Η Δημοκρατία της Λετονίας ψήφισε, ώστε να ορίζεται η οικογένεια αποκλειστικά ως «ένωση αρσενικού και θηλυκού ατόμου», εξαιρώντας τις αμέτρητες ΛΟΑΤ+ οικογένειες της χώρας. Την Πέμπτη (14 Ιανουαρίου) το κοινοβούλιο της Λετονίας (Saeima), ψήφισε 47-25 για την τροποποίηση του συντάγματος που ορίζει ότι μια οικογενειακή μονάδα αποτελείται από έναν γάμο μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα.

Το άρθρο 110 του συντάγματος θα γράφει τώρα:

«Το κράτος προστατεύει και υποστηρίζει το γάμο – μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, μιας οικογένειας που βασίζεται στο γάμο, σχέση αίματος ή υιοθεσίας, τα δικαιώματα των γονέων και ενός παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για ανάπτυξη σε μια οικογένεια που βασίζεται σε μητέρα (γυναίκα) και πατέρα (άντρας).»

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε απόφαση υπέρ των ΛΟΑΤ+ οργανώσεων το περασμένο έτος, από το συνταγματικό δικαστήριο, που επιβεβαίωσε ότι οι γονείς σε μια οικογένεια μπορούν, επίσης, να είναι ομοφυλόφιλοι και επέβαλαν στο κράτος την «υποχρέωση προστασίας και υποστήριξής τους» επίσης. Ωστόσο, ο αρχηγός της Εθνικής Συμμαχίας, Raivis Dzintars, δήλωσε ότι το δικαστήριο είχε παραβιάσει τις εξουσίες του, δημιουργώντας έναν «ορισμό μιας οικογένειας που δεν είναι αποδεκτή από το ευρύ κοινό στη Λετονία.»

«Η Λετονία είναι μια δημοκρατική χώρα με ποικιλία απόψεων και σεβασμού για κάθε πολίτη. Αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν αξίες που ήταν συγκεκριμένες και ακόμη ιερές για το έθνος μας και τον πολιτισμό μας εδώ εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε στους Skaties.

«Μία από αυτές τις αξίες είναι η κατανόηση της οικογένειας, η οποία βασίζεται στον πατέρα και τη μητέρα – άντρα και γυναίκα – και τα παιδιά τους. Μέχρι τώρα, μια τέτοια κατανόηση φαινόταν αυτονόητη, αλλά με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου αμφισβητήθηκε.»

Πλήγμα για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα

Η απόφαση αποτελεί τεράστιο μειονέκτημα για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα της Λετονίας, και ένα ακόμη ανησυχητικό παράδειγμα της ρητορικής κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

«Η σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Λετονίας μας γύρισε πίσω στις εποχές, όταν το να είμαστε ανοιχτά ομοφοβικοί πολιτικοί ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι», ανέφερε η ακτιβίστρια Kristine Garina της European Pride Organisers Association.

 «Σαράντα επτά μέλη του κοινοβουλίου ψήφισαν ΝΑΙ για να προχωρήσουν στη δήλωση «οικογένειες του ίδιου φύλου δεν είναι οικογένειες» που θα προστεθεί στο σύνταγμα».

Η Λετονή πολιτικός Marija Golubeva χαρακτήρισε την κίνηση ως «έκκληση για διάκριση» και απόπειρα διαχωρισμού των οικογενειών σε σωστές και λάθος. «Η υποστήριξη για αυτές τις αλλαγές αποτελεί κοροϊδία των αρχών ενός δημοκρατικού κράτους και ζητώ την απόρριψή τους» , παρότρυνε το κοινοβούλιο.