H Ουγγαρία έβαλε τέλος στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

19/05/2020
από

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει άρθρο –Τμήμα 33– το οποίο απαγορεύει τη νομική αναγνώριση φύλου στην Ουγγαρία, ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας, αψηφώντας την παγκόσμια κατακραυγή και τις προειδοποιήσεις των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με 133 ψήφους υπέρ και μόλις 57 κατά, το νομοσχέδιο πέρασε, τροποποιώντας το έγγραφο αστικού μητρώου (άρθρο 33), το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση για όλα τα έγγραφα νομικής ταυτότητας για τους πολίτες. Το άρθρο 33 απαιτεί την καταγραφή του γενετήσιου φύλου των ατόμων στο εθνικό μητρώο γέννησης, γάμων και θανάτων, το οποίο δεν θα μπορεί αργότερα να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα ταυτοποίησης των ατόμων θα περιέχουν τις ίδιες, αμετάβλητες πληροφορίες, που παρεμποδίζουν τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα στην καταχώριση των ονομάτων τους και στην απόκτηση σχετικών εγγράφων σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

Αυτές οι διατάξεις παραβιάζουν σοβαρά το δικαίωμα των τρανς και των ίντερσεξ ατόμων στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμά τους στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και το δικαίωμά τους στη νομική αναγνώριση του φύλου τους με βάση τον αυτοπροσδιορισμό. Παράλληλα, επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, το 76% των τρανς ατόμων στην Ουγγαρία πιστεύει ότι η κυβέρνηση «σίγουρα δεν καταπολεμά αποτελεσματικά την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία εναντίον των ΛΟΑΤΙ», σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ-28 που ανέρχεται στο 38 %. Επιπλέον, το 84% των τρανς ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ο κύριος λόγος για την αύξηση της προκατάληψης, της μισαλλοδοξίας ή της βίας στη χώρα ήταν «η αρνητική στάση από πολιτικούς και / ή πολιτικά κόμματα».

Οργανώσεις όπως η ILGA-Europe, IGLYO, OII Europe και η TGEU καταδίκασαν την απόφαση της Ουγγαρίας να κάνει πίσω σε σχέση με τα τρανς δικαιώματα.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!