Σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από τον θάνατο της Diana που συγκλόνισε τον κόσμο. Μια φωτογραφία ενός νοικιασμένου αυτοκινήτου πάγωσε το κοινό, που παρακολουθούσε τα δελτία ειδήσεων το βράδυ της 31ης Αυγούστου του 1997.

Με την αίσθηση της απώλειας που ακολούθησε, μία ήταν η στιγμή της Diana, που θα έμενε χαραγμένη για πάντα. Η επίσκεψή της σε νοσηλευόμενα άτομα του Νοσοκομείου Middlesex του Λονδίνου. Για πολλά από αυτά, ο φόβος και ο τρόμος ήταν αναμενόμενα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ή ακόμα και από τα εργαζόμενα άτομα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που τους υποστήριζαν.

Πράγματι, η έλλειψη κατανόησης και ενημέρωσης οδήγησε στον θάνατο αμέτρητα ΛΟΑΤ+ άτομα. Πολλοί φοβόντουσαν λανθασμένα, ότι ο ιός του HIV θα μπορούσε να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μόνο με το άγγιγμα.

Όμως, βλέποντας το απλωμένο, γυμνό χέρι της χαμογελαστής Diana το 1987, ήταν μια στιγμή που έδινε ελπίδα.

Κανένας από τους 12 ασθενείς της πρώτης μονάδας HIV/AIDS της Βρετανίας δεν ήθελε να τη συναντήσει. Είχαν τον φόβο ότι θα γινόταν πρώτο θέμα στον τύπο, με πολύ εχθρικά σχόλια για τα άτομα που ζούσαν με τον ιό του HIV. Τελικά, ένας άντρας, που ήταν πολύ κοντά στον θάνατο, συμφώνησε να συναντηθεί με τη Diana.

23 χρόνια από τον θάνατο της Diana
Η Diana συναντά τον William Drake, που ζει με τον ιό του HIV και του σφίγγει το χέρι. Ιούλιος 1992, London Lighthouse AIDS centre. Η φωτογραφία συγκαταλέγεται στις 16 εικόνες που άλλαξαν τον κόσμο (2015)

Μπροστά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Diana έσφιξε το χέρι ενός άνδρα, που είχε διαγνωστεί με τον ιό του HIV.

Μια απλή, τολμηρή πράξη που ήρθε να καταγράψει το πώς θα θυμόμαστε τη Diana ακόμα και τώρα, 23 χρόνια μετά το θάνατό της. Ως την μπαλαντέρ μιας μοναρχίας, που την απέρριψε. Δυναμική όσο και λαμπερή.

Η Diana δήλωσε στον τύπο, που ειρωνευόταν τη στάση της: «Ο HIV δεν κάνει τους ανθρώπους επικίνδυνους, να το γνωρίζουμε. Έτσι, μπορείτε να σφίξετε το χέρι τους και να τους αγκαλιάσετε, ένας Θεός ξέρει πόσο πολύ το χρειάζονται.”

Πολλές κορυφαίες ομάδες για τον HIV και ΛΟΑΤ+ άτομα του ακτιβιστικού χώρου, τη θυμούνται ως μία πρωτοπόρο, που έσπασε τις τάξεις για είναι εκεί, δίπλα σε μία από τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας.

Ο Matthew Hodson, εκτελεστικός διευθυντής του NAM aidsmap, δήλωσε στο PinkNews πως, ως παιδί, που μεγάλωσε τη δεκαετία του ογδόντα, θυμάται τη Diana ως «αναπόφευκτο» μέρος της ζωής του. 23 χρόνια από τον θάνατο της Diana δεν έχουν αλλάξει πολλά.

«Ήταν εκεί καθημερινά, γελούσε ή έκλαιγε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων» , είπε.

«Το να σφίγγει το χέρι ενός ατόμου με AIDS, σε μια εποχή που δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία, μπορεί να φαίνεται μικροσκοπικό τώρα, αλλά εκείνη τη στιγμή ήταν καθοριστικό. Δεν αμφιβάλλω ότι, αν είχε ζήσει, θα ήταν ισχυρή σύμμαχος στην καταπολέμηση του στίγματος του ιού του HIV. Κανείς δεν περίμενε η ιστορία της να τελειώσει τόσο απότομα. Με εξέπληξε η θλίψη μου. Μπήκα στο πλήθος, μεταξύ Kensington και Buckingham Palaces, για να παρακολουθήσω την επικήδεια πομπή που περνούσε.

Τα άλογα που οδηγούσαν το φέρετρο σήκωναν σκόνη, η οποία έπιανε το φως του ήλιου.

Οι πενθούσες/ντες που ήταν κοντά μου σε αυτό το τμήμα της πομπής φάνηκαν να είναι κυρίως Μαύρα άτομα και γυναίκες, άτομα με ορατές αναπηρίες, ομοφυλόφιλοι άνδρες και λεσβίες. Η Diana, με όλα τα προνόμια της γέννησής της, μίλησε για το πώς είναι να αισθάνεται σαν ξένη. Νομίζω ότι πολλά άτομα, που ένιωθαν περιθωριοποιημένα από την κοινωνία, αισθάνονταν μία σχέση μαζί της και χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά από το θάνατό της. Με κάνει ακόμα να αισθάνομαι λυπημένος.» 

Ο Fraser Wilson από την Terrence Higgins Trust, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη σεξουαλική υγεία, δήλωσε στο PinkNews:

«Με χειραψίες και αγκαλιές, η πριγκίπισσα Diana βοήθησε να αλλάξει τις αντιλήψεις για τον ιό του HIV και να ηρεμήσει ένα μέρος της υστερίας, που είχε ξεσπάσει κατά τις πρώτες μέρες της επιδημίας.

«Μέσα από τις ενέργειές της, κατέστησε σαφές ότι δε θα μπορούσε κανείς να προσβληθεί από τον ιό του HIV, από το να τον αγγίξεις ή να έρθεις σε άμεση επαφή μαζί του. Ο αντίκτυπος της πριγκίπισσας Diana που έθεσε στο επίκεντρο τα άτομα που ζούσαν με τον ιό του HIV δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ή να ξεχαστεί.

Μας λείπει οδυνηρά.

Το έργο της πριγκίπισσας Diana τιμάται και χτίζεται από τον γιο της, τον Πρίγκιπα Harry. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τη δεκαετία του 1980, όσον αφορά το στίγμα του ιού του HIV, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» .

Οι φωτογραφίες της Diana, όταν επισκεπτόταν τους θαλάμους, σε όλη τη Βρετανία, έγιναν συνώνυμες με την κληρονομιά της για καλοσύνη, καθώς έγινε επίσημα προστάτιδα του National AIDs Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ιδρύθηκε για την αποδέσμευση από τους τοξικούς μύθους, που θολώνουν την αλήθεια, γύρω από τον ιό του HIV.

Σε μια ομιλία της το 1993, σε εκδήλωση του οργανισμού, η Diana μίλησε για τις μητέρες που ζούσαν με τον ιό του HIV και τα παιδιά τους. Ακόμη, μίλησε για τον μύθο, ότι ο ιός του HIV ήταν ένα πρόβλημα μόνο των γκέι ανδρών.

«Για εκείνες τις μητέρες και τα παιδιά, που ζουν ήδη υπό τη σκιά του AIDS» , είπε, «πρέπει να βοηθήσουμε να επιστρέψουν στο φως, να τις καθησυχάσουμε και να υποστηρίξουμε τις ανάγκες τους. Και ίσως να μάθουμε από αυτές, πώς να ζούμε τη ζωή μας πληρέστερα, για όσο καιρό μπορεί να κρατήσει.» 

Το 2015, ο πρίγκιπας Harry, δούκας του Sussex, συνεχίζει το έργο της μητέρας του.

«Όταν η μητέρα μου κρατούσε το χέρι ενός άνδρα που πέθαινε από AIDS» , είπε ο πρίγκιπας, «κανείς δε θα φανταζόταν ότι λίγο περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, θα μπορούσε κανείς να δει, τα οροθετικά στον ιό του HIV άτομα, να ζουν μία γεμάτη, υγιή και με αγάπη ζωή.” 

Πρόσθεσε: «Αν ήταν ακόμα εδώ σήμερα, πιθανότατα θα έκανε τεστ κάθε μήνα, απλώς για να περάσει ένα μήνυμα» .

Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας William, Δούκας του Cambridge, εμφανίστηκε το 2016 στο εξώφυλλο του βρετανικού γκέι περιοδικού Attitude, καταδικάζοντας τον ομοφοβικό εκφοβισμό.

Η Diana, για τα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσει να επαινείται για τη φιλανθρωπία και τη ζεστασιά της.

«Τίποτα δε μου φέρνει περισσότερη ευτυχία από το να προσπαθώ να βοηθήσω τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της κοινωνίας» , δήλωσε η Diana σε συνέντευξη του 1995.

«Είναι ένας στόχος και ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής μου, ένα είδος πεπρωμένου.» 

Πρίγκιπας Χάρι & Έλτον Τζον μαζί στον αγώνα για τον ιό του HIV