Και επίσημα η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νομική δράση ενάντια σε Ουγγαρία και Πολωνία

15/07/2021

“Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει ποτέ να στιγματιστούν κομμάτια της κοινωνίας μας: είτε λόγω αυτών που αγαπούν, λόγω της ηλικίας τους, της εθνικότητάς τους, των πολιτικών τους απόψεων ή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων…”

Αυτή ήταν η δήλωση που είχε κάνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, πριν λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συζήτηση για την ομοφοβική νομοθεσία της Ουγγαρίας.

Η πρόεδρος επιβεβαιώνει σήμερα το περιεχόμενο της δήλωσής της, ανακοινώνοντας και επίσημα τις ενέργειες της Επιτροπής ενάντια στην Ουγγαρία και την Πολώνια, λόγω των αντί ΛΟΑΤ+ πολιτικών που εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η ισότητα και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν βασικές αξίες της ΕΕ, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες.

Η Επιτροπή κινεί διαδικασίες για παράβαση κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας σχετικά με την ισότητα και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στην Ουγγαρία, οι υποθέσεις περιλαμβάνουν τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο, ο οποίος απαγορεύει ή περιορίζει την πρόσβαση σε περιεχόμενο που προωθεί ή απεικονίζει τη λεγόμενη «απόκλιση από την ταυτότητα που αντιστοιχεί στο φύλο κατά τη γέννηση, την ταυτότητα φύλου ή την ομοφυλοφιλία» για άτομα κάτω των 18 ετών.

Όσον αφορά στην Πολωνία, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι πολωνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως και δεόντως στην έρευνά της σχετικά με τη φύση και τον αντίκτυπο των λεγόμενων ψηφισμάτων για τις «ελεύθερες από τη ΛΟΑΤ+ ιδεολογίας ζώνες» που εγκρίθηκαν από αρκετές πολωνικές περιφέρειες και δήμους.

Τα δύο κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στα επιχειρήματα που προέβαλε η Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τους αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη και σε ένα περαιτέρω βήμα να τις παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!