Επίσημη διακήρυξη για τον Μήνα Υπερηφάνειας από τον Joe Biden

01/06/2021
από
Joe Biden
Joe Biden

Ο Πρόεδρος Joe Biden εξέδωσε την πρώτη επίσημη διακήρυξη του εορτασμού του μήνα υπερηφάνειας (Pride Month), ζητώντας δράση για τα «τραγικά επίπεδα βίας» εναντίον των τρανς ατόμων.

Ο Biden άνοιξε τη διακήρυξη του Pride Month υπενθυμίζοντας τις ταραχές του Stonewall το 1969. Μίλησε για το «απελευθερωτικό κίνημα» τονίζοντας ότι εξακολουθεί να λειτουργεί ως «έκκληση για δράση» για να εμπνεύσει τους Αμερικανούς να ανταποκριθούν στην «υπόσχεση του έθνους για ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους.»

«Το Pride είναι μια στιγμή για να θυμηθούμε τους αγώνες της κοινότητας των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανς και των κουήρ ατόμων (LGBTQ+) που έχουν υπομείνει και να γιορτάσουμε για τους θριάμβους των ατόμων που έχουν αγωνιστεί – και συνεχίζουν να αγωνίζονται – για πλήρη ισότητα.»

Ο Biden δήλωσε ακόμη: «Το Pride είναι μια ευχάριστη επικοινωνιακή γιορτή ορατότητας και μια προσωπική γιορτή της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειας.»

Πρόσθεσε ότι η ΛΟΑΤ+ η κοινότητα τις ΗΠΑ «πέτυχε αξιοσημείωτη πρόοδο από το Stonewall.» Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα στην ισότητα των γάμων και την προστασία στον χώρο εργασίας για τα ΛΟΑΤ+ άτομα «σε κάθε πολιτεία και επικράτεια». Στη διακήρυξή του ο Biden πρόσθεσε ότι «σχεδόν το 14%» των 1.500 «διορισμένων του αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+» και ότι ο ίδιος «τιμάται ιδιαίτερα» από την υπηρεσία των εκπροσώπων της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, Pete Buttigieg και της δρ. Rachel Levine.

Ωστόσο, παρά τα επίπεδα προόδου, ο Biden τόνισε ότι υπάρχουν «πολλές πολιτείες στις οποίες τα ΛΟΑΤΚ+ άτομα δεν έχουν ακόμη προστασία για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και τον σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους σε νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια καταλύματα και άλλους χώρους». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να παρακολουθούν μια τραγική απότομη βία κατά των σκουρόχρωμων τρανς γυναικών

«Τα ΛΟΑΤΚ+ άτομα – ειδικά τα νεαρά άτομα, που αψηφούν τους κανόνες φύλου – αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και παρενόχληση σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και διατρέχουν δυσανάλογο κίνδυνο αυτοτραυματισμού και θανάτου από αυτοκτονία», δήλωσε ο Biden. «Ορισμένες πολιτείες έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν ενεργά την τρανς νεολαία μέσω της ψήφισης νόμων που ενισχύουν τις διακρίσεις, που αψηφούν τις αξίες της συμπερίληψης και της ελευθερίας όλων μας.»

Ο Biden δήλωσε ακόμη ότι η βία και οι διακρίσεις εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας «απαιτούν τη συνεχή εστίασή μας και την επιμέλειά μας» και δεσμεύτηκε «να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των ΛΟΑΤΚ+ ατόμων ως Πρόεδρος.»

Πρόκειται για την πρώτη προεδρική διακήρυξη που τιμά τον Μήνα Υπερηφάνεια μετά την εγκατάλειψη της πρακτικής, υπό τη διοίκηση του προέδρου Trump.

Ο Trump αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τον παγκόσμιο εορτασμό των ΛΟΑΤ+ εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος. To 2019 η διοίκηση του Trump αρνήθηκε στις πρεσβείες των ΗΠΑ το δικαίωμα να υψώσουν σημαίες του ουράνιου τόξου προς τιμήν του Μήνα Υπερηφάνειας, εκτός εάν τους δοθεί άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden-Harris εργάστηκε ενεργά για να μην υπάρχουν ΛΟΑΤ+ αποκλεισμοί. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση έδωσε γενική έγκριση στις πρεσβείες των ΗΠΑ και στα διπλωματικά φυλάκια για να μπορούν να υψώνουν ΛΟΑΤ+ σημαίες στον ίδιο πόλο σημαίας με τη σημαία των ΗΠΑ.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!