Ένας μήνας από τη νομιμοποίηση των γάμων ομόφυλων στη Χιλή: 170 γάμοι έχουν γίνει ήδη

Χιλή gay γάμοι

Στις 10 Μαρτίου 2022 έγινε ο πρώτος γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη Χιλή. Το πρώτο ζευγάρι είναι ο Javier Silva και ο Jaime Nazar.

Ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 21/400, η Υπηρεσία Ληξιαρχείου και Ταυτοποίησης της Χιλής αποκάλυψε ότι 170 γάμοι ομόφυλων ζευγαριών έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό ADN, το 59% των τελετών αυτών έγιναν από γυναίκες.

Επιπλέον, ο διευθυντής του ληξιαρχείου, Jorge Núñez, ανέφερε ότι το 69% των ζευγαριών που έχουν εγγραφεί προέρχονται από τη μητροπολιτική περιφέρεια του Σαντιάγκο.

Είπε επίσης ότι, μέχρι στιγμής, 516 ζευγάρια έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο τους επόμενους μήνες.

«Ως θεσμικό όργανο εργαστήκαμε σκληρά για να προωθήσουμε το έργο σε χρόνο ρεκόρ, με όλες τις αλλαγές που αυτό συνεπάγεται, τόσο λειτουργικά όσο και μηχανογραφικά», δήλωσε.

Jaime Nazar και Javier Silva: Το πρώτο ζευγάρι ομοφύλων που παντρεύτηκε

Ο Jaime Nazar και ο Javier Silva είναι το πρώτο ομοφυλόφιλο ζευγάρι στη Χιλή που παντρεύτηκε νόμιμα, σε μια ιστορική ημέρα στις 10 Μαρτίου, στο ληξιαρχείο της Providencia, μετά από επτά χρόνια κοινής ζωής. Το ζευγάρι έχει και δύο παιδιά: Ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών και ένα αγόρι ηλικίας ενός έτους και οκτώ μηνών.

Το ζευγάρι δήλωσε ότι αρχικά γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων, αλλά αργότερα έκαναν ξαναβρέθηκαν σε μια εφαρμογή γνωριμιών «και αρχίσαμε να βγαίνουμε και δεν χωρίσαμε άλλο».

Ο Jaime, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι ημέρες που ακολούθησαν αυτό το ιστορικό γεγονός «ήταν εξαιρετικά έντονες, βλέποντας πώς διαδόθηκαν οι ειδήσεις σε όλο τον κόσμο, ήταν πολύ ωραίο να βλέπεις πώς καλύφθηκε όλο αυτό».

Ο Javier δήλωσε: «Ήταν μια τρομερή κούραση, ήταν σαν να είχαμε κάνει μαραθώνιο και το Σάββατο ήμασταν χαλαροί και δεν θέλαμε να κάνουμε τίποτα, αλλά έπρεπε να συνεχίσουμε να είμαστε γονείς».

Ο Jaime εξήγησε πώς το έζησε ο γιος τους, Clemente: «Δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, προσπαθήσαμε να του το εξηγήσουμε, πέρασε καλά, διασκέδασε, κοίταξε όλα όσα συνέβαιναν γύρω του, αλλά τίποτα περισσότερο».

Τα παιδιά του ζευγαριού αποτέλεσαν το κλειδί για την απόφαση του Χάιμε και του Χαβιέρ να παντρευτούν, καθώς, όπως εξήγησε ο Σίλβα, «είναι ο λόγος για τον οποίο τα κάναμε όλα αυτά, είναι τα δικαιώματά τους που θέλουμε να προστατεύσουμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτά».

Όταν ρωτήθηκαν αν έχουν υποστεί οποιουδήποτε είδους διάκριση στη ζωή τους, ο Jaime είπε: «Δεν έχουμε υποστεί διακρίσεις με κανέναν τρόπο, αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος. Δεν είναι φυσικό για εμάς να κρατιόμαστε χέρι-χέρι δημόσια, επειδή έχουμε αυτή την ανησυχία που προέρχεται από την κουλτούρα και από όσα έχουμε δει στον Τύπο, η οποία ελπίζω να αλλάξει, ώστε οι νέες γενιές να μην φοβούνται, να τους είναι πιο φυσικό».

Όσο για το ταξίδι του μέλιτος, ο Javier είπε «όχι προς το παρόν«, καθώς τώρα επικεντρώνονται στο να «αλλάζουν πάνες και να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Το ζευγάρι σχολίασε επίσης την επίσκεψή του στη La Moneda, όπου πήρε πρωινό με τον πρώην πλέον πρόεδρο Piñera και ανέφερε ότι ο πρώην αρχηγός του κράτους «ήταν εξαιρετικά αγαπητός, η συνάντηση μαζί τους ήταν διασκεδαστική, το πρωινό ήταν πολύ καλό, πολύ πιο χαλαρό από ό,τι νομίζαμε».

«Μας συνεχάρη, μας μίλησε για τις εμπειρίες της ζωής του, για το πώς είναι να έχεις οικογένεια και πώς είναι να φτάνεις τα χρόνια γάμου που έχει», πρόσθεσε ο Χάιμε.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!