Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανελλαδική διαμαρτυρία της 6ης Μάη απευθύνει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με σημερινή ανακοίνωσή της μιλά για «το ανθρώπινο δικαίωμα στο 8ωρο και την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον». «Όπως είναι το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη» για όλα τα άτομα, και εξηγεί:

«Φέτος, η εργατική Πρωτομαγιά σημαδεύεται από μια σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων, από την κυβέρνηση της ΝΔ. Παραβιάσεις που έρχονται να προστεθούν στη μακροχρόνια παραβίαση του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων:
 • Στην ίση πρόσβαση στην εργασία, την ίση αμοιβή και
 • τη διαιώνιση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου.»

Στη συνέχεια, στο κάλεσμά της η Ομάδα υπενθυμίζει ότι: «Τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, εκτός από την ευρεία ρητορική μίσους και τη βία που αντιμετωπίζουν τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα.»

Συνταγματική αναθεώρηση

«Παρά τις παραπάνω διακρίσεις», τονίζει η Ομάδα, η ΝΔ καταψήφισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση για την καθιέρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Επίσης, «δεν έφερε ούτε μία νομοθετική πρωτοβουλία που να ενισχύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μολονότι η χώρα μας είχε την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το διάστημα 15 Μαΐου με 18 Νοεμβρίου 2020. Έχασε έτσι μια ακόμη ευκαιρία να στείλει το δικό της συμβολικό μήνυμα:

 • Για τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και
 • Για τα 10 χρόνια από τη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.»

Εργατική Πρωτομαγιά

«Την ίδια στιγμή, ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς δεν είναι διαφορετικός μόνο λόγω της μετάθεσης της ημερομηνίας. Είναι διαφορετικός, γιατί η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία, αμέσως μετά το Πάσχα φέρνει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Με το οποίο επιχειρεί να διαλύσει όλο το εργατικό δίκαιο, να καταργήσει κατακτήσεις χρόνων και να επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα.»

Η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δηλώνει:

 • Αντίθετη «με την προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας» και
 • ότι θα αντιδράσει σε όλα τα επίπεδα με όλες της τις δυνάμεις. Συμμαχώντας με όλο τον κόσμο της εργασίας.

Στη συνέχεια, απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή σε: «Όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βλέπουν τα ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατούνται, στη συγκέντρωση-απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη».

Αιτήματα

Στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρει ότι, «εκτός από τα αιτήματα του συνόλου των εργαζομένων, για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διεκδικούμε:

 • Ίση πρόσβαση στην εργασία.
 • Προστασία από τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας στην πράξη.
 • Ευαισθητοποίηση όλων των συνδικαλιστικών σωματείων και συμπερίληψη για ισότιμη συμμετοχή.
 • Ειδική μέριμνα για ισότιμη μεταχείριση στην εργασία, για άτομα που είναι ΛΟΑΤΚΙ+ και βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις για άλλες ταυτότητές τους, όπως οροθετικά και άτομα με αναπηρία, μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά.
 • Οριζόντιο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ), ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές (φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου κ.ο.κ.).
 • Σύσταση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατάρτισης για τα στελέχη του Ο.Α.Ε.Δ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και λοιπών φορέων, πάνω στις διακρίσεις που υφίστανται οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι στην απασχόληση και την παροχή υπηρεσιών.

Σεξεργασία και δικαιώματα

 • Η εργασία στο σεξ είναι εργασία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ωστόσο, λόγω του περιοριστικού νομικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα για την εργασία στο σεξ, για πολλά απ’ τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη η εργασία τους. Διεθνείς Οργανισμοί για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο σεξ, όπως η ICRSE (Διεθνής Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο σεξ στην Ευρώπη), έχουν πάρει θέση επί του θέματος, καλώντας τις Κυβερνήσεις να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσουν κοινωνική προστασία για τις εργαζόμενες και εργαζόμενους στο σεξ.
 • Εξασφάλιση σύνταξης και ασφαλιστικής κάλυψης για όλα.
 • Δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, με όλα τα οφέλη και ιδίως την αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών.
 • Στήριξη ευάλωτων ομάδων, ανέργων, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συνταξιούχων κ.ά. Παράλληλα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συστήματος καθολικής κάλυψης υγείας που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα άτομα και τις ανάγκες τους: Νομοθετικές, θεσμικές και επιμορφωτικές παρεμβάσεις που να διασφαλίζουν την ευχερή πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο σύστημα υγείας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου,
 • Πλήρη κάλυψη από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού φύλου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού.
 • Άμεση και σαφής απαγόρευση των μη ιατρικά αναγκαίων και κοσμητικών χειρουργικών επεμβάσεων ακρωτηριασμού και ”κανονικοποίησης” των γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ βρεφών και ανηλίκων.
 • Εξάλειψη των διακρίσεων στην αιμοδοσία για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.​
Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Η Ελλαδα ακολουθει την Αμερικη. Παρτ ταιμ με τετραωρα και…

Comments are closed.