Πρόεδρος Χιλής: Υποσχέθηκε την προώθηση της ισότητας στον γάμο

03/06/2021
από
ισότητα στον γάμο, Sebastián Piñera
Sebastián Piñera

Ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastián Piñera, δήλωσε ότι θα στοχεύσει στη διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, που από το 2017 έχει παγώσει και δεν προχωράει.

Η κυβέρνηση εισήγαγε πολιτικές με σύμφωνο το 2015, αλλά ένα νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ γκέι ατόμων, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 201, μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να περάσει από το κοινοβούλιο.

Μιλώντας με τους νομοθέτες την Τρίτη 01 Ιουνίου 2021, ο Piñera είπε ότι είναι πια καιρός, για αυτήν την ιστορικά συντηρητική χώρα, να νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο, σύμφωνα με το Reuters.

«Νομίζω ότι πρέπει να εμβαθύνουμε στην αξία της ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να αγαπάμε, και να διαμορφώνουμε μια οικογένεια με ένα αγαπημένο άτομο», δήλωσε ο Piñera.

«Ήρθε η ώρα να εγγυηθούμε αυτήν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια σε όλους τους ανθρώπους. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για τον γάμο μεταξύ των ομοφυλοφίλων ατόμων στη χώρα μας.»

Πρόσθεσε: «Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, θα μπορούν να ζουν, να αγαπούν και να σχηματίζουν μια οικογένεια με όλη την προστασία και την αξιοπρέπεια που χρειάζονται και αξίζουν.»

Η αναστολή του νομοσχεδίου το 2017

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο εισήχθη για πρώτη φορά από την αριστερά της Χιλής και την πρόεδρο Michelle Bachelet το 2017, όταν τρία ομόφυλα ζευγάρια υπέβαλαν αγωγή στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH), για την έλλειψη πρόσβασης στο γάμο.

Το νομοσχέδιο θα άλλαζε τον ορισμό του γάμου στον αστικό κώδικα της χώρας, έτσι ώστε ο γάμος να οριστεί ως «ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων». Εάν περνούσε, θα έδινε στα παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώματα αναγνώρισης των γονείς, δικαιώματα κοινής τεκνοθεσίας, και γονικής μέριμνας.

Η Bachelet πέρασε το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο τον Αύγουστο του 2017, αλλά η διαδικασία πάγωσε αμέσως, αφήνοντας τα κουήρ ζευγάρια στο πουθενά.

Το 2018, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι 16 χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Χιλής- θα πρέπει να νομιμοποιήσουν τον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών.

Το δικαστήριο διέταξε τις κυβερνήσεις να «εγγυηθούν την πρόσβαση σε όλες τις υπάρχουσες μορφές εγχώριων νομικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στον γάμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η προαγωγή όλων των δικαιωμάτων των οικογενειών που σχηματίζονται από ομόφυλα ζευγάρια χωρίς διάκριση.»

Παρ’ όλα αυτά, η ως επί το πλείστον καθολική χώρα έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να κάνει την ισότητα των γάμων πραγματικότητα.

https://avmag.gr/83898/entoli-dikastiriou-se-16-chores-gia-nomimopiisi-tou-omofylou-gamou/




Δες και αυτό!