Β. Ιρλανδία: Η απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής κερδίζει σε συμβολική ψηφοφορία

21/04/2021
από
Β. Ιρλανδία, θεραπεία μεταστροφής, ψηφοφορία, απαγόρευση
Β. Ιρλανδία: Η απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής κερδίζει σε συμβολική ψηφοφορία

Η Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε συντριπτικά υπέρ μιας πρότασης που ζητά την απαγόρευση της σκληρής, κακοποιητικής πρακτικής της θεραπείας μεταστροφής.

Η πρόταση ψηφίστηκε με 59 υπέρ και 24 κατά ψήφους, με όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα εκτός από το υπερ-συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) να ψηφίζουν υπέρ.

Οι βουλεύτριες/τές ψήφισαν την πρόταση την Τρίτη το απόγευμα (20 Απριλίου) μετά από μια έντονη συζήτηση, η οποία είδε εκλεγμένες/ους αντιπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα να μιλούν για την επείγουσα ανάγκη απαγόρευσης της θεραπείας μεταστροφής στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η πρόταση της Συνέλευσης αναγνωρίζει ότι η θεραπεία μεταστροφή είναι μια«επιβλαβής πρακτική» που βλάπτει την ψυχική υγεία όσων υπόκεινται σε αυτήν. Αν και η ψηφοφορία αυτή δεν είναι δεσμευτική υπάρχει η ελπίδα ότι το ηχηρό αυτό αποτέλεσμα θα δώσει σαφή εντολή στον υπουργό κοινοτήτων να ακολουθήσει μια αυστηρή και εκτεταμένη απαγόρευση θεραπείας μεταστροφής.

«Το αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης στη Συνέλευση είναι θετικό και είμαστε ικανοποιημένοι που υπάρχει τέτοια διακομματική υποστήριξη για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής», δήλωσε η Aisling Twomey, διευθύντρια πολιτικής και υπεράσπισης στο The Rainbow Project, ένα από τα μέλη του Ban Conversion Therapy NI campaign.

«Τώρα πρέπει να δούμε τις εργασίες να ξεκινούν με ταχύ ρυθμό για να προωθήσουμε τη νομοθεσία πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας της Συνέλευσης για να διασφαλίσουμε ότι οι πρακτικές μεταστροφής θα απαγορευτούν χωρίς καθυστέρηση. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον υπουργό για να εκπληρώσουμε τη σημερινή εντολή από τη Συνέλευση με έναν δίκαιο και στιβαρό τρόπο», πρόσθεσε ο Twomey.

Το DUP προσπάθησε να «υπονομεύσει» την πρόταση θεραπείας μεταστροφής της Βόρειας Ιρλανδίας

Πριν περάσουν την πρόταση, οι MLA ψήφισαν μια αμφιλεγόμενη τροποποίηση του DUP που θα είχε καταργήσει μια γραμμή που δηλώνει ότι «είναι θεμελιώδες λάθος να θεωρούμε ότι η ΛΟΑΤΚ κοινότητα ότι απαιτεί μια λύση ή θεραπεία.»

Η ομάδα καμπάνιας Ban Conversion Therapy NI επέκρινε το DUP που προσπάθησε να «υπονομεύσει» την πρόταση και είπε ότι η τροπολογία του κόμματος «κρίθηκε σκληρά».

Ο δρ. Andrew Cunning, διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης με βάση την πίστη Left Side Up, δήλωσε ότι «ως προοδευτικοί Χριστιανοί, ενθαρρύνεται τόσο πολύ να δούμε τόσο ευρεία υποστήριξη, εντός της Συνέλευσης, για την προτεινόμενη απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των πολιτικών μας είναι σύμφωνη», πρόσθεσε ο Cunning, «Η ελευθερία να κάνεις κακό δεν είναι μια ελευθερία που χρειάζονται οι άνθρωποι της πίστης».

Ο Fergal McFerran, διευθυντής προγραμμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας στο Stonewall, δήλωσε: «Για χρόνια, οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ άνθρωποι εδώ βασίστηκαν είτε στο Westminster είτε στα δικαστήρια για να επιτύχουν πρόοδο για την κοινότητά μας. Σήμερα, είναι ένα μήνυμα που δίνει ελπίδα ότι η διοίκηση μπορεί και θα πρέπει να είναι η πρώτη κυβέρνηση σε αυτά τα νησιά που θα απαγορεύει τις πρακτικές θεραπείας μεταστροφής σε κάθε περιβάλλον στο οποίο συμβαίνουν.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!