Δεν μπορούμε να μιλάμε για “ρητή συναίνεση” όταν αναφερόμαστε σε “θεραπείες μεταστροφής

10/05/2022
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση και στα πλαίσια υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει την απαγόρευση των ονομαζόμενων “θεραπειών μεταστροφής” σε ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα.

γράφει η Άννα Απέργη* για το t-zine

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση και στα πλαίσια υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει την απαγόρευση των ονομαζόμενων “θεραπειών μεταστροφής” σε ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα.

Τις ψευτοεπιστημονικές και ψευτόπνευματικές δηλαδή πρακτικές, παρεμβάσεις και μεθόδους που ως σκοπό έχουν την “αλλαγή” του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπου.

Μέχρι εδώ πολύ καλά. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα ως προς την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+.

Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω και που θεωρώ πολύ προβληματικό είναι το Άρθρο 2 παρ. β της τροπολογίας, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: […] Οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους[…].

Υπάρχει δηλαδή περίπτωση κάποιο ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπο να συναινέσει ελεύθερα και αβίαστα στο να κακοποιηθεί;

Οι απάνθρωπες αυτές πρακτικές βασανιστηρίων όλες και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα σε ΛΟΑΤΚΙ+ κάτω από ένα καθεστώς πίεσης και απειλής. Επομένως, με τη λογική αυτή ένα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπο θα μπορούσε κάλλιστα να “συναινέσει” εξαναγκαζόμενο υπό καθεστώς απειλής, πίεσης ή και βίας ακόμη.

Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για “ρητή συναίνεση”.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΑΡΑ), έχει δηλώσει δημόσια τις θέσεις της για τις συγκεκριμένες “θεραπείες”, ενώ περιγράφει τις πρακτικές αυτές ως “ανήθικη πράξη”.

Ο Ειδικός Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου μάλιστα, κάλεσε να απαγορευτούν ρητά αυτές οι επικίνδυνες και βλαπτικές πρακτικές.
Επίσης, στο Πόρισμα της Επιτροπής για το Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, στο κεφάλαιο που αφορά τις “θεραπείες μεταστροφής”, δεν αναφέρεται πουθενά ότι αυτές μπορούν να γίνουν εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση του ίδιου του προσώπου.

Η αείμνηστη Μαρίνα Γαλανού, η οποία ήταν και μέλος της Επιτροπής, είχε καταθέσει πλήρες αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο ανέλυε όλα τα παραπάνω, ενώ μάλιστα είχε καταθέσει και ως υπόδειγμα τον σχετικό νόμο της Μάλτας.

Συνεπώς, υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, θα πρέπει να αφαιρεθεί η παρ. β του Άρθρου 2 και να απαγορευτούν ρητά οι “θεραπείες” αυτές υπό οποιαδήποτε μορφή μπορεί να έχουν.

*Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

 




Δες και αυτό!