Λεσβία μοναχή μοιράζεται το ταξίδι της προς την αυτοαποδοχή

27/01/2021
από
μοναχή, λεσβία, πίστη

Μια λεσβία μοναχή εξήγησε γιατί αισθάνεται ότι καλείται από τον Θεό να «επιβεβαιώσει και να γιορτάσει» τη λεσβιακή της ταυτότητα στην καθολική εκκλησία.

Η μοναχή Janet Rozzano είναι μέλος των Sisters of Mercy, μιας διεθνούς κοινότητας καθολικών μοναχών που «παίρνουν όρκους φτώχειας, αγνότητας, υπακοής και υπηρεσίας», από το 1956.

Περιέγραψε το ταξίδι της, «γεμάτο με αγώνες και χαρές», σε μια δημοσίευση του Reuters, σχετικά με μια νέα ανθολογία με τίτλο «Love Tenderly: Sacred Stories of Lesbian and Queer Religious» στην οποία έχει συνεισφέρει.

Η Rozzano είπε ότι μόλις έκλεισε στα 40 της και είχε ήδη περάσει 25 χρόνια ως μοναχή, «άρχισε να ασχολείται και να ενσωματώνει τη σεξουαλική της ταυτότητα.»

 «Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών αγωνίστηκα με μια εκκλησία και μια κοινωνία σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή, που συχνά δεν καλωσορίζει τους ΛΟΑΤ + ανθρώπους. Προσπάθησα να ξεπεράσω τους φόβους μου – της αποδοκιμασίας, της απόρριψης, την εσωτερικευμένη ομοφοβία – αν έλεγα ότι είμαι λεσβία.»

Έξαχνε για πολύ καιρό να βρει ένα βιβλίο, ή ένα άρθρο που γράφτηκε από μια άλλη μοναχή, και για πολύ καιρό «αγωνίστηκε με την αβεβαιότητα και το άγχος» για το πώς θα κάνει coming out. Τελικά, ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να επικεντρωθεί σε αυτό που ο Θεός την κάλεσε να κάνει, παρά στις αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω της.

«Ως γυναίκα της πίστης, καλούμαι να αφήσω τους προσωπικούς μου φόβους και να διακρίνω πολύ συνειδητά, τι μπορεί να μου ζητάει το Άγιο Πνεύμα», είπε ο Rozzano.

Πρόσθεσε: «Σε όλη αυτή τη διαδικασία, να καταλάβω και να αποδεχτώ τον εαυτό μου, ως λεσβία μοναχή, πιστεύω ότι με άγγιξε πολύ η χάρη.» 

Ενώ η Rozzano είπε ότι αναγνωρίζει και έχει βιώσει τον «πόνο» των κουήρ ανθρώπων που έχουν απορριφθεί από την εκκλησία, έχει επίσης βρει αποδοχή μεταξύ άλλων ΛΟΑΤ+ Καθολικών, συμπεριλαμβανομένων των αδερφών της, τις οποίες περιέγραψε ως «ένα πολύτιμο δώρο».

Εξήγησε: «Είμαι η μεγαλύτερη Αδερφή του Ελέους, όταν συνεχίζω να ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα να επιβεβαιώσω και να γιορτάσω τη λεσβιακή μου ταυτότητα και τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους, με τους οποίους έχω συνταξιδέψει.» 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!