Η.Π.Α.: Άρση της απαγόρευσης των τρανς ατόμων να υπηρετούν στον στρατό

26/01/2021
από
τρανς, στρατός

Ο Joe Biden υπέγραψε μια εντολή, ώστε επιτρέπεται στα τρανς άτομα που υπηρετούν στον στρατό, να υπηρετούν ανοιχτά, πετώντας την απαγόρευση μίσους του Donald Trump στον κάδο απορριμμάτων της ιστορίας.

Μόλις πέντε ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο νέος πρόεδρος ενήργησε για την κατάργηση μιας από τις πιο τοξικές πολιτικές κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων που επέβαλε ο προκάτοχός του.

Μια εκτελεστική εντολή που υπεγράφη τη Δευτέρα καλεί το Υπουργείο Άμυνας να καταργήσει την πολιτική μίσους, η οποία ανακοινώθηκε από τον Donald Trump μέσω ενός tweet το 2017 χωρίς καμία διαβούλευση με στρατιωτικούς ηγέτες.

Ο Biden θα επανέλθει στις διαδικασίες που τέθηκαν για πρώτη φορά υπό την κυβέρνηση Obama που επιτρέπουν στα τρανς μέλη του στρατού να υπηρετούν ανοιχτά για άλλη μια φορά, απαγορεύοντας «ακούσιους διαχωρισμούς, απαλλαγές και άρνηση στράτευσης με βάση την ταυτότητα του φύλου».

Διευθύνει, επίσης, μια άμεση επανεξέταση όλων των ενεργειών που λαμβάνονται στο πλαίσιο της πολιτικής του Trump, διατάσσοντας τη διόρθωση των στρατιωτικών αρχείων σε περιπτώσεις που το προσωπικό υπηρεσίας αντιμετώπισε διακρίσεις ως τρανς άτομα.

Ο Λευκός Οίκος εξήγγειλε σε ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος Biden πιστεύει ότι η ταυτότητα του φύλου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη στρατιωτική θητεία και ότι η δύναμη της Αμερικής βρίσκεται στην ποικιλομορφία της. Αυτό το ερώτημα για το πώς να επιτρέψουμε σε όλους τους ειδικευμένους Αμερικανούς να υπηρετήσουν στο στρατό απαντάται εύκολα αναγνωρίζοντας τις βασικές μας αξίες.

«Η Αμερική είναι ισχυρότερη, εντός της χώρας και σε όλο τον κόσμο, όταν είναι χωρίς αποκλεισμούς. Ο στρατός δεν αποτελεί εξαίρεση. Το να επιτρέπεται σε όλους τους ειδικευμένους Αμερικανούς να υπηρετούν τη χώρα τους με τη στολή είναι καλύτερο για τον στρατό και καλύτερο για τη χώρα, επειδή μια συμπεριληπτική δύναμη είναι μια πιο αποτελεσματική δύναμη. Με απλά λόγια, είναι το σωστό να κάνουμε και είναι προς το εθνικό μας συμφέρον.»

Τα τρανς άτομα που υπηρετούν στον στρατό είναι «ενθουσιασμένα και ανακουφισμένα» που βλέπουν τον Joe Biden να δίνει τέλος στην απαγόρευση.

Η διαταγή πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για μια ταχεία επίλυση των νομικών προκλήσεων που ασκούνται κατά της πολιτικής εκ μέρους των τρανς μελών του στρατού και των προσλήψεων.

Το άτομο Nicolas Talbott, επίδοξο μέλος τη υπηρεσίας, που έκανε μήνυση για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να ενταχθεί στο στρατό, είπε:

«Είναι ο υψηλότερος στόχος μου να υπηρετήσω τη χώρα μου στον αμερικανικό στρατό και έχω αγωνιστεί με αυτήν την απαγόρευση, επειδή ξέρω ότι είμαι κατάλληλο να υπηρετήσω. Είμαι ενθουσιασμένο και ανακουφισμένο, που εγώ και άλλα τρανς άτομα στην Αμερική μπορούμε τώρα να αξιολογηθούμε αποκλειστικά από την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στα στρατιωτικά πρότυπα. Ανυπομονώ να γίνω το καλύτερο μέλος της υπηρεσίας που μπορώ να είμαι.»

Η λοχίας προσωπικού Cathrine Schmid, με 15χρονηενεργό υπηρεσία στο στρατό των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Αυτή είναι μια σημαντική και ελπιδοφόρα στιγμή για τη χώρα μας. Τα τελευταία τρία χρόνια, αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε ότι οι τρανς άνθρωποι δεν είναι βάρος, εμπόδιο ή απόσπαση της προσοχής – είμαστε ένα ισότιμο και συμβάλλον μέρος αυτής της κοινωνίας, όπως και κάθε άλλη ομάδα, και αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τη βασική αρχή. Δεν πρόκειται απλώς για τη θέση μας στο στρατό ή τη θέση μου στη μονάδα μου. Πρόκειται για το δικαίωμά μας να αντιμετωπίζουμε ισότιμα τα μέλη της κοινωνίας. Αυτή η επιβλαβής και αντίστροφη πολιτική θα τοποθετηθεί τώρα όπου ανήκει: σε ένα πολύ σύντομο, επαίσχυντο κεφάλαιο της στρατιωτικής ιστορίας των ΗΠΑ.»

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις γιορτάζουν το γεγονός

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lambda Legal, Kevin Jennings, δήλωσε:

«Αυτή η απαγόρευση των τρανς ατόμων φτώχαινε σε γενναιότητα και  πατριωτισμό τα σώματα του στρατού. Είμαστε ευγνώμονες που βλέπουμε τον πρόεδρο Biden να αναλαμβάνει δράση για να την πετάξει στον κάδο απορριμμάτων της ιστορίας, όπου ανήκει».

Ο πρόεδρος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Alphonso David είπε:

«Για χρόνια, οι πατριώτισσες/ες που είναι τρανς μέλη του στρατού αναγκάζονταν να συνεχίσουν να κρύβουν την ταυτότητά τους ενώ υπηρετούν στο στρατό μας. Αλλά σήμερα, χάρη στον πρόεδρο Joe Biden, τον γραμματέα Lloyd Austin και τους ψηφοφόρους υπέρ της ισότητας σε ολόκληρη την Αμερική, μπορεί να ζουν και να υπηρετούν ανοιχτά ως ο εαυτός τους.” 




Δες και αυτό!