Βραζιλία: Νεοεκλεγείς τρανς γυναίκες του συμβουλίου δέχονται βίαιες απειλές

11/02/2021
από
τρανς, Βραζιλία, Erika Hilton
Η βραζιλιάνα τρανς συμβούλος Erika Hilton, εκλεγμένη με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα Ελευθερίας (PSOL), ποζάρει για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το AFP, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Σάο Πάολο, της Βραζιλίας, στις 23 Νοεμβρίου 2020. Φωτογραφία από NELSON ALMEIDA / AFP μέσω Getty Images

Τρεις νεοεκλεγείς τρανς γυναίκες του συμβουλίου της Βραζιλίας δέχονται ανησυχητικές απειλές, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη αύξηση της τρανσφοβικής βίας της χώρας, δε θα επιβραδυνθεί.

Μεταξύ 1 Οκτωβρίου του 2019 και 30 Σεπτεμβρίου του 2020, περισσότερα από 150 τρανς άτομα δολοφονήθηκαν στη Βραζιλία, κάτω από την ακροδεξιά προεδρία του Ζαΐρ Μπολσονάρο (Jair Bolsonaro), καθιστώντας την, την πιο θανατηφόρα χώρα στον κόσμο για τα τρανς άτομα.

Η κουήρ κοινότητα ήταν ελπιδοφόρα μετά τις τοπικές εκλογές της χώρας τον Νοέμβριο του 2020, στις οποίες εκλέχθηκαν 48 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως δημοτικοί σύμβουλοι. Συγκεκριμένα, 25 τρανς πολιτικά πρόσωπα εκλέχθηκαν, με αύξηση 212% σε σύγκριση με προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2016.

Ωστόσο, τρεις τρανς γυναίκες αξιωματούχοι στο Σάο Πάολο δέχθηκαν πρόσφατα βίαιες απειλές, υποδεικνύοντας μια επικίνδυνη αντίδραση ως απάντηση στις εκλογές.

Η Erika Hilton, η Carolina lara, και η Samara Sosthenes, που είναι όλες τρανς και υπηρετούν στο δημοτικό συμβούλιο του Σάο Πάολο, έγιναν στόχος εντός της ίδιας εβδομάδας.

Η Hilton δήλωσε στο Pink News μετά την εκλογή της: “Ακόμα και αν κάνουμε μικρά βήματα, κινούμαστε προς τηνδιάσωση της ανθρωπότητας μας, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας, την αναγνώριση των αστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, και τοποθετώντας τους εαυτούς μας ως πολίτες πρώτης κατηγορίας.” 

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ένας μασκοφόρος άνδρας έφτασε στο γραφείο της Hilton για να την κακοποιήσει προφορικά και να την απειλήσει με βία.

Η ίδια δήλωσε στο Reuters: “Για κάθε βήμα που κάνουμε για να προχωρήσουμε, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να μας εξαλείψει. Δεν είναι τυχαίο, ότι ζούμε σε μια χώρα που σκοτώνει τους περισσότερους τρανς ανθρώπους.” 

Την ίδια ημέρα, πυροβολισμοί εκτοξεύτηκαν από ένα αυτοκίνητο έξω από το σπίτι της lara, μίας Μαύρης ίντερσεξ κοινωνικής επιστήμονα, που ζεί με τον ιό του HIV.

Τρεις μέρες μετά τις απειλές εναντίον της lara και της Hilton, εκτοξεύτηκαν πυροβολισμοί έξω από το σπίτι της Sosthenes: “Πιστεύω πως το κίνητρο ήταν, ότι η παλιά πολιτική φοβάται, τις νέες πολιτικές και τα νέα σώματα.” 

Η αστυνομία του Σάο Πάολο εργάζεται επί του παρόντος, ώστε να προσδιορίσει εάν τα τρία περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους. Ενώ έχουν υποσχευθεί στην Hilton δύο φύλακες για την προστασία της, η lara και η Sosthenes δε θα έχει δυνατότητα προστασίας, ,με το επιχείρημα ότι μοιράζεται τη θέση της ως σύμβουλος με άλλους αξιωματούχους.

Ο Milton Leite, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Σάο Πάολο, αγνόησε τους χιλιάδες ανθρώπων, που υπέγραψαν αναφορές ζητώντας από το συμβούλιο να προστατεύσει την Iara και τη Sosthenes, λέγοντας: “Αυτό είναι ένα μέρος δικαίου, όχι ένα μέρος δημόσιας ασφάλειας.” 




Δες και αυτό!