Τέξας: Απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης

01/09/2021
από
Απαγόρευση των αμβλώσεων

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα νόμος στο Τέξας, σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων, μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. δεν εξέτασε το έκτακτο αίτημα οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών να εμποδίσει την εφαρμογή του.

Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο υπέγραψε τον Μάιο ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο. Ουσιαστικά, ο νόμος απαγορεύει τουλάχιστον το 85% των αμβλώσεων που γίνονται στην πολιτεία, σύμφωνα με αντιπάλους της νομοθεσίας.

Τόσο αυστηρή απαγόρευση δεν έχει υιοθετηθεί σε καμία πολιτεία των Η.Π.Α. μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ, η οποία ουσιαστικά νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι κλινικές της οργάνωση Planned Parenthood, άλλες κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες σε γυναίκες, γιατροί ακόμη και ιερείς προσέφυγαν εναντίον του νομοσχεδίου τον Ιούλιο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όστιν, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Εξάλλου ο νόμος αυτός ξεχωρίζει από άλλους, που έχουν υιοθετηθεί σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες των Η.Π.Α., καθώς δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να φροντίζουν για την εφαρμογή του. Αντί να προβλέπει ποινές για όσους κάνουν αμβλώσεις, επιτρέπει στους πολίτες του Τέξας να υποβάλουν αγωγή εναντίον κλινικών, ή γιατρών που κάνουν αμβλώσεις, ή εναντίον οποιουδήποτε «βοηθά ή συνδράμει» σε άμβλωση ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

Οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι ενδέχεται να κοστίσει στις κλινικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ένα κόστος το οποίο δε θα μπορέσουν να επωμιστούν.

Ωστόσο, ο Στίβεν Βλαντέκ, καθηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας, εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου, και ότι η ισχύς του μπορεί να ανασταλεί έπειτα από δικαστική απόφαση. «Παρά τα όσα λένε μερικοί, δεν είναι το τέλος του Ρόου», σχολίασε.

Το Τέξας είναι μεταξύ των ρεπουμπλικανικών πολιτειών που έχουν εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, απαγορεύοντάς τες μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, συνήθως στην έκτη εβδομάδα της κύησης, συχνά προτού μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος.

Εξάλλου, η πολιτεία του Μισισίπη έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφασή του του 1973. Οι δικαστές πρόκειται να ξεκινήσουν να εξετάζουν το θέμα τον Οκτώβριο, με την απόφασή τους να αναμένεται ως το τέλος του Ιουνίου του 2022.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!