Εγκλωβισμένες οι τρανς γυναίκες στην Ουκρανία: «Απαγορεύεται να φύγουμε από χώρα»

03/03/2022
από

Σε πολλές τρανς γυναίκες δεν επιτρέπεται να φύγουν από την Ουκρανία ενώ οι ίδιες περιγράφουν την εισβολή της Ρωσίας ως «πόλεμο μέσα σε πόλεμο».

Ο δήμαρχος του Κιέβου είπε την Τετάρτη (2 Μαρτίου) ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται «ολοένα και πιο κοντά» στην πρωτεύουσα – αλλά ότι «το Κίεβο αντιστέκεται».

Η Zi Faámelu παραμένει κρυμμένη στο διαμέρισμά της στο Κίεβο καθώς οι πυροβολισμοί και οι πύραυλοι πλησιάζουν. Η ίδια είναι μουσικός, γνωστή στην Ουκρανία για τη συμμετοχή της στο διαγωνιστικό σόου Star Factory.

Έχει αρχίσει να ξεμένει από φαγητό, όπως δήλωσε στο CBS News, αλλά φοβάται να φύγει από το σπίτι όχι μόνο λόγω πολέμου – αλλά και επειδή φοβάται για την ασφάλειά της ως τρανς γυναίκα. Η Faámelu περιέγραψε τη ζωή ως τρανς στην Ουκρανία ως «ζοφερή» και φοβάται ότι η βία θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε τρανσφοβική.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν όπλα. Μπορεί να είναι δικαιολογία για βία», είπε. «Αυτή είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση».

Η Faámelu φοβάται ότι ακόμα κι αν κατάφερνε να φτάσει στα ουκρανικά σύνορα, δεν θα της επιτρεπόταν να περάσει επειδή το διαβατήριό της δεν ταιριάζει με την ταυτότητα φύλου της.

Ακτιβιστές δήλωσαν στο δίκτυο TGEU (Transgender Europe) ότι τρανς άτομα με έγγραφα που δεν αντιστοιχούν με την ταυτότητα φύλου «δεν μπορούν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου» και ότι τρανς γυναίκες σε ηλικία μάχης, που δεν έχουν αλλάξει τα έγγραφά του , πιέζονται να παραμείνουν στη χώρα για να πολεμήσουν.

Στην Ουκρανία απαγορεύεται να φύγεις από τη χώρα, αν είναι 18 – 60 ετών και τα χαρτιά σου αναφέρονται σε αρσενικό φύλο.

«Αυτό δεν είναι ένα πολύ φιλικό μέρος… Οι ζωές των τρανς ατόμων είναι πολύ ζοφερές εδώ», πρόσθεσε η Faámelu.

«Αν αναφέρεται στο αρσενικό φύλο το διαβατήριό σου, δεν θα σε αφήσουν να φύγεις στο εξωτερικό. Δεν θα σε αφήσουν να περάσεις… [Είναι] πόλεμος μέσα σε πόλεμο, αλήθεια».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να νικήσουν τη Ρωσία.

 «Υπάρχει κάτι για τους Ουκρανούς, είναι πολύ αισιόδοξοι και χαρούμενοι άνθρωποι… Δεν τα παρατάνε ποτέ», σημείωσε.

«Δεν ξέρεις αν θα είσαι ζωντανή το επόμενο πρωί. Λοιπόν τι σκοπεύεις να κάνεις; Προτιμώ απλώς να χορεύω στην κουζίνα, για να είμαι ειλικρινής. Γιατί αν αυτή είναι η τελευταία στιγμή της ζωής μου, θέλω απλώς να το γιορτάσω. Θέλω απλώς να χορέψω».

Μέχρι το 2017, η Ουκρανία απαιτούσε διάγνωση γιατρού, προκειμένου τα τρανς άτομα να αλλάξουν τα έγγραφα τους.

Αν και έκτοτε η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, δεν είναι καθόλου εύκολη. Το να είσαι τρανς εξακολουθεί να θεωρείται ψυχιατρική διαταραχή.

 




Δες και αυτό!