Αυτό το παιδικό βιβλίο έφερε αναστάτωση στον (ομοφοβικό) πολιτικό κόσμο της Ουγγαρίας

26/10/2020
από

Ο Boldizsar Nagy ελπίζει ότι οι ιστορίες του παιδικού βιβλίου «Η χώρα των θαυμάτων είναι για όλους» θα βοηθήσουν τους νέους να μάθουν να δέχονται μειονότητες και να καταπολεμούν τον κοινωνικό εξοστρακισμό.

Αντίθετα, προκάλεσε αναταραχή στον πολιτικό κόσμο της Ουγγαρίας, με την ακροδεξιά και την εθνικιστική κυβέρνηση να την αναγνωρίζει ως «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα που πρέπει να απαγορευτεί από τα σχολεία».

Περισσότεροι από 1.200 ψυχολόγοι έχουν υπογράψει έκτοτε μια έκκληση για την υπεράσπιση του βιβλίου του Nagy, στο οποίο συναντάμε, μεταξύ άλλων, ιστορίες για ένα λαγουδάκι που γεννήθηκε με τρία αυτιά αλλά και για ένα αγόρι Ρομά που βρίσκει την αγάπη όταν συναντά ένα ξανθό αγόρι.

Από τις συνολικά 17 ιστορίες που μιλούν για διαφορετικότητα, μόνο 4 έχουν να κάνουν με κάποιο ΛΟΑΤ+ χαρακτήρα.

Ο 37χρονος Nagy που είναι ανοιχτά γκέι και έχει ρίζες Ρομά, εξηγεί η στάση αυτή των πολιτικών σηματοδοτεί επίσημα την αύξηση της μισαλλοδοξίας κατά των ΛΟΑΤ + ατόμων, η οποία εντάσσεται στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης.

«Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται ένα παιδικό βιβλίο για υποκίνηση μίσους», δήλωσε στο Reuters. «Κοιτάζοντας τι συνέβη στην Πολωνία ή τη Ρωσία, δεν αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον. Είμαστε ανήσυχοι».

Η Ρωσία το 2013 προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου που απαγορεύει την «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» σε ανηλίκους.

Η ουγγρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, προωθεί μια έντονα χριστιανική συντηρητική ατζέντα, ακολουθώντας τα βήματα της Πολωνίας.

Ο Όρμπαν, ο οποίος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της βαθιάς ύφεσης, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η Ουγγαρία είναι μια ανεκτική χώρα όσον αφορά στην ομοφυλοφιλία, αλλά «υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί … αφήστε τα παιδιά μας μόνα». 

Σε ομιλία του μάλιστα το περασμένο σαββατοκύριακο, επέστρεψε στο θέμα.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση γύρω μας, ένας αγώνας σχεδόν στα μαχαίρια, σχετικά με το μέλλον των παιδιών μας. Τι επιρροές πρέπει να έχουν; … Πώς πρέπει να σχετίζονται με τις οικογένειές τους, την ουγγρική ταυτότητα, ακόμη και για το φύλο με το οποίο έχουν γεννηθεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νομικές αλλαγές σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Boldizsar Nagy

Ζώντας με στίγμα

Το βιβλίο εξαντλήθηκε γρήγορα όταν ένας βουλευτής από το ακροδεξιό κόμμα έσκισε ένα αντίγραφο σε μια συνέντευξη τύπου.

«Χρειάζονται χρόνια για να αποδεχτεί ο καθένας την ταυτότητά του που αποτελεί ένα στίγμα στην Ουγγαρία … ειδικά αν μεγαλώνεις στην ύπαιθρο ή σε μια θρησκευτική οικογένεια», είπε ο Νagy.

«Αυτό το βιβλίο ήταν ένας είδος αυτοθεραπείας για μένα».

Ο Nagy έκανε coming out όταν ήταν 30 ετών. Ζώντας σε μια σταθερή σχέση για έξι χρόνια, αυτός και ο σύντροφός του θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί.

Αυτό είναι φυσικά αδύνατο στην Ουγγαρία, η οποία δεν αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.




Δες και αυτό!