Όσα έχει ήδη κάνει για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ο Τζο Μπάιντεν

01/02/2021
από
Μπάιντεν

Στην πρώτη εβδομάδα που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στην ΛΟΑΤ+ κοινότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μπάιντεν

Τον Νοέμβριο ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να διορίσει ένα υπουργικό συμβούλιο που να «μοιάζει με την Αμερική» και να ακολουθήσει έναν μακρύ κατάλογο δεσμεύσεων ΛΟΑΤ+ πολιτικής, από την κατάργηση της απαγόρευσης του Τραμπ για τις στρατιωτικές προσλήψεις, μέχρι τη θέσπιση νόμου κατά των διακρίσεων.

Τι έκανε, λοιπόν, ο Μπάιντεν για τα ΛΟΑΤ+ άτομα που ζουν στην Αμερική, κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του στην προεδρεία;

Ο Τζο Μπάιντεν αντέστρεψε τη στρατιωτική απαγόρευση των τρανς ατόμων

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήργησε την απαγόρευση του Ντόναλντ Τραμπ, για τα τρανς άτομα, που κατατάσσονταν στον στρατό.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε: “Τα τρανς άτομα σε θητεία, δε θα υπόκεινται πλέον στη πιθανότητα απόλυσης ή απομάκρυνσης, βάσει της ταυτότητας φύλου τους.”

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι η ταυτότητα φύλου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη στρατιωτική θητεία και ότι η δύναμη της Αμερικής βρίσκεται στην ποικιλομορφία της”, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά στο Twitter τον Ιούλιο του 2017 ότι θα απαγόρευε στα τρανς άτομα να υπηρετούν στο στρατό. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2019, μετά από μια σειρά νομικών προκλήσεων.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη πολιτική, δεν ήταν μια πλήρης απαγόρευση των τρανς στρατιωτών που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία, αλλά σήμαινε ότι ένα τρανς άτομο θα μπορούσε να στρατολογηθεί μόνο εάν ακολουθούσε το φύλο, με το οποίο έχει καταχωρηθεί στα έγγραφα κατά τη γέννηση τους.

Υπόσχεση για την επαναφορά του μέτρου «προστασίας στις τουαλέτες» του Ομπάμα

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την προστασία των τρανς ατόμων ως προς τη χρήση της τουαλέτας του Μπαράκ Ομπάμα για το σύνολο των μαθητριών/τών.

Η διοίκηση του Μπάιντεν εξέδωσε μια λίστα εκτελεστικών εντολών και προγραμματισμένων προτάσεων πολιτικής για να πραγματοποιηθούν σε 10 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα υπέβαλε σχέδια για την αποκατάσταση της ομοσπονδιακής οδηγίας, που προστατεύει τρανς μαθήτριες/τές σε δημόσια σχολεία, επιτρέποντας σε τρανς έφηβα άτομα να χρησιμοποιούν τουαλέτες, αποδυτήρια και άλλες σχολικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

Το 2017, ο Τραμπ ανακάλεσε τον ομοσπονδιακό κανόνα, που τέθηκε σε ισχύ από τον Ομπάμα, ο οποίος επέκτεινε τις προστασίες σύμφωνα με τον Άρθρο ΙΧ – έναν ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στα σχολεία.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνεται καμία διάκριση κατά των ΛΟΑΤ+ υπαλλήλων στην εργασία.

Μεταξύ των εκτελεστικών εντολών που υπέγραψε ο Πρόεδρος την πρώτη του ημέρα, ο Μπάιντεν υπέβαλε μια απόφαση που επιβεβαιώνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου από τον Ιούνιο του 2020, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου.

Η διάταξη ενίσχυσε τον Άρθρο VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964. Απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤ+ υπαλλήλων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

Σε μια δήλωση του, ο Λευκός Οίκος είπε: “Κάθε άτομο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια και πρέπει να μπορεί να ζει χωρίς φόβο, ανεξάρτητα από το ποι@ είναι ή ποι@ αγαπάει.”

Ο Τζο Μπάιντεν διορίζει μια σύνθεση ΛΟΑΤ+ στελεχών

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει, επίσης, ξεκινήσει τη διαδικασία διαφοροποίησης της διοίκησής του από τα κάτω. Ο Πιτ Μπούτιτζετζ έχει προταθεί ως Γραμματέας Μεταφορών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να γίνει σύντομα ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός στην ιστορία των Η.Π.Α.

Ομοίως, ο Μπάιντεν διόρισε τη Δρ. Ρέιτσελ Λεβίν ως Βοηθό Γραμματέα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών. Αυτό την καθιστά ως το πρώτο τράνς άτομο με την υψηλότερη θέση αξιώματος στην ιστορία των Η.Π.Α., εάν επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία.

Ο Κάρλος Ελιζόντο, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος βετεράνος, θα είναι υπεύθυνος για το Κοινωνικό Γραφείο του Λευκού Οίκου, επιβλέποντας όλες τις επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις. Η Καρίν Ζαν-Πιέρ αναλαμβάνει το ρόλο της Αναπληρώτριας Γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου. Πρόκειται για την πρώτη λεσβία και πρώτη μαύρη γυναίκα που κατέχει τον βασικό ρόλο συνεργασίας με τα μέσα ενημέρωσης.

 Εστιάζοντας στην ευρύτερη ένταξη

Παράλληλα, με την εστίασή του στην ΛΟΑΤ+ συμπερίληψη, ο Μπάιντεν απέσυρε μερικές από τις πιο διχαστικές πολιτικές του προκατόχου του, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της λεγόμενης «μουσουλμανικής απαγόρευσης». Η απαγόρευση ήταν μια εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Τραμπ το 2017, η οποία απαγόρευε στους ταξιδιώτες από επτά έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία να εισέλθουν στις Η.Π.Α.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι Η.Π.Α. θα λάβουν και πάλι μέρος στη Συμφωνία του Παρισιού, τη Διεθνή Συνθήκη για την Κλιματική Αλλαγή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Μπάιντεν επανέφερε τα σχέδια για να αποτυπωθεί η Χάριετ Τούμπμαν στα τραπεζογραμμάτια των 20 δολαρίων, όπως είχε προγραμματιστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η Χάριετ Τούμπμαν ήταν μία υπέρμαχη της κατάργησης της δουλίας και είχε πολιτική δραστηριότητα τον 19ου αιώνα, η οποία δραπέτευσε μόνη της από το καθεστώς δουλίας και στη συνέχεια, συμμετείχε στη διάσωση εκατοντάδων υποδουλωμένων.

Το 2016, ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η Τούμπμαν θα αντικαταστήσει τον Άντριου Τζάκσον -ο οποίος σκλάβωνε ανθρώπους-, στο τραπεζογραμμάτιο των 20 δολαρίων. Αλλά, η διοίκηση του Τραμπ κατέστρεψε παραπάνω κίνηση. Φαίνεται τώρα ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίσει το έργο του Ομπάμα.




Δες και αυτό!