Μια ημερίδα με τίτλο «ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα: Φιλοδοξίες και προκλήσεις στην Ε.Ε. και την Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των εργασιών του φετινού – κυρίως online – Athens Pride σε συνδιοργάνωση με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολη.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννη, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρόεδρος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του Ευρωκοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ελευθέριος Ελευθερίου, μέλος του Equality Task Force του Ευρωκοινοβουλίου και ο Μίλτος Παύλου, εκπρόσωπος του FDA της Ε.Ε., ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της 2ης Ευρωπαϊκής ΛΟΑΤΙ Έρευνας.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση με εκπροσώπους ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων με μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν, ο (ανοιχτά γκέι) Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς επίσης οι Χάρης Κούντουρος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας και Δικτύων του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και Ελένη Παλαιολόγου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη χώρα μας.

Από πλευράς ΛΟΑΤ+ οργανώσεων συμμετείχαν, η Στέλλα Μπελιά (Οικογένειες Ουράνιο Τόξο), η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου (Colour Youth) και η Άννα Απέργη (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) με συντονιστή τον Γιάννη Παπαγιαννόπουλο (Athens Pride).

Φυσικά η συζήτησε κινήθηκε γύρω από τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα με θεματικές όπως: οι γκέι γάμοι, τα κενά των νομοθετημάτων που αφορούν στην κοινότητα, η αστυνομική βία, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κ.α., ενώ η ημερίδα αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης σε σχέση με τα ζητήματα αυτά.

Αυτά που ειπώθηκαν πολλά, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να αναλώνονται, κατά τη γνώμη μου, σε απαντήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα αποφεύγοντας να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση.

Ολόκληρη η ημερίδα πρόκειται να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μαγνητοσκοπημένη στην κεντρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά στις 12 Σεπτεμβρίου. Νομίζω πως τότε θα έχουμε να πούμε περισσότερα.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!