Η μπασκετμπολίστρια Stefanie Dolson έγινε η πρώτη ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ Αμερικανίδα αθλήτρια, που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, και γράφει ιστορία.

Η Dolson είναι μέλος της ομάδας μπάσκετ των Η.Π.Α., η οποία έγραψε ιστορία κερδίζοντας την πρώτη διοργάνωση 3-on-3 μπάσκετ των Ολυμπιακών γυναικών την Τετάρτη (28 Ιουλίου).

Stefanie Dolson
Stefanie Dolson

Είναι μία από τις/τους περισσότερες/ους από 160 ΛΟΑΤΚΙ+ αθλήτριες/τές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς του τρέχοντος έτους και είναι out σε σχέση με τη σεξουαλικότητά της, σύμφωνα με ανάλυση του OutSports, και είναι η δεύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ νικήτρια χρυσού μετάλλου των Αγώνων του Τόκιο, μετά τον Tom Daley.

Η Dolson, μαζί με τις συμπαίκτριές της Kelsey Plum, Jackie Young, και Allisha Gray, κράτησαν το παιχνίδι εναντίον της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) από την αρχή, αν και η Ρωσική ομάδα αντιστάθηκε σκληρά.

Stefanie Dolson
Stefanie Dolson

Μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του παιχνιδιού, η Dolson πήρε ένα ριμπάουντ από την ομάδα της, που σφράγισε λίγο-πολύ τη νίκη. Το σκορ έκλεισε με 18-15.

Η Dolson – της οποίας το παρατσούκλι είναι «Big Mama Stef» – είπε στο Olympics.com:

«Είμαι τόσο περήφανη γι’ αυτήν την ομάδα και τον εαυτό μου.»

«Παλέψαμε τόσο σκληρά για να φτάσουμε εδώ, και δεν ήταν πάντα εύκολο και είμαστε πραγματικά ευχαριστημένες μ’ αυτό που κάναμε», είπε η Dolson.

Και πρόσθεσε: «Μου προκαλεί ανατριχίλα [το ότι κέρδισαν το χρυσό]. Είναι ιδιαίτερο να είσαι πρώτο απ’ όλα, αλλά το μπάσκετ τρέχει βαθιά στο αμερικανικό αίμα, οπότε αυτό είναι πολύ ξεχωριστό.»

Η παίκτρια της Chicago Sky έκανε coming out ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε μια συνέντευξη το 2016 στο ESPN. Είχε πει τότε ότι δε χρειάζεται κάθε παίκτρια/παίκτης στο WNBA “να είναι out”, αλλά ένιωσε ότι «κλήθηκε να ζήσει μια αυθεντική ζωή ανοιχτά.»

«Ξέρω ποια είμαι, και δε με νοιάζει αν ο κόσμος με κρίνει,» είχε πει τότε η Dolson.