Για τη σεξουαλική του ταυτότητα αποφάσισε να μιλήσει ο Μάρκο Λέμαν που θεωρείται ένας από τους καλύτερους σουτέρ και έχει οδηγήσει την Ελβετία σε δύο παρουσίες στο 3×3 Europe Cup.

«Το όνομά μου είναι Μάρκο Λέμαν. Είμαι 27 χρόνων, επαγγελματίας αθλητής του 3Χ3 και αποφάσισα ότι δεν ήθελα να περιμένω μέχρι να αποσυρθώ για να δηλώσω ότι είμαι gay», ανέφερε στην ενότητα «Players Voice» στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA.

0 27χρονος αναφέρθηκε στην αλλαγή συναισθημάτων, αλλά και στα προσωπεία που ήταν να υποχρεωμένος να… φοράει, προκειμένου να κρύβει αυτό που είναι. Εξηγώντας πως το… σημείο μηδέν ήταν τον Δεκέμβριο του 2019. Όταν υπέστη ψυχολογική κατάρρευση.

«Αυτό ισχύει για όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν θέλουν πλέον να έχουν διπλή ζωή, για εκείνους που ζουν σε ένα σύστημα όπου δεν υπάρχουν, αυτό ισχύει για τις μελλοντικές γενιές, ώστε να μπορούν να ζήσουν και να απολαύσουν μια αθλητική ζωή χωρίς να χρειάζεται να κρυφτούν. Δεν πρόκειται να πω ψέματα, αυτό είναι για μένα και εγώ για να ζήσω χωρίς αυτό το βάρος».

«Πώς φανταζόμουν τη στιγμή της αποκάλυψής μου; Αφήστε με να σας εξηγήσω: το ματς είναι ισόπαλο. Παίρνω το τελευταίο σου με τη λήξη του χρόνου. Μέσα! Το νικητήριο σουτ. Είμαι ο πρωταθλητής, διάολε είναι και ο MVP. Όλοι πανηγυρίζουν. Φιλάω τον φίλο μου. Μπουμ, αποκαλύφθηκε. Ξυπνάω και όλα είναι καλά. Το να είσαι ομοφυλόφιλος σε ένα ομαδικό άθλημα φαίνεται ταμπού. Και πρέπει να σταματήσει τώρα. Υπάρχουν νέοι παίκτες που εγκαταλείπουν τα ομαδικά αθλήματα όταν ανακαλύπτουν ότι είναι γκέι. Είχα προβλήματα με την υγεία μου, με την πνευματική και ψυχική κατάστασή μου.

Είχα κρίσεις πανικού, δεν ήθελα να παίξω κάποιες φορές. Ξέρω πως είναι ταμπού, ξέρω πως δεν υπάρχουν άλλοι γκέι στον χώρο μου και γι’αυτό έλεγα πως δεν έχω κάποια σχέση με κοπέλα, επειδή θέλω να αφοσιωθώ στο μπάσκετ. Έβλεπα τους προπονητές να λένε ότι παίζουμε σαν κορίτσια. Άκουσα συμπαίκτες να λένε πως είναι αρρώστια να είσαι γκέι. Κάποια στιγμή, δεν πήγαινε άλλο», αναφέρει ο Λέμαν.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!