Τη Δευτέρα (9 Νοεμβρίου), η JK Rowling ανακοίνωσε στο Twitter ότι ο Stephen Fry θα διαβάσει το ηχητικό μυθιστόρημά της The Ickabog, που κυκλοφόρησε την Τρίτη (10 Νοεμβρίου), προς απογοήτευση όλων.

Ο Fry διηγήθηκε και στο παρελθόν τα ηχητικά βιβλία του Harry Potter, αλλά υπό το φως των ισχυρών δηλώσεων της Rowling σχετικά με τον -μη- σεβασμό των τρανς ατόμων, η συμμετοχή του σε αυτό το τελευταίο έργο έχει ενοχλήσει τις θαυμάστριες και τους θαυμαστές του.

Ένας χρήστης του Twitter έγραψε: «Ο Stephen Fry έχει απογοητεύσει πραγματικά κάθε τρανς φαν του κάνοντας αυτό.» 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του The Ickabog, τα καθαρά κέρδη από το βιβλίο θα δοθούν στο Volant Charitable Trust της Rowling για να βοηθήσουν «ευάλωτες ομάδες, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία COVID-19», τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και διεθνώς.

Οι κουήρ και τρανς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί να είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Stephen Fry χαρακτήρισε την τρανσφοβία «άσχημη πληγή στον κόσμο»

Ο Stephen Fry ήταν μεταξύ πολλών cis διασημοτήτων, που έστειλαν «αγάπη και υποστήριξη» στην τρανς κοινότητα την Trans Day of Visibility (Mach 31) φέτος.

Μιλώντας στο Sarah O’Connell Show του YouTube, είπε ότι οι τρανς άνθρωποι “αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στο να ξεπεράσουν ποιες/οι είναι πραγματικά και να γίνουν ποιες/οι ξέρουν ότι γεννήθηκαν να είναι.” 

Πρόσθεσε: “Νομίζω ότι όλες/οι οφείλουμε πραγματικά να δείξουμε την υποστήριξή μας και να καταπολεμήσουμε την τρανσφοβία που είναι μια άσχημη πληγή στον κόσμο μας αυτή τη στιγμή.” 

Τον Ιούλιο, ο Fry ήταν μεταξύ των υπογραφόντων μιας ανοιχτής επιστολής που ζήτησε την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής και καταδίκασε την «δαιμονοποίηση» των τρανς ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου την ίδια στιγμή, η Rowling δέχθηκε έντονη κριτική, επειδή παρομοίαζε την υγειονομική περίθαλψη για τα νεαρά τρανς άτομα με ένα «νέο είδος θεραπείας μεταστροφής για νέους ομοφυλόφιλους.» 

Προς το παρόν το ηθοποιός Stephen Fry δεν έχει σχολιάσει ή δηλώσει κάτι, αναμένουμε.

“Δώστε ένα τέλος, τώρα”: Elton John, Dua Lipa κι άλλα 83 πρόσωπα κατά των θεραπειών μεταστροφής