Σκωτία: Απαράδεκτα ομοφοβική γραμμή υπεράσπισης δικηγόρου

31/05/2021
από
Σκωτία, ομοφοβία

Μια γυναίκα από τη Σκωτία κατηγόρησε έναν άνδρα, ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά σε ένα πάρτι το 2018 και η υπόθεση έφτασε σε δικαστήριο. Ο εναγόμενος, Keiran McNally, ισχυρίζεται ότι έκαναν συναινετικό σεξ – αλλά η γυναίκα είπε ότι δε θα μπορούσε να συναινέσει, επειδή αφενός κοιμόταν, και αφετέρου είναι λεσβία.

Η στρατηγική του συνηγόρου υπεράσπισης του δράστη φαίνεται να αμφισβητεί, όχι μόνο το αν υπήρξε ή όχι συναίνεση (η οποία μπορεί να δόθηκε και στον ύπνο της κοπέλας), αλλά αμφισβητεί ακόμη και τον σεξουαλικό της προσανατολισμό. Μάλιστα, σεαποκορύφωμα όλων των παραπάνω, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κοπέλα μπορεί να έχει πει ψέματα και για τα δύο.

Κατά τη διάρκεια των σοκαριστικά ομοφοβικών ερωτήσεων της υπεράσπισης, ρωτήθηκε αν ήταν σίγουρη για τη σεξουαλικότητά της τη στιγμή της υποτιθέμενης επίθεσης.

«Ήσασταν ετεροφυλόφιλη σε ένα στάδιο και αμφιφυλόφιλη σε ένα άλλο στάδιο;» τη ρώτησε ο δικηγόρος υπεράσπισης ,Joe Barr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα δεν κατάλαβε «τι σημαίνει ετεροφυλόφιλη», οπότε ο Barr ρώτησε ξανά με διαφορετικό τρόπο – αν «προτιμούσε τα αγόρια» πριν. Η γυναίκα ανέφερε ότι παλιά ήταν στην ντουλάπα και πίστευε ότι ήταν στρέιτ.

«Δεν προτιμούσα τα αγόρια, απλά δεν ήξερα τι ήμουν», απάντησε τελικά.

Στη συνέχεια, ο Barr τη ρώτησε αν οι φίλοι της στο πάρτι και ο McNally μπορεί να είχαν «καταλάβει λάθος» για τη σεξουαλικότητά της, πριν από την επίθεση.

«Σίγουρα όχι», απάντησε, «επειδή το έμαθαν λίγο πριν από αυτό το περιστατικό», αναφερόμενη στον McNally.

Ο McNally αντιμετωπίζει δίκη για κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης που προέρχονται από το περιστατικό στις 24 Ιουνίου 2018 στο Linwood, μια μικρή γειτονιά στο δυτικό Renfrewshire της Σκωτίας. Επιπλέον, κατηγορείται ότι δεν εμφανίστηκε σε προδικαστική ακρόαση το 2019 σχετικά με την υπόθεση.

Η υπεράσπιση του McNally είναι ότι η γυναίκα συμφώνησε και ήταν «πρόθυμη να συμμετέχει σε οποιαδήποτε σεξουαλική αλληλεπίδραση» που συνέβη, σύμφωνα με το Daily Record.

Ο Barr ζήτησε από τη γυναίκα να πει παραπάνω για το πότε ενημέρωσε τον McNally για τη σεξουαλικότητά της, προσπαθώντας να εξηγήσει το πότε το έκανε ακριβώς.

«Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, δε θυμάμαι ακριβώς πότε», απάντησε εκείνη.

Όταν ο Barr υπονόησε ότι μπορεί απλώς να «νόμιζε» ότι εξήγησε τη σεξουαλικότητά της στον McNally, η γυναίκα απάντησε: «Δε νόμιζα, το ήξερε [ότι είμαι λεσβία]… το ήξερε, γιατί του είπα.»

Παρόλο που εκείνη αρνήθηκε να αγκαλιάσει ή να φιλήσει τον McNally κατ’ επανάληψη, ο Barr συνέχισε να λέει ότι η αγκαλιά και το φιλί ήταν συναινετικά, κάτι που είπε ότι το είδαν κι άλλοι δύο άνθρωποι.

«Αυτό ειναι ψέμα. Όχι, δεν τον φίλησα ποτέ», απάντησε η γυναίκα.

Ο Barr ρώτησε, επίσης, για τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ και αν αυτό επηρέασε την κρίση της. Δεν ήταν σίγουρη αν κατανάλωσε κοκαΐνη στο πάρτι, αλλά επιβεβαίωσε ότι αγόρασε αλκοόλ για το πάρτι.

Η γυναίκα αισθάνθηκε πιεσμένη και ζήτησε ένα διάλειμμα. Η δίκη αναβλήθηκε και θα συνεχιστεί στο Paisley Sheriff Court ενώπιον του σερίφη Tom McCartney.




Δες και αυτό!