“Δώστε ένα τέλος, τώρα”: Elton John, Dua Lipa κι άλλα 83 πρόσωπα κατά των θεραπειών μεταστροφής

11/07/2020
από

Ο Elton John, η Munroe Bergdorf, ο Stephen Fry και η Dua Lipa συγκαταλέγονται μεταξύ των 85 σημαντικών δημόσιων προσώπων που ζητούν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβει δράση για να την εξάλειψη της θεραπείας μεταστροφής.

Μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από πολλούς βουλευτές, μουσικούς, ηθοποιούς, ακτιβιστές και συγγραφείς παροτρύνει την υπουργό ισότητας Liz Truss να εισαγάγει μια «πραγματικά αποτελεσματική απαγόρευση» ενάντια στην επιβλαβή πρακτική της απόπειρας αλλαγής της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.

Στους πολλούς διάσημους υπογράφοντες περιλαμβάνονται, επίσης, οι Peter Tatchell, Angela Eagle, Charlie XCX, Jade Thirlwall, Katherine Ryan και Russell T Davies.

Η Theresa May, ως πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε να εξαλείψει αυτήν την αποτρόπαια πρακτική το 2018 και έκτοτε το βρετανικό κοινό περίμενε, ιδίως η LGBTQ+ κοινότητα.

Η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι η θεραπεία μεταστροφής είναι περίπλοκη, κάτι το οποίο ισχύει, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δυνατή η αποτελεσματική και υποστηριζόμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών σ’ όλες τις μορφές τους.

Οποιαδήποτε μορφή παροχής συμβουλών σε κάποιον με στόχο ν’ αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη συμπεριφορά του, ώστε να συμμορφώνεται με έναν ετεροκανονικό τρόπο ζωής ή την ταυτότητα του φύλου του, πρέπει να είναι παράνομη, ανεξαρτήτως του λόγου, της θρησκείας ή της ηλικίας του ατόμου”.

Επισημαίνοντας τα αυξημένα επίπεδα αυτοκτονίας στην LGBT+ κοινότητα, η επιστολή επισημαίνει μια κυβερνητική έρευνα που δείχνει ότι σε 1/7 τρανς ανθρώπων έχουν προσφερθεί υπηρεσίες αλλαγής της ταυτότητας του φύλου τους.

«Το ζήτημα της θεραπείας μεταστροφής δεν θα αντιμετωπιστεί με την ανάκριση των τρανς ατόμων και νέων, οι οποίοι είναι ήδη μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα».

Η επιστολή ολοκληρώνεται με το εξής: «τερματίστε το τώρα», διαφορετικά «τα βασανιστήρια θα συνεχίσουν στο βρετανικό έδαφος».

Η αποκαλούμενη θεραπεία μετατροπής έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη, αυτοκτονία κι εθισμό σε ναρκωτικά. Όλες οι μεγάλες ιατρικές και ψυχοθεραπευτικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν απορρίψει την πρακτική εδώ και δεκαετίες, και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από καιρό παγκόσμια απαγόρευση.

Ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο αναφορικά με την εξάλειψή της, παρά τη δέσμευσή της να το πράξει στο σχέδιο δράσης για την LGBT+ κοινότητα τον Ιουλίου του 2018. Αυτό το έγγραφο υποσχέθηκε να τερματίσει τη θεραπεία μεταστροφής ως προτεραιότητα, με τους υπουργούς εκείνη την εποχή να περιγράφουν τις «γκέι θεραπείες» ως «μία απ’ τις χειρότερες κακομεταχειρίσεις».

Μια έκθεση του Ιουλίου του 2019 υποσχέθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίσημη διαβούλευση, αλλά όταν ερωτήθηκε η υπουργός ισότητας Kemi Badenoch τον Μάιο του 2020, δεν έκανε καμία αναφορά γι’ αυτή τη διαβούλευση. Αποκάλεσε τη θεραπεία μεταστροφής «ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα» και είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει πως να προχωρήσει, ανέφερε το The Independent.

Όταν, ζητήθηκε να διευκρινιστούν τα σχόλια της Badenoch, ο εκπρόσωπος του γραφείου ισότητας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «παραμένει δεσμευμένη για τον τερματισμό της θεραπείας μετατροπής».

Επέμειναν ότι δεν υποχώρησαν στο ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε ποτέ συγκεκριμένα την απαγόρευση με νομοθεσίας, αλλά μάλλον να τερματίσει την πρακτική με έναν απροσδιόριστο τρόπο.

Σύμφωνα με μια πηγή κι ένα έγγραφο που έχει διαρρεύσει στο The Sunday Times, οι υπουργοί ελπίζουν ότι αυτό θα «καταπραΰνει» την κοινότητα των ΛΟΑΤ+, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζεται να φέρει ζωτικά σχέδια για τη μεταρρύθμιση των νόμων περί αναγνώρισης των φύλων.




Δες και αυτό!