Επίθεση με πυροβολισμoύς σε ένα από τα μεγαλύτερα ΛΟΑΤΚΙ+ μουσεία του κόσμου

03/03/2023
από
«Είναι ασφαλές να πούμε ότι είμαστε σίγουρα στόχος αυτού του είδους της αντί-queer κινητοποίησης…»

Στις 24 Φεβρουαρίου, οι υπάλληλοι του μουσείου στο Μουσείο Schwules στο Βερολίνο ανακάλυψαν στοιχεία για μία επίθεση που έγινε στο κτίριο. Δύο τζάμια, η φωτεινή επιγραφή με το όνομα του μουσείου και ένα έργο τέχνης που κρεμόταν μπροστά από την πόρτα της εισόδου υπέστησαν ζημιές από πυροβολισμούς. Η επίθεση φαίνεται να συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αστυνομικό τμήμα του Βερολίνου ερεύνησε τη σκηνή και συνέλεξε στοιχεία, αν και η πλήρης έκταση και το κόστος της ζημιάς δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Ένα από τα μεγαλύτερα ΛΟΑΤΚΙ+ μουσεία στον κόσμο, το Μουσείο Schwules ιδρύθηκε το 1984 για να υποστηρίξει την queer κοινότητα καθώς και την έρευνα για την queer ιστορία, την τέχνη και τον ακτιβισμό. Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος: το 2020, ένα από τα τζάμια του μουσείου υπέστη σοβαρές ζημιές από βράχους και το 2016, το παράθυρο στον χώρο υποδοχής πυροβολήθηκε σε έξι σημεία.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι δεν ξέρουμε ποιος το έκανε αυτό και γιατί», είπε ο Μπεν Μίλερ, ιστορικός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, στο περιοδικό Dazed. «Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι δυνατόν να σκεφτούμε αυτό το περιστατικό χωρίς να λάβουμε υπόψη τη δεξιά, αντι-queer κινητοποίηση που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι είμαστε σίγουρα στόχος αυτού του είδους κινητοποίησης γενικά» Πέρα από τις επιθέσεις, το μουσείο έχει επίσης βιώσει νεοναζιστικές διαδηλώσεις καθώς και απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το μουσείο, το κατεστραμμένο έργο τέχνης είναι μέρος της Elizabeth Sweeney’s the Unrelenting (2022), που δημιουργήθηκε για την εν εξελίξει έκθεση Queering the Crip. Το μαύρο τριγωνικό κομμάτι που κρέμεται έξω από το μουσείο αναφέρεται στα σήματα που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να επισημάνουν και να στιγματίσουν κοινωνικές ομάδες.

 




Δες και αυτό!