Υπό καθεστώς φόβου η ΛΟΑΤ+ κοινότητα του Ουζμπεκιστάν

10/04/2021
από

Υπό καθεστώς φόβου βρίσκονται τα μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας του Ουζμπεκιστάν, μετά τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε ένας μπλόγκερ και ορισμένοι υποστηρικτές του.

Το Ουζμπεκιστάν, εδώ και δεκαετίες, μία από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου, προσπαθεί να ανοίξει την κοινωνία του, υπό την προεδρία του Shavkat Mirziyoyev, ο οποίος ανέλαβε το 2016 τα καθήκοντά του μετά το θάνατο του Islam Karimov, αυταρχικού κυβερνήτη από τη σοβιετική εποχή.

Ο μπλόγκερ Miraziz Bazarov παραμένει στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι, μώλωπες και άλλους τραυματισμούς, αφού ξυλοκοπήθηκε τον περασμένο μήνα από μια ομάδα αγνώστων. Ο Bazarov, ο οποίος δεν είναι ΛΟΑΤ+, είχε κάνει αναρτήσεις στα social media ζητώντας να γίνουν συγκεντρώσεις ΛΟΑΤ σε ιερούς χώρους.

Ένας θυμωμένος όχλος επιτέθηκε αργότερα σε αρκετούς που σχεδίαζαν να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Bazarov, αφιερωμένη στην κορεατική ποπ μουσική και τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Η αστυνομία παρενέβη και απέτρεψε περαιτέρω τραυματισμούς.

Η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται στο Ουζμπεκιστάν και το γκέι σεξ είναι κακούργημα. Παρ ‘όλα αυτά, δύο μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤ, δήλωσαν στο Reuters ότι τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Τώρα, όμως, νιώθουν ότι η ζωή τους βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο.

«Αυτή τη στιγμή, λόγω αυτής της έκρηξης θυμού, οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι δέχονται πολλές απειλές και προσπαθούν να μην φεύγουν από τα σπίτια τους, να μην βρίσκονται σε καφετέριες. Πολλοί θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Υπάρχουν αυτοί που μπορούν να πλησιάσουν κάποιον στον δρόμο και έτσι απλά να τον ρωτήσουν για τη σεξουαλικότητά του».

Το Ουζμπεκιστάν, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην πρώην Σοβιετική Κεντρική Ασία, έχει αρκετά προβλήματα. Ο Mirziyoyev εξέφρασε την ελπίδα να φέρει την ευημερία ανοίγοντας τη χώρα μετά από δεκαετίες απομόνωσης, μέσω της προσέλκυσης τουριστών στις μεσαιωνικές πόλεις.

Ωστόσο, πολλοί νέοι λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις του δεν προχωρούν αρκετά. Οι υποστηρικτές του Bazarov λένε ότι τα σχόλια του μπλόγκερ θεωρήθηκαν πρόκληση από έναν ευρύτερο κοινωνικό συντηρητισμό.

«Αυτό το κύμα ομοφοβίας θα είχε συμβεί σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο Timur Karpov, σύμμαχος του Bazarov. «Μιλούσε απλώς για το αναπόφευκτο».




Δες και αυτό!