Όταν ο Jordan Windle από την πλατφόρμα των 10 μέτρων αυτήν την εβδομάδα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, θα διαγωνιστεί επίσημα για την Ομάδα ΗΠΑ.

Όμως, στην καρδιά του, ο 22χρονος Ολυμπιονίκης, που έχει γεννηθεί στην Καμπότζη, διαγωνίζεται, επίσης, για τον γκέι θετό πατέρα του, τον Jerry Windle, που θα τον παρακολουθήσει από την Καλιφόρνια. Ο ταλαντούχος δύτης και ο περήφανος γκέι πατέρας του μίλησαν στο Today και είχαν πολλά να μοιραστούν για τον μακρύ και ευτυχισμένο δρόμο τους μαζί ως οικογένεια.

«Λέω σε όλους, όταν με ρωτάνε «γιατί κάνω κατάδυση» ότι το κάνω καθαρά για τον μπαμπά μου, και για το πόσο μου αρέσει να με παρακολουθεί», δήλωσε ο Jordan. «Χωρίς αυτόν να κάνει όλες τις θυσίες που έχει κάνει, και χωρίς την αγάπη και την υποστήριξή του, όσο χρόνο είμαστε μαζί, πραγματικά δε θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα. Τον ευχαριστώ για όλα, για όλα μου τα επιτεύγματα. Ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι μαζί του, και συνεχίζουμε ακόμα.» 

Η ιστορία τους μαζί ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο Jerry είδε ένα άρθρο για έναν άντρα που τεκνοθέτησε ένα παιδί από την Καμπότζη. Το ότι ήταν γκέι και ανύπαντρος εκείνη την περίοδο το καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τον ίδιο να τεκνοθετήσει, ή έτσι νόμιζε, αλλά το άρθρο του έδωσε ελπίδα. Έτσι, έδωσε μία ευκαιρία και κάλεσε την υπηρεσία παιδοθεσίας, όπου του είπαν ότι ήταν δυνατό. Λίγους μήνες αργότερα βρισκόταν στην Καμπότζη, κρατώντας στην αγκαλιά του έναν πολύ άρρωστο Jordan.

Ο Jordan έμενε σε ορφανοτροφείο της Καμπότζης σε ηλικία ενός έτους το 1999. Τεκνοθετήθηκε έξι μήνες αργότερα από τον Jerry. Αλλά ο Jordan ήταν τόσο άρρωστος, κυριολεκτικά πάλευε για τη ζωή του. Με τον Jerry να μάχεται μαζί του, όμως, το νεαρό αγόρι έλαβε όλη την αγάπη και την ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν, και σύντομα έγινε καλύτερα, και άρχισε να αναπτύσσεται στη νέα του πατρίδα.

Ο Tim O’Brien, ο πρώην προπονητής του θρυλικού Ολυμπιονίκη δύτη, Greg Louganis, εντόπισε τον νεαρό Jordan σε ηλικία επτά ετών, σημειώνοντας τις εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ του Louganis και του νεαρού αγοριού.

«Ο [O’Brien] είπε ότι έβλεπε κάτι στον Jordan, και ήταν κάτι φυσιολογικό, αλλά και ανεξήγητο», θυμάται ο Jerry. «Κι έτσι, ο Jordan είπε ότι ήθελε να κάνει μαθήματα κατάδυσης, και του είπα «εντάξει, αν είναι κάτι που θέλεις να κάνεις, ας το κάνουμε.»

Ο Jordan άρχισε να κάνει μαθήματα κατάδυσης, και δύο χρόνια αργότερα ήταν Εθνικός Πρωταθλητής Εφήβων, ένας πραγματικά σπάνιος, και σχεδόν ανήκουστος άθλος. Ο Jordan συνέχισε με αφοσίωση και επιτυχία τις καταδύσεις και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Κι αφού κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάδυση πλατφόρμας 10 μέτρων ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα (συγκεντρώνοντας τέλεια βαθμολογία, όταν του έδωσαν άριστα δέκα πέντε από τους επτά κριτές), εκπροσωπεί τώρα την ομάδα των ΗΠΑ στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Η πρώτη του κατάδυση έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη.

Ενώ ο Jordan δίνει όλα τα εύσημα στον πατέρα του, ο ταπεινός Jerry βλέπει τα πράγματα κάπως διαφορετικά.

«Ξέρω τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει, το έχει κερδίσει όλο αυτό», είπε ο περήφανος πατέρας. «Και είμαι πολύ ενθουσιασμένος και περήφανος που με το προπονητικό του επιτελείο κατάφερε ένα τόσο καταπληκτικό κατόρθωμα.»

Ο Jerry δε θα μπορεί να παρακολουθήσει τον γιο του να αγωνίζεται ζωντανά στην Ιαπωνία φέτος, λόγω των περιορισμών της παγκόσμιας πανδημίας, αλλά θα παρακολουθεί, και θα γιορτάζει, στο σπίτι.

«Το να μην τον έχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι διαφορετικό», είπε ο Jordan. «Μακάρι να ήταν εκεί, αλλά αυτό δεν αλλάζει πραγματικά αυτό για το οποίο πάω εκεί: να διασκεδάσω, να δειχτώ λίγο, και να προσφέρω θέαμα για όλους. Αυτή θα είναι η πρόθεσή μου, και ελπίζω να τον κάνω περήφανο.»