Εμβληματικοί δρόμοι του κόσμου που διαψεύδουν τις προσδοκίες μας

Είναι δύσκολο για τους ταξιδιώτες να αντισταθούν στη γοητεία ενός διάσημου δρόμου. Όλα φαίνονται τόσο απλά: μια οδός, όπου μπορείτε να απολαύσετε την τοπική κουλτούρα, να κάνετε λίγα ψώνια, να γευματίσετε, να απολαύσετε μερικά ποτά και ίσως να περάσετε εκεί τη νύχτα σας. Όλα σε μία τοποθεσία.

Κάπως έτσι συρρέουν οι τουρίστες στις πιο γνωστές λεωφόρους του κόσμου και τα μονοπάτια γύρω από αυτές. Και μερικές φορές αυτή είναι, πράγματι, μια υπέροχη ιδέα: όπως το Βασιλικό Μίλι στο Εδιμβούργο, η Οδός του Μαρτυρίου στην Ιερουσαλήμ, και το Chandni Chowk στο Δελχί. Όλες/οι πρέπει να δουν αυτά τα μέρη.

Ωστόσο, πολλοί από τους πιο διάσημους δρόμους του κόσμου έχουν γίνει θύματα της μεγάλης επιτυχίας τους και χρειάζονται ανανέωση, ή έστω μια πιο στοχευμένη αναβάθμιση. Οδοί όπως αυτές…

Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, Παρίσι

Μόλις ένα χρόνο και λίγους μήνες πριν, χρειάστηκε να την ξαναπερπατἠσω αυτήν την κοσμική λεωφόρο μήκους 1900 μέτρων, για ένα επαγγελματικό ραντεβού. Θα βρείτε εκεί τα πιο πολυτελή καταστήματα ρούχων και φυσικά κάποια υπερτιμημένα –χωρίς κάποιο λόγο- καφέ για να καθίσετε -και πολύ, μα πολύ κόσμο. Αποκαλείται «η πιο όμορφη λεωφόρος του κόσμου» και συμφωνώ, εν μέρει. Παλαιότερα, ήταν όντως το διαμάντι του Παρισιού. Πλέον, εκτός της φθοράς που έχει υποστεί, είναι και ένας πολύ τουριστικός δρόμος που δεν είναι αντάξιος της τόσο μεγάλης προβολής του. Πρόκειται βέβαια να ανακαινιστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα γίνουν στη χώρα, οπότε βάζουμε μια άνω τελεία μέχρι να δούμε την εξέλιξή του. Οι Παριζιάνοι είναι θερμοί υποστηρικτές της ανακαίνισης, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση της κυκλοφορίας, την επέκταση των πεζοδρομίων και τη δημιουργία νέου πρασίνου. Πολλές άλλες πόλεις θα μπορούσαν να μάθουν από αυτούς.

Αντ’ αυτού, λοιπόν μπορείτε να περπατήσετε στη Rue des Barres, έναν υπερβολικά ρομαντικό δρόμο.


Λα Ράμπλα, Βαρκελώνη

Ο πιο διάσημος δρόμος της Βαρκελώνης είναι υπέροχος -εάν δε φοβάστε την κλοπή ή αν σας αρέσουν τα τουριστικά μαγαζιά και οι κάτω-του-μετρίου παέγιας (παραδοσιακό πιάτο της Ισπανίας). Σε μια πόλη με τόσα πολλά να προσφέρει, φαίνεται περίεργο ότι μια από τις πιο διάσημες τοποθεσίες της είναι τόσο κακή. Αρκεί να περπατήσετε λίγα μέτρα από τη Λα Ράμπλα για να βρείτε κάτι πολύ καλύτερο: την κομψή γοτθική συνοικία στα βορειοανατολικά και την τραχιά El Raval από την άλλη πλευρά. Και από εκεί, συνεχίστε.

Αντ’ αυτού, περπατήστε την Carrer del Parlament, στο Sant Antoni, και δε θα απογοητευτείτε.


Τάιμς Σκουέρ, Νέα Υόρκη

Τεχνικά, δεν είναι δρόμος, αλλά μια από τις πιο διάσημες τοποθεσίες της Νέας Υόρκης, και κατατάσσεται στη λίστα αυτή χάρη στην απίστευτη ικανότητά της να διατηρεί τη φήμη της τουριστικής σχεδίασης, ενώ δεν προσφέρει απολύτως τίποτα ουσιαστικά για να απολαύσουν οι τουρίστες. Η ίδια η Τάιμς Σκουέρ είναι απλώς ένας ανοιχτός χώρος, όχι ιδιαίτερα υπέροχος ή φιλόξενος. Τα αξιοθέατα που περιβάλλουν την πλατεία περιλαμβάνουν το Μουσείο Μαντάμ Τισό, το Ripley’s Believe It or Not, και ένα τεράστιο M&Ms World. Είναι πραγματικά αυτός ο λόγος, για τον οποίο κάποιος θα έρθει στη Νέα Υόρκη;

Αντ’ αυτού, περπατήστε την Union Square για να δείτε πολλά περισσότερα.


Abbey Road, Λονδίνο

Έχετε μόνο τον εαυτό σας να κατηγορήσετε εάν φτάσετε στην Abbey Road στο Λονδίνο περιμένοντας κάτι το καταπληκτικό. Ένας δρόμος που είναι διάσημος για ένα και μόνο πράγμα: μια διάβαση πεζών που έφτασε στο εξώφυλλο ενός αρκετά γνωστού δίσκου. Οι φανατικοί των Beatles συρρέουν εδώ για να αναδημιουργήσουν το εξώφυλλο του άλμπουμ με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και στη συνέχεια να κοιτάξουν γύρω και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουν.

Αντ’ αυτού, περπατήστε την Οδό Ρίτζεντ, που έχει άφθονη τη γοητεία της παλιάς Αγγλίας, καθώς και πράγματα που μπορείτε να κάνετε.


Γράφει ο Γιώργος Βιτωράτος

Travel Editor / FollowGeorge.gr

Γιώργος Βιτωράτος

Είμαι Air Host & Travel Editor και όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό μου πάθος είναι τα ταξίδια. Μέσα από τα ταξιδιωτικά μου άρθρα έχω σκοπό να σας ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και να προτείνω άπειρες, κουήρ και μη, επιλογές για το επόμενο σας ταξίδι. Θα με βρείτε πίσω από το FollowGeorge.gr όπου μοιράζομαι εμπειρίες από τα ταξίδια μου είτε πίσω από την επικοινωνία καλλιτεχνών και εκδηλώσεων. Για απορίες και περαιτέρω σχόλια σας περιμένω στο [email protected] Μέχρι τότε... see you in the sky!




Δες και αυτό!