Τα 10 καλύτερα ΛΟΑΤΚΙ+ μουσεία στον κόσμο

Αν και θα βρείτε αρκετά έργα τέχνης που εκπροσωπούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σε μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο, υπάρχουν πολύ λίγα μουσεία που είναι αποκλειστικά αφιερωμένα στη ΛΟΑΤΚΙ+ τέχνη και ιστορία. Μέσα στα 10 καλύτερα μουσεία παγκοσμίως που παρουσιάζουμε, θα δείτε από αρχεία του θρυλικού Στόουνγουολ, μέχρι σύγχρονες εκθέσεις τέχνης και τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων ΛΟΑΤΚΙ+ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

1. Μουσείο Τέχνης Leslie-Lohman, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το Μουσείο Τέχνης Leslie-Lohman, που πήρε το όνομά του από τους Νεοϋορκέζους ιδρυτές Fritz Lohman και Charles Leslie, είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών αγώνων και αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από μια μικρή έκθεση το 1969, που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμά τους στο Σόχο. Τώρα, μισό αιώνα αργότερα, το μουσείο είναι ένα από τα κορυφαία ΛΟΑΤΚΙ+ μουσεία στον κόσμο, με πάνω από 30.000 έργα από κουήρ καλλιτέχνες που εκτείνονται χρονικά σε τρεις αιώνες. Έχοντας μετακομίσει σε μεγαλύτερο χώρο το 2017 στην οδό Wooster στο Κάτω Μανχάταν, το μουσείο έχει πλέον χώρο για να φιλοξενεί διάφορα εκθέματα, ένα βιβλιοπωλείο, μια σειρά ομιλιών και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες εκδηλώσεις.


2. Μουσείο Ομοφυλοφιλίας, Βερολίνο, Γερμανία

Το Μουσείο Schwules θεωρείται ευρέως ως το πρώτο «γκέι μουσείο» στο Βερολίνο και χρονολογείται από το 1984, με ένα μόνο έκθεμα στο Μουσείο του Βερολίνου. Η επιτυχία και η δημοτικότητα που προέκυψαν ενέπνευσαν μια ομάδα φίλων να ξεκινήσουν ένα αποκλειστικό μουσείο που καλύπτει όλο το φάσμα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Βρίσκεται στην περιοχή Τιργκάρτεν από το 2013 και θεωρείται από τα πιο πολύτιμα πολιτιστικά ιδρύματα της Γερμανίας. Εδώ οι επισκέπτες θα βρουν μια σειρά από έργα τέχνης και αντικείμενα σε τέσσερις εκθεσιακές αίθουσες, ένα εργαστήριο, ένα καφέ και άλλους χώρους εκδηλώσεων.


3. Μουσείο Άντι Γουόρχολ, Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ

Έχοντας αδιαμφισβήτητα αφήσει τη σφραγίδα του τόσο στον κόσμο της τέχνης όσο και στον κουήρ πολιτισμό, ο περίφημος καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ έχει μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη του και αυτό βρίσκεται στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Είναι μια από τις πόλεις που έχει την τύχη να φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή από τα πρωτότυπα έργα του που περιλαμβάνει 900 πίνακες ζωγραφικής, 2.000 έργα σε χαρτί, 1.000 μοναδικές εκτυπώσεις, 77 γλυπτά, 4.000 φωτογραφίες και πάνω από 4.350 ταινίες και βιντεοταινίες του Γουόρχολ. Το Μουσείο Άντι Γουόρχολ, το μεγαλύτερο μουσείο αφιερωμένο σε έναν μόνο καλλιτέχνη, αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη από κάθε λάτρη της κουήρ τέχνης ή/και της ποπ αρτ.


4. ONE National Gay & Lesbian Archives, Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Το ONE National Gay & Lesbian Archives έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα. Οφείλοντας πολλά στην υποστήριξη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας όσον αφορά τον χώρο και τους πόρους, το ONE βρίσκεται από το 2010 στη λεωφόρο West Adams, παρέχοντας στους επισκέπτες και τους ακαδημαϊκούς πρόσβαση σε περιοδικά, βιβλία, ταινίες, φωτογραφικό υλικό, ηχογραφήσεις και προσωπικά έγγραφα, όλα σχετικά με την ιστορία των γκέι και λεσβιακών ζητημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.


5. GLBT Historical Society & Museum, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Χιουμοριστικά αποκαλούμενο και «γκέι Σμιθσόνιαν», το GLBT Historical Society & Museum στο Σαν Φρανσίσκο διαθέτει μια εκτενή συλλογή ιστορικών αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων στις ΗΠΑ, με εστίαση στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βόρεια Καλιφόρνια. Βρίσκεται στην καρδιά της γκέι σκηνής του Σαν Φρανσίσκο και είναι το πρώτο μουσείο του είδους του, το οποίο μάλιστα προσφέρει στους επισκέπτες γνώσεις γύρο από τον Χάρβεϊ Μιλκ, θρύλο του τόπου τους και πολιτική φυσιογνωμία, καθώς και να εξερευνήσουν διάφορες προσωρινές και μόνιμες εκθέσεις που καλύπτουν τα πάντα, από αρχειακό υλικό έως γραφικές τέχνες.


6. Εθνικό Μουσείο & Αρχεία Stonewall, Φορτ Λοντερντέιλ, ΗΠΑ

Ενώ το Φορτ Λοντερντέιλ μπορεί να μην είναι η πρώτη πόλη που σου έρχεται στο μυαλό όταν θέλεις να τιμήσεις τον εορτασμό της εξέγερσης του Στόουνγουολ, το Εθνικό Μουσείο & Αρχεία Stonewall στο Φορτ Λόντερντεϊλ, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί μια πολύ ισχυρή τοπική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, μαζί με άλλες δημοτικές παροχές, όπως το International Gay & Lesbian Travel Association και το Pride Center της Φλόριντα. Ξεκινώντας ως βιβλιοθήκη το 1984, το μουσείο Στόουνγουολ έχει από τότε σταθερά αναπτυχθεί, συγκεντρώνοντας πάνω από 30.000 έργα τέχνης, ιστορικό υλικό, δίσκους και εφήμερα που σχετίζονται με την εξέγερση του Στόουνγουολ που έγινε το 1969 στη Νέα Υόρκη. Το κορυφαίο γκέι μουσείο της Φλόριντα βρίσκεται σήμερα στο Wilton Manors της Φλόριντα και φιλοξενεί εκθέσεις, προβολές ταινιών, αναγνώσεις και φιλανθρωπικούς εράνους όλο τον χρόνο.


7. Εθνικό Αθλητικό Γκέι & Λεσβιακό Hall of Fame, Σικάγο, ΗΠΑ

Αυτό το ΛΟΑΤΚΙ+ μουσείο είναι αφιερωμένο σε κουήρ αθλητές. Το Εθνικό Αθλητικό Γκέι & Λεσβιακό Hall of Fame που βρίσκεται στο Σικάγο είναι το μοναδικό μουσείο του είδους του στις ΗΠΑ. Αυτό το αθλητικό ΛΟΑΤΚΙ+ μουσείο βρίσκεται στην Boystown, στον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γνωστό ως Center on Halsted από το 2013, και αποσκοπεί να τιμήσει όσους έχουν «ενισχύσει τον αθλητισμό για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» και να διατηρήσει τη μνήμη τους. Το “Hall of Fame” ξεκίνησε λίγο μετά το coming out του μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ, Jason Collins, που ήταν και ο πρώτος παίκτης που έκανε coming out στην ιστορία του NBA. Έκτοτε το μουσείο έχει συμπεριλάβει πολλά επιπλέον αστέρια αλλά και οργανώσεις, εκ των οποίων και τους Billie Jean King, Greg Louganis και το Chicago Cubs ως το πρώτο επαγγελματικό franchise που φιλοξένησε την ημέρα ευαισθητοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+, το 2001.


8. The ArQuives, Τορόντο, Καναδάς

Εθνικά υποστηριζόμενη από το 1973, ως μέρος της προοδευτικής πολιτικής του Καναδά και της φιλικής προς τους ομοφυλόφιλους προσέγγισης, τα εθνικά αρχεία ΛΟΑΤΚΙ+ είναι σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Στο Τορόντο λοιπόν, θα βρείτε το The ArQuives, το οποίο φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες κουήρ ιστορικές συλλογές στον κόσμο. Με επίκεντρο τα αναμνηστικά, τις δημοσιεύσεις, τα έργα τέχνης, τις ηχογραφήσεις και άλλα υλικά που έχουν επίκεντρο τον Καναδά, το The ArQuives ξεχωρίζει για τη συλλογή των αντικειμένων του, συμπεριλαμβανομένων των σημαιών, των αφισών και των εφήμερων, που αποτυπώνουν τη ζωντάνια του πολιτικού κινήματος. Μαζί με τη μοναδική συλλογή του, το The ArQuives διοργανώνει περιηγήσεις με τα πόδια, εποχιακές εκθέσεις, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, με αρκετό από το υλικό του να είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή.


9. Australia Lesbian & Gay Archives, Μελβούρνη, Αυστραλία

Λειτουργώντας υπό τη διεύθυνση μιας κοινότητας εθελοντών για πάνω από 40 χρόνια, το Australia Lesbian & Gay Archives στη Μελβούρνη εκθέτει πάνω από 150.000 ΛΟΑΤΚΙ+ αντικείμενα, που χρονολογούνται πίσω στους πρώτους αποίκους του έθνους. Το ίδρυμα αυτό φιλοξενεί επίσης ακαδημαϊκά συνέδρια, οργανωμένες περιηγήσεις και περιηγήσεις με θέμα την ιστορία. Εκτός από τη διοργάνωση εκθέσεων στο κεντρικό κτήριο του αρχείου και της βιβλιοθήκης, η κοινότητα διοργανώνει διάφορα εκθέματα σε συνεργασία με γκαλερί σε όλη την Αυστραλία, συμμετέχοντας φυσικά σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως το Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras και το Midsumma Festival.


10. IHLIA LGBT Heritage, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Τέλος, έχουμε μια τεράστια πηγή λιγότερο γνωστού LGBTQ υλικού στο Άμστερνταμ, την πιο φιλελεύθερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το επίσημο όνομά του είναι Διεθνές Αρχείο Πληροφοριών για Ομοφυλόφιλους/Λεσβίες, αλλά για συντομία ονομάστηκε IHLIA LGBT Heritage. Η συλλογή αυτή αναπτύσσεται ραγδαία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης από το 1999 και, πλέον, τα αρχεία αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή ΛΟΑΤΚΙ+ αντικειμένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τη συλλογή των 113.000 αντικειμένων, οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν μοναδικά και σπάνια αντίγραφα βιβλίων και άλλο έντυπο υλικό που σχετίζεται με τον πολιτισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ με μυριάδες τρόπους.


Γράφει ο Γιώργος Βιτωράτος

Travel Editor / FollowGeorge.gr

Γιώργος Βιτωράτος

Είμαι Air Host & Travel Editor και όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό μου πάθος είναι τα ταξίδια. Μέσα από τα ταξιδιωτικά μου άρθρα έχω σκοπό να σας ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και να προτείνω άπειρες, κουήρ και μη, επιλογές για το επόμενο σας ταξίδι. Θα με βρείτε πίσω από το FollowGeorge.gr όπου μοιράζομαι εμπειρίες από τα ταξίδια μου είτε πίσω από την επικοινωνία καλλιτεχνών και εκδηλώσεων. Για απορίες και περαιτέρω σχόλια σας περιμένω στο [email protected] Μέχρι τότε... see you in the sky!




Δες και αυτό!