ΗΠΑ: Οι γκέι γάμοι αυξάνονται 5 χρόνια μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

18/09/2020
από

Πέντε χρόνια αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο στη χώρα, περισσότερα από μισό εκατομμύρια νοικοκυριά αποτελούνται από παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Από το 2014, ένα έτος πριν από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποιήσει τους γκέι γάμους του ίδιου φύλου, ο αριθμός των παντρεμένων ομόφυλων ζευγαριών έχει αυξηθεί κατά 70%, σύμφωνα με την Αμερικανική Έρευνα Κοινοτήτων του Γραφείου Απογραφής.

Από τα 980.000 ομόφυλα ζευγάρια που καταγράφηκαν το 2019, το 58% αφορά σε παντρεμένα ζευγάρια και το 42% σε ανύπαντρα. Τα παντρεμένα ζευγάρια γυναικών είναι ελαφρώς περισσότερα.

«Οι αντίπαλοι στην ισότητα του γάμου υποστήριζαν συχνά ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν ενδιαφερόταν πραγματικά για τον γάμο. Όμως, η μεγάλη αύξηση των γάμων μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου από τότε που η ισότητα του γάμου έγινε νόμιμη σε εθνικό επίπεδο δείχνει ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο Γκάρι Γκέιτς, ένας επιστήμονας που ασχολείται με τη δημογραφία σε σχέση με τα ΛΟΑΤ θέματα.

Η έρευνα αποκάλυψε αξιοσημείωτες οικονομικές διαφορές μεταξύ των ανδρικών και των γυναικείων ζευγαριών.

Τα παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια έχουν υψηλότερο μέσο εισόδημα από τα παντρεμένα ζευγάρια αντίθετου φύλου, 107.210 $ σε σύγκριση με 96.932 $. Ωστόσο, στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, τα ανδρικά ζευγάρια κέρδισαν περισσότερα από τα ζευγάρια γυναικών, 123.646 $ έναντι 87.690 $.

Οι παντρεμένες γυναίκες (σε ομόφυλο γάμο) είναι πολύ πιο πιθανό να εργάζονται από ό, τι οι παντρεμένες γυναίκες σε ετερόφυλο. Το αντίστροφο ισχύει για τους παντρεμένους άνδρες σε ομόφυλους γάμους. Ήταν λιγότερο πιθανό να εργάζονται από τους παντρεμένους άντρες σε ετερόφυλους γάμους, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

«Ενώ οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες, κατά μέσο όρο, δεν κερδίζουν περισσότερα από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, τείνουν να κερδίζουν περισσότερα από τις λεσβίες και τις αμφιφυλόφιλες γυναίκες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Δυστυχώς η διάκριση λόγω φύλου είναι παρούσα, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού».

Τα ξεχωριστά αποτελέσματα της έρευνας που κυκλοφόρησαν επίσης την Πέμπτη δείχνουν ότι σχεδόν το 15% των ζευγαριών του ίδιου φύλου είχαν τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 18 ετών, σε σύγκριση με το 37,8% των ζευγαριών αντίθετου φύλου. Από τα σχεδόν 300.000 παιδιά που ζουν σε σπίτια με ζευγάρια του ίδιου φύλου, το 66% ήταν παιδιά και των δύο συντρόφων ή συζύγων, σε σύγκριση με το 95% για ζευγάρια αντίθετου φύλου, σύμφωνα με την Τρέχουσα Έρευνα Πληθυσμού του Γραφείου Απογραφής.




Δες και αυτό!