Η ιστορική διακήρυξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την Ημέρα Τρανς Ορατότητας

01/04/2021
από

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε εχθές μια διακήρυξη προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Ορατότητας.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προηγούμενος πρόεδρος είχε επιτεθεί αρκετές φορές αδιάκοπα στα δικαιώματα των τρανς, αρνούμενος να εκδώσει μια διακήρυξη για τον μήνα Υπερηφάνειας.

«Η Ημέρα Τρανς Ορατότητας αναγνωρίζει τις γενιές του αγώνων, ακτιβισμού και θάρρους που έχουν φέρει τη χώρα μας πιο κοντά στην πλήρη ισότητα για τα τρανς και non binary άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η δήλωση του Μπάιντεν.

Η διακήρυξη σημειώνει ότι «παρά την πρόοδό μας στην προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους ΛΟΑΤ+, πάρα πολλά τρανς άτομα – ενήλικα και μη – εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστημικά εμπόδια στην ελευθερία και την ισότητα». Αναφέρεται επίσης στα τρέχοντα ζητήματα, όπως η έλλειψη στέγης και οι διακρίσεις και η βία.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στον διορισμό της Δρ. Ρέιτσελ Λεβίν στο υπουργείο υγείας, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία «δημόσια λειτουργό που έσπασε τα εμπόδια» και που «υπηρετεί υπερήφανα και ανοιχτά τη χώρα».

Η διακήρυξη αναφέρει και την εντολή του Μπάιντεν για επιπλέον προστασία των ΛΟΑΤ+ μέσα από τον Νόμο περί Ισότητας.

«Ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και με την εξουσία που μου έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, διακηρύσσω την παρούσα 31η Μαρτίου 2021, ως Ημέρα Τρανς Ορατότητας. Καλώ όλους τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν στον αγώνα για πλήρη ισότητα της τρανς κοινότητας».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τη συγκεκριμένη μέρα.




Δες και αυτό!