2η ευκαιρία του Καναδά για την απαγόρευση της “θεραπείας” μεταστροφής

06/10/2020
από
«θεραπεία» μεταστροφής

Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau λέει ότι οι αποκαλούμενη «θεραπεία» μεταστροφής είναι «επιβλαβής, εξευτελιστική και δεν έχει θέση στον Καναδά» .

Ο Καναδάς κάνει μια νέα προσπάθεια απαγόρευσης της «θεραπείας μεταστροφής» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, επαναφέροντας ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο.

Η νομοθεσία είχε σταματήσει, όταν το κοινοβούλιο έκλεισε τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης David Lametti δήλωσε ότι το νέο νομοσχέδιο θα τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα του Καναδά, ώστε να συμπεριλάβει στη λίστα αδικημάτων και τη «θεραπεία μεταστροφής» .

Σε αυτά περιλαμβάνονται η απαγόρευση της ψευτοθεραπείας μεταστροφής σε ανήλικα παιδιά, σε κάθε ενήλικο άτομο ενάντια στη θέλησή του και η εξάσκηση της ψευτοθεραπείας ως πρακτική.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Πρωθυπουργού Justin Trudeau υποσχέθηκε να απαγορεύσει τις «θεραπείες» των ΛΟΑΤ στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι.

Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, ο Trudeau είπε στους δημοσιογράφους:

“Η «θεραπεία μεταστροφής» είναι επιβλαβής, εξευτελιστική και δεν έχει θέση στον Καναδά. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα κάνουν το σωστό υποστηρίζοντας αυτό το νομοσχέδιο.” 

Παρ ‘όλα αυτά, καναδικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βανκούβερ και του Κάλγκαρι, εισάγουν τις δικές τους απαγορεύσεις.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα. Αναφέρει ότι το 20% της σεξουαλικής μειονότητας των Καναδών ανδρών έχουν υποβληθεί σε κάποια μορφή θεραπείας μεταστροφής.

Απαγόρευση της «θεραπείας μεταστροφής» σε όλο τον κόσμο

Η «θεραπεία μεταστροφής» – μερικές φορές ονομάζεται «επανορθωτική θεραπεία» ή «ομοφυλοφιλική θεραπεία» – είναι απόπειρες αλλαγής της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας του φύλου κάποιου ατόμου.

Σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τη χρήση ηλεκτρικών σοκ, φαρμάκων που προκαλούν ορμονικές διαταραχές ή εμετό, «συμβουλευτική» , προσευχή, ομαδική «θεραπεία» , εξορκισμούς, βασανιστήρια ή ταπείνωση.

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες δεν μπορούν να αλλάξουν με τη «θεραπεία μεταστροφής» . Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι οι «θεραπείες» και οι «ιάσεις» είναι συχνά επικίνδυνες.

Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες εξετάζουν τώρα απαγορεύσεις. Και νωρίτερα φέτος, η ILGA World, ισχυρίστηκε ότι το 2020 θα μπορούσε να είναι μια σημαντική χρονιά για το ζήτημα.

Εντούτοις, ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη δημόσια συζήτηση, λίγες χώρες έχουν αναλάβει αποφασιστική δράση.

Επιπλέον, δεν είναι όλες οι απαγορεύσεις ίδιες. Για παράδειγμα, η πολιτεία του Queensland στην Αυστραλία εισήγαγε απαγόρευση τον Αύγουστο. Αλλά άφησε τις θρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες πραγματοποιούν την πλειονότητα των προσπαθειών «θεραπείας» – τόσο στην Αυστραλία όσο και σε όλο τον κόσμο. Οι επιζώντες υποστήριξαν ότι αυτό έκανε την απαγόρευση άσκοπη και μάλιστα αντιπαραγωγική.

Μέχρι στιγμής μόνο η Μάλτα, ο Ισημερινός, η Βραζιλία, η Ταϊβάν και η Γερμανία έχουν θεσπίσει νομικές απαγορεύσεις.

Ωστόσο, το Ισραήλ, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Αυστραλία και η Χιλή εξετάζουν επίσης την απαγόρευση της «θεραπείας μεταστροφής» .

Υπάρχουν ήδη απαγορεύσεις σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ: Νιου Τζέρσεϋ, Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ιλινόις, Βερμόντ, Νέο Μεξικό, Κονέκτικατ, Ρόουντ Άιλαντ, Νεβάδα, Ουάσιγκτον, Χαβάη, Ντελαγουέρ, Μέριλαντ, Νιού Χάμσαϊρ, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Μέιν, Κολοράντο, Γιούτα και Βιρτζίνια, καθώς και Washington DC και Πουέρτο Ρίκο.

Επιπλέον, ο Joe Biden, ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία, υποσχέθηκε ότι θα απαγορεύσει τις «θεραπείες» αν φτάσει στον Λευκό Οίκο.

https://avmag.gr/119788/to-pio-periektiko-nomoschedio-gia-ti-quot-therapeia-quot-metastrofis-ston-kanada/




Δες και αυτό!