Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δεσμεύεται να απαγορεύσει τη ψευτοθεραπεία μεταστροφής

05/10/2020
από
πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ψευτοθεραπεία μεταστροφής

Η Jacinda Ardern, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει την τραυματική πρακτική της ψευτοθεραπείας μετατροπής και να επαναφέρει το νομοσχέδιο αυτοπροσδιορισμού φύλου εάν επανεκλεγεί.

Οι εκλογές της Νέας Ζηλανδίας στις 17 Οκτωβρίου πλησιάζουν γρήγορα και η Ardern, 40 ετών, έχει δεσμεύσει το Εργατικό Κόμμα της σε απαγόρευση της ψευτοθεραπείας μεταστροφής, κάτι που δεν κατάφερε να εφαρμόσει κατά την πρώτη θητεία της ως πρωθυπουργός.

Σε μια συνέντευξη με την LGBT+ publication Express, η Ardern είπε: «Αυτό είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα, όπου ένα στοιχείο του συστήματός μας επιτρέπει μία αρκετά επιζήμια δραστηριότητα, η οποία στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία, δε θα έπρεπε να συμβαίνει» .

Είπε ότι η αποτυχία της να εκδώσει νομοσχέδιο σε εθνικό επίπεδο που να απαγορεύει την ψευτοθεραπεία μεταστροφής κατά την πρώτη θητεία της οφείλεται στο εκλογικό σύστημα ανάμεικτων μελών (MMP) της Νέας Ζηλανδίας, πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα της δεν κυβερνά μόνο του.

Ο Arden πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε πλειοψηφία για να ψηφίσουμε τη νομοθεσία. Αυτό λοιπόν για το οποίο δεσμεύομαι είναι, εάν μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, αυτό θα είναι στην ατζέντα μας.

Θα δεσμεύσω τον αριθμό μας για την επίτευξη αυτού και ελπίζω ότι θα υπάρχουν και άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο που θα το υποστηρίξουν. Εάν η Νέα Ζηλανδία παραδώσει ένα κοινοβούλιο που δεν μας δίνει πλειοψηφία, θα κάνω ό, τι μπορώ για να το ξεπεράσω, ανεξάρτητα” .

Η Jacinda Ardern εξήγησε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους άνοιξαν τα μάτια της σχετικά με την ψευτοθεραπεία μεταστροφής, η οποία συχνά περιγράφεται ως βασανιστήριο, ήταν η ταινία Last Days με πρωταγωνιστή τον Joseph Gordon-Levitt.

Η ταινία του 2003 αφηγείται την ιστορία μιας σχέσης ανάμεσα σε έναν Μορμόνο ιεραπόστολο και τον ανοιχτά γκέι γείτονά του και η Ardern είπε: «Αυτή η ταινία δε με άφησε ποτέ. Είναι ένας από τους λόγους που έχω πολύ έντονα συναισθήματα για αυτήν την πολιτική.” 

Η Jacinda Arden υποσχέθηκε επίσης ότι εάν επανεκλεγεί θα φέρει μια τροποποίηση σχετικά με την πράξη Γέννησης, Θανάτου & Γάμου, κοινώς γνωστή ως νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Arden, το νομοσχέδιο φτιάχτηκε αλλά στη συνέχεια τέθηκε σε αναστολή. Εξήγησε ότι «υπήρχε ένα ερωτηματικό για το κατά πόσον η νομοθεσία αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί, επειδή δεν είχε περάσει από μια διαδικασία επιλογής επιτροπής» , η οποία «θα μπορούσε να προκαλέσει μια μακρά συζήτηση, νομική αβεβαιότητα και τελικά μια αρκετά ανησυχητική κατάσταση» .

Είπε ότι μια ομάδα εργασίας είχε συσταθεί με μέλη της τρανς κοινότητας, για να βοηθήσει την κυβέρνηση «να το κάνει σωστό» .

Πρόσθεσε: «Η εργασία μέσω του νομοθετικού πλαισίου για να το διορθώσει αξίζει τον χρόνο. Και τελικά είναι το πώς θα φέρουμε όλοι μαζί» .

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!