Το μήνυμα του Βέλγου πρωθυπουργού για την 1η ομοφοβική δολοφονία σε εννέα χρόνια

11/03/2021
από
BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 28: Prime Minister of Belgium Alexander De Croo addresses the Authorities of the Country during a digital New Year's greetings ceremony on January 28, 2021 in Brussels, Belgium. De Croo delivers his speech this year in the Throne Room without an audience to prevent transmission of Covid-19. (Photo by Royal Belgium Pool/Getty Images)

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo στέκεται περήφανα αλληλέγγυος στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας του, με επίσημο διάγγελμα.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου, ένας 42χρονος γκέι άνδρας δολοφονήθηκε στο Βέλγιο. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από μία ομάδα ανηλίκων σε ένα πάρκο λίγο έξω από την Αμβέρσα.

Η βάναυση δολοφονία έπληξε το μικρό έθνος των 11,5 εκατομμυρίων, και ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του στη βελγική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Στη χώρα μας, δεν υπάρχει χώρος για μίσος. Η αγάπη κερδίζει», είπε ο Alexander De Croo σε ένα tweet, μαζί με ένα βίντεο με τη σημαία του ουράνιου τόξου να κυματίζει έξω από την 16 Rue de la Loi, την επίσημη έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τρία αγόρια ηλικίας μεταξύ 16 και 17 ετών έχουν συνδεθεί με τη δολοφονία και βρίσκονται υπό κράτηση υπό ανάκριση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Ανατολικής Φλάνδρας.

“Αηδία. Πένθος. Συμπόνια. Αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους τόσο βαθιά στο μίσος τους, που φτάνουν να σκοτώνουν έναν άνδρα μόνο και μόνο επειδή του αρέσουν οι άντρες», ανέφερε τη Δευτέρα (8 Μαρτίου) η αντιπρόεδρος της πρωθυπουργού, Petra De Sutter.

«Ας καταδικάσουμε αυτήν τη δειλή δολοφονία με τον πιο δυνατό τρόπο. Και ξεφορτωθείτε, εντελώς, την ομοφοβία και την τρανσφοβία, επίσης, εδώ μαζί μας.»

Η αστυνομία βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της έρευνας και δεν έχει ακόμη χαρακτηρίσει τη δολοφονία ως έγκλημα μίσους. Σε αυτό το στάδιο όλες οι επιλογές εξετάζονται ακόμη, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού κινήτρου ένοπλης ληστείας.

Εάν η δολοφονία αποφασιστεί ως έγκλημα μίσους, θα ήταν μόνο η τρίτη στην πρόσφατη βελγική ιστορία. Τα άλλα δύο συνέβησαν στη Λιέγη το 2012.

Έρχεται εν μέσω μιας ανησυχητικής αύξησης που φτάνει το 38% στις αναφερόμενες επιθέσεις εναντίον της κοινότητας των ΛΟΑΤ+ ατόμων κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με 125 περιστατικά διακρίσεων και 17 πράξεις σωματικής βίας να καταγράφονται μόνο στην ομάδα το 2018.

«Υπάρχει πραγματική εθνική οργή», είπε στο Out ο Laurent James, ιδρυτής της ομάδας LGBTQIA + BE.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ακόμη και σε μια χώρα όπως το Βέλγιο, όπου ο νόμος προστατεύει τα ΛΟΑΤ+ άτομακαι τους παρέχει ισότητα στα χαρτιά, εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να μας προστατεύσει πλήρως στην πραγματικότητα της ετεροκανονικής κοινωνίας μας.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!