφηκαν 2 περιστατικά λεκτικής βίας, 2 περιστατικά σωματικής βίας, σε συνδυασμό με εξύβριση ή/και απειλές, 1 περιστατικό διατάραξης οικιακής ειρήνης καθώς και 8 περιστατικά λεκτικής βίας ή/και άλλου τύπου παρενοχλήσεις. Τα δύο εκ των περιστατικών έχουν ως θύτες δημόσιους υπαλλήλους, ενώ πέντε εξ αυτών συνδέονται με τα μέτρα ελέγχου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δράστες: Σε 12 περιστατικά οι δράστες ήταν άνδρες, ενώ σε 1 περιστατικό ήταν γυναίκα. Η ηλικιακή κλίμακα των δραστών κυμαίνεται από τα 18 έτη έως τα 55 έτη.

Αστυνομική βία

Το Δίκτυο καταγράφει τα περιστατικά στα οποία η αστυνομική βία συνδέεται με τη ρατσιστική βία, όπου δηλαδή υπάρχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν ρατσιστικά κίνητρα κατά τη διάρκεια βίαιων περιστατικών από ένστολους. Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2021 καταγράφηκαν 20 περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ένστολοι. Ο αντίστοιχος αριθμός καταγραφών το 2020 ήταν 25 περιστατικά, το 2019 έφθανε τα 17 περιστατικά και το 2018 τα 22 περιστατικά. Το Δίκτυο παρατηρεί ότι από το 2017 και για μία ακόμη χρονιά τα συγκεκριμένα περιστατικά παρουσιάζουν ποσοστιαία αυξητική τάση σε σχέση με τα υπόλοιπα περιστατικά που καταγράφονται εντός του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξητική τάση των συγκεκριμένων περιστατικών συναντάται και στις καταγραφές των ετών 2012 έως 2014, όπου τα περιστατικά με εμπλοκή ένστολων έφταναν έως και το 26% του συνόλου των καταγραφών, ενώ είχε παρατηρηθεί μείωση στις σχετικές καταγραφές κατά την περίοδο 2015-2016 και το 2017 (έως 9,8%).

Ολόκληρη η έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιτικής Βίας 2021

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!