Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του μίσους και των διακρίσεων εναντίον λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων (LGBT), το οποίο υπογραμμίζει τη σημασία της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς στην εξάλειψη της ομοφοβίας.

Το τριετές σχέδιο που παρουσιάστηκε, στοχεύει να κάνει τα μέλη της ΛΟΑΤ «πολίτες με τα δικά τους δικαιώματα» , δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γαλλίδα υπουργός Ισότητας των Φύλων Elisabeth Moreno.

Περιλαμβάνει πάνω από 40 στόχους που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ομοφοβίας ή της τρανσφοβίας στο σπίτι, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη ή τον αθλητισμό.

Τα 42 μέτρα, μερικά από τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί, θα «ενισχυθούν» από τώρα έως το 2023, ιδίως τα σχέδια για τη διευκόλυνση της τεκνοθεσία για ΛΟΑΤ οικογένειες, δήλωσε η Moreno.

Επέμεινε επίσης στη σημασία της εκπαίδευσης

“Επειδή οι διακρίσεις και οι ανισότητες έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία, μπορούν επίσης να διορθωθούν, θέτοντας βάσεις (…) Το σχολείο πρέπει, επομένως, να είναι ο πρώτος τόπος συνειδητοποίησης και πρόληψης, που θα συμμετέχει στην αποδόμηση των επίμονων στερεοτύπων.” 

Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς

Η υπουργός για την ισότητα των φύλων δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τον ομόλογό της στο υπουργείο Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, για να «ενισχύσει» την κατάρτιση για τις/τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν ΛΟΑΤ μαθήτριες/τές.

Αναμένεται να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος με τίτλο “Εκπαίδευση κατά της ΛΟΑΤφοβία” προκειμένου να “δοθούν στους εκπαιδευτικούς τα όπλα για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας και να επιτραπεί η σωστή ένταξη των ΛΟΑΤ μαθητριών/τών” πρόσθεσε η Moreno.

Κατά της ψευτοθεραπείας μεταστροφής

Το εθνικό σχέδιο στοχεύει επίσης να δράσει κατά της ψευτοθεραπείας μεταστροφής, “μεσαιωνική πρακτική” , σύμφωνα με την υπουργό, η οποία προσπαθεί να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ΛΟΑΤ ατόμων. “Θέλουμε να την απαγορεύσουμε εντελώς” δήλωσε η Moreno.

Τρομακτικά στατιστικά στοιχεία

 «Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη Γαλλία. Το 2019 1.870 άτομα ήταν θύματα ομοφοβικών και τρανσφοβικών πράξεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, το 55% των ΛΟΑΤ ανθρώπων έχει βιώσει αντι-ΛΟΑΤ πράξεις στη διάρκεια της ζωής του» , επισήμανε η υπουργός, προτού προσθέσει ότι “οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος, όταν πρόκειται για τρανς άτομα. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη στη Γαλλία του 2020″ τόνισε η Moreno.