Ουγγαρία: Απαγόρευση της τεκνοθεσίας από γκέι άτομα λόγω… COVID-19

12/11/2020
από
Ουγγαρία, τεκνοθεσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) σε χειραψία με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο στη Μόσχα στις 15 Ιουλίου 2018. (Φωτογραφία: Yuri KADOBNOV / AFP POOL / AFP, Getty Images)

Στην Ουγγαρία, η ακροδεξιά κυβέρνηση ξεκίνησε μια νέα επίθεση εναντίον ατόμων ΛΟΑΤ+ ατόμων με απαγόρευση τεκνοθεσίας σε γκέι άτομα, ισχυριζόμενη ότι «κατέστη απαραίτητο» λόγω της COVID-19.

Ο γάμος στην Ουγγαρία πρέπει να γίνεται μεταξύ άνδρα και γυναίκας, και μόνο άτομα σε μια τέτοια ένωση θα επιτρέπεται να τεκνοθετούν παιδιά, σύμφωνα με τη νομοθεσία που υπέβαλε στο κοινοβούλιο την Τρίτη (10/11/20) η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Χριστιανική ερμηνεία των ρόλων φύλου

Η κυβέρνηση πρότεινε, επίσης, μια συνταγματική τροποποίηση που απαιτεί από τα παιδιά να μεγαλώσουν με μια χριστιανική ερμηνεία των ρόλων του φύλου.

Στο Twitter, η υπουργός οικογενειακών υποθέσεων Katalin Novak δήλωσε ότι η τροποποίηση «θα προστατεύσει τον θεσμό του γάμου ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που θα θεσπιστεί με εθελοντική απόφαση, και η οικογένεια ως βάση της επιβίωσης του έθνους.»

«Οι οικογενειακοί δεσμοί βασίζονται στον γάμο και στη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών. Η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας» , είπε.

Εξήγησε ότι η τροπολογία αντικατοπτρίζει τις «σύγχρονες προκλήσεις» και ότι η αλλαγή στο θεμελιώδες δίκαιο κατέστη απαραίτητη «λόγω της COVID». Δεν εξήγησε γιατί συνέβη αυτό.

Η ομάδα δικαιωμάτων Hatter δήλωσε ότι η νομοθεσία σημαίνει απαγόρευση της τεκνοθεσίας από ΛΟΑΤ+ άτομα, η οποία μέχρι τώρα ήταν εφικτή εάν ένας σύντροφος υπέβαλε αίτηση ως μόνη/ος γονέας, δεδομένου ότι η Ουγγαρία δεν επιτρέπει γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

«Η περίοδος δεν είναι τυχαία: οι προτάσεις που περιορίζουν σοβαρά τα νομικά δικαιώματα και έρχονται σε αντίθεση με τα βασικά διεθνή και ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα υποβλήθηκαν σε μια εποχή που δεν επιτρέπονται διαμαρτυρίες» , δήλωσε η ομάδα δικαιωμάτων σε δήλωσή της στο Reuters.

Ο ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπάν

Δυστυχώς, είναι μόνο η τελευταία επίθεση εναντίον της κοινότητας των ΛΟΑΤ+ από τον ακροδεξιό ηγέτη Βίκτορ Ορμπάν, στον οποίο παραχωρήθηκε το δικαίωμα να αποφασίζει με διάταγμα επ’ αόριστον στην αρχή της πανδημίας.

Μία από τις πρώτες πράξεις του μετά την κατάκτηση της εξουσίας του ήταν να αφαιρέσει τα δικαιώματα τρανς ατόμων, αντικαθιστώντας το «κοινωνικό φύλο» με το «βιολογικό φύλο» σε όλα τα νομικά έγγραφα που εκδόθηκαν στη χώρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ούγγροι πολίτες δεν μπορούν πλέον να διορθώσουν το φύλο τους νόμιμα, μια σημαντική ανατροπή δικαιωμάτων στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.




Δες και αυτό!