Οργανωμένη επίθεση συντηρητικών δικαστών στην ισότητα στον γάμο

06/10/2020
από
ισότητα στον γάμο, ΗΠΑ, επίθεση

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας και Σαμουήλ Αλίτο έχουν ξεκινήσει μια οργανωμένη επίθεση κατά της απόφασης που οδήγησε στην ισότητα στον γάμο, ισχυριζόμενοι ότι οι άνθρωποι που κάνουν διακρίσεις εναντίον ομοφυλοφίλων ζευγαριών είναι «θύματα» του νόμου.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας και Σαμουήλ Αλίτο

Πώς ξεκίνησε η επίθεση

Τη Δευτέρα (5 Οκτωβρίου), οι δύο δικαστές έγραψαν μια δήλωση, καθώς το δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει μια υπόθεση που άσκησε η Κιμ Ντέιβις, υπάλληλος του Κεντάκι, η οποία αρνήθηκε να κάνει τη δουλειά της στην επεξεργασία αδειών γάμου, όταν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια είχαν τη δυνατότητα να παντρευτούν από το 2015 με την ψήφιση της απόγασης για την ισότητα στον γάμο.

Η Ντέιβις, η οποία έχει παντρευτεί τέσσερις φορές, έγινε η αιτία για να γιορτάζουν οι αντι-ΛΟΑΤ+ Ευαγγελικοί όταν ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να παντρέψει ζευγάρια του ίδιου φύλου λόγω των χριστιανικών της αξιών.

H Κιμ Ντέιβις

Παρόλο που ο Τόμας και ο Αλίτο επιβεβαίωσαν την απόφαση του δικαστηρίου να μην ακούσει την υπόθεση της Ντέιβις για διαδικαστικούς λόγους, στη δήλωση άφησαν ένα εξαιρετικό περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης του 2015 που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και στις 50 πολιτείες.

Η Κιμ Ντέιβις ως “θύμα” από την ισότητα στον γάμο

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας και Σαμουήλ Αλίτο λένε ότι η Κιμ Ντέιβις ήταν «θύμα» της ισότητας των γάμων.

Οι δύο δικαστές επαίνεσαν τη Ντέιβις ως «πιστή Χριστιανή» με «ειλικρινά θρησκευτικές πεποιθήσεις», εκφράζοντας τη στεναχώρια τους που «ως αποτέλεσμα της αλλαγής του συντάγματος αυτού του δικαστηρίου, η Ντέιβις βρέθηκε αντιμέτωπη με μια επιλογή μεταξύ των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και της δουλειάς της» .

Η επιχειρηματολογία των δικαστών

Ο Τόμας και ο Αλίτο, που ήταν μεταξύ των αντιφρονούντων απέναντι στην ισότητα στον γάμο όταν το δικαστήριο συζητούσε για την απόφαση του 2015, που πέρασε με 4 στις 5 ψήφους, συνέχισε:

“Η Ντέιβις μπορεί να ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της υπεροπτικής μεταχείρισης απέναντι στη θρησκεία, αυτού του δικαστηρίου, στην απόφαση του Obergefell, αλλά δε θα είναι το τελευταίο. Λόγω της λεγόμενης απόφασης Obergefell του 2015, όσοι έχουν ειλικρινά θρησκευτικές πεποιθήσεις σχετικά με το γάμο θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να συμμετάσχουν στην κοινωνία, χωρίς να παραβιάζουν την απόφαση αυτή, και την επίδρασή της απόφασης αυτής σε άλλους νόμους κατά των διακρίσεων. Θα ήταν ένα πράγμα, αν η αναγνώριση για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας, με τον λαό να αποφασίζει να μην παράσχει νόμιμη προστασία για τη θρησκευτική ελευθερία βάσει του κρατικού δικαίου. Είναι όμως, πολύ διαφορετικό, όταν το δικαστήριο επιβάλλει αυτήν την επιλογή στην κοινωνία, μέσω της δημιουργίας θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και μέσω της μη γενναιόδωρης ερμηνείας της ρήτρας ελεύθερης άσκησης, αφήνοντας απ’ έξω εκείνους με θρησκευτικές αντιρρήσεις.” 

Και οι δύο δικαστές συνεχίζουν:

«Αυτή η αναφορά παρέχει μια εντυπωσιακή υπενθύμιση των συνεπειών της απόφασης Obergefell. Επιλέγοντας να απονέμεται ένα νέο συνταγματικό δικαίωμα έναντι των συμφερόντων της θρησκευτικής ελευθερίας, που προστατεύονται ρητά στην Πρώτη Τροποποίηση, και κάνοντάς το αυτό αντιδημοκρατικά, το δικαστήριο δημιούργησε ένα πρόβλημα, που μόνο αυτό μπορεί να επιλύσει.

«Μέχρι τότε, η απόφαση Obergefell θα συνεχίσει να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη θρησκευτική ελευθερία» .

Φόβος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

Οι ακτιβίστριες/στές των πολιτικών δικαιωμάτων φοβούνται, ότι οι συντηρητικοί του δικαστηρίου, θα επιδιώξουν να υπονομεύσουν τις αποφάσεις υπέρ των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων.

Ενώ η επίθεση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, η επέμβαση θα προκαλέσει φόβους, ότι οι συντηρητικοί στο δικαστήριο, οι οποίοι θα ενθαρρύνθηκαν με πλειοψηφία έξι έως τριών, εάν η τελευταία υποψήφια του Ντόναλντ Τραμπ, Έιμυ Κόυνυ Μπάρρεττ επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, θα μπορούσε να υπονομεύσει δραστικά την ισότητα των ΛΟΑΤ+ ατόμων σε μία μελλοντική υπόθεση.

Στις 4 Νοεμβρίου, μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, το δικαστήριο είναι έτοιμο να ακούσει τα επιχειρήματα σχετικά με τις Καθολικές Κοινωνικές Υπηρεσίες (CSS), μια υπηρεσία τεκνοθεσίας και αναδοχής που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια και επιμένει ότι πρέπει να επιτραπεί να απομακρύνει τα ομόφυλα ζευγάρια και εξακολουθεί να λαμβάνει χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους.

Αντιδράσεις ακτιβιστριών/ακτιβιστών

Η υπόθεση προκάλεσε αναταραχές μεταξύ των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων, καθώς ακόμη και οι πρόσφατες νίκες για την προστασία των διακρίσεων ήρθαν με ρητές προειδοποιήσεις ότι οι νόμοι περί αστικών δικαιωμάτων θα μπορούσαν να παρακαμφθούν από τις ανησυχίες για τη θρησκευτική ελευθερία.

Αρκετές άλλες υποθέσεις «ελευθερίας διακρίσεων» εργάζονται μέσω των κατώτερων δικαστηρίων, πολλές από τις οποίες ασκήθηκαν με την υποστήριξη ομάδων μίσους κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων που έχουν από καιρό θέσει τις απόψεις τους στην προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ειδική προστασία για διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤ+ ατόμων υπό την προστασία της Πρώτης Τροποποίησης για θρησκευτική ελευθερία.

Ο δικηγόρος Τσέις Στράνγκιο της ACLU εξήγησε στο Twitter ότι η δήλωση υποδηλώνει ότι οι δικαστές «είναι πρόθυμοι να ανατρέψουν την απόφαση Obergefell για την ισότητα στον γάμο – παρόλο που είναι μόλις πέντε ετών» .

Chase Strangio

Πρόσθεσε: «Η βλακεία της σωστής κατεύθυνσης του δικαστηρίου αποτελεί απειλή ακόμη και για την πιο βασική προσδοκία νομικής προστασίας. Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι η συνεχιζόμενη διάβρωση των νομικών προστασίας που αποκτήθηκαν τον περασμένο αιώνα.”

Η Συμμαχία για τη Δικαιοσύνη συμφώνησε ότι η παρέμβαση είναι «εξαιρετικά ανησυχητική.» Η ομάδα πρόσθεσε: «Η ισότητα του γάμου ή οποιαδήποτε δύναμη μπορεί να ασκήσει, απειλείται 100% από τον διορισμό της Έιμυ Κόυνυ Μπάρρεττ. Οι συντηρητικοί του δικαστηρίου χτυπούν σαφώς αυτό το κομμάτι για να το απομακρύνουν» .

Η ΛΟΑΤΚΙ+ Lambda Legal είπε: «Οι Ρεπουμπλικάνοι και το Ανώτατο Δικαστήριο έρχονται χαρούμενα για να πάρουν πίσω την ισότητα των γάμων και πιστεύουν ότι η υποψήφια του Τραμπ, Έιμυ Κόυνυ Μπάρρεττ, τους δίνει την ευκαιρία να το κάνουν» .




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!