70 προσωπικότητες καταδικάζουν το μίσος κατά των ΛΟΑΤ+ στην Πολωνία

18/08/2020
από
προσωπικότητες, επιστολή, πολιτισμός, Πολωνία, μίσος, ΛΟΑΤ+
Margaret Atwood (Leonardo Cendamo/Getty), Luca Guadagnino (Frazer Harrison/Getty), Judith Butler (Agentur Gmbh/Getty)

70 προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού καταδικάζουν το αίσθημα μίσους κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Πολωνία με επιστολή τους.

Η Margaret Atwood, ο Ed Harris, η Judith Butler κι Luca Guadagnino βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που υπογράφουν.

προσωπικότητες, επιστολή, πολιτισμός, Πολωνία, μίσος, ΛΟΑΤ+
Margaret Atwood (Leonardo Cendamo/Getty), Luca Guadagnino (Frazer Harrison/Getty), Judith Butler (Agentur Gmbh/Getty)

Η ΛΟΑΤ+ κοινότητα της Πολωνίας έχει στοχοποιηθεί από μια εκστρατεία μίσους τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, το 1/3 της χώρας να δηλώνεται ως «ζώνη χωρίς ΛΟΑΤ» .

Ο πρόεδρος της χώρας, Andrzej Duda, εκμεταλλεύτηκε το αυξανόμενο ομοφοβικό συναίσθημα στην επανεκλογική του εκστρατεία, χτυπώντας την «ΛΟΑΤ+ ιδεολογία» . Υποσχέθηκε δε, να απαγορεύσει με νόμο, στα ομόφυλα ζευγάρια, να τεκνοθετήσουν.

Σήμερα, 70 προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «οργή» τους για την επιδεινούμενη κατάσταση.

Η ισχυρή ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

“Εμείς, οι υπογράφουσες/ντες, εκφράζουμε την οργή μας για καταστολές που στρέφονται κατά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στην Πολωνία. Υψώνουμε τη φωνή μας σε αλληλεγγύη για τις ακτιβίστριες και τους συμμάχους τους, οι οποίες/οι κρατούνται, κακοποιούνται και εκφοβίζονται.” 

Η Margaret Atwood, εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία» της για την αύξηση του συναισθήματος κατά των ΛΟΑΤ + ατόμων στην Πολωνία.

«Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας στην Πολωνία, μια χώρα με αξιοθαύμαστη ιστορία αντίστασης στον ολοκληρωτισμό και στον αγώνα για ελευθερία» .

Η ανοιχτή επιστολή σημειώνει τη συγκλονιστική σύλληψη 48 ΛΟΑΤ+ ακτιβιστριών/ών στις 7 Αυγούστου στην Πολωνία. Αιτία, η συμμετοχή τους σε μια «βίαιη παράνομη συγκέντρωση» .

«Στην πραγματικότητα, συμμετείχαν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία αλληλεγγύης με έναν ΛΟΑΤ+ με ακτιβιστική δράση, που ονομάζεται Margot. Το άτομο αυτό συνελήφθη για πρόκληση ζημιών σε βαν που διέδιδε ομοφοβικό περιεχόμενο» , αναφέρει η επιστολή.

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να υπερασπίζονται ως τέτοια.

«Η ομάδα της είχε, επίσης, τοποθετήσει σημαίες ουράνιου τόξου πάνω σε αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος του Χριστού. Αυτές οι ενέργειες δεν ήταν ούτε «χουλιγκανισμός» ούτε «προκλήσεις», όπως επιμένουν τα Πολωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά μάλλον απελπισμένες πράξεις αντίστασης κατά της εξευτελιστικής ομοφοβικής ρητορικής μίσους.

«Το φορτηγό είναι ένα από τα πολλά παρόμοια οχήματα που διαδίδουν  εξωφρενικούς ισχυρισμούς  στις πόλεις της Πολωνίας: εξίσωση της ομοφυλοφιλίας με την παιδεραστία και ισχυρισμοί ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι πηγή ασθενειών και απειλή για τα παιδιά.

«Οι προσπάθειες να σταματήσει αυτή η καλά χρηματοδοτούμενη εκστρατεία μίσους με νομικά μέσα δεν οδήγησαν σε τίποτα» .

Η επιστολή συνεχίζει να επικεντρώνεται στην «επίμονη χρήση ρητορικής κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων από Πολωνούς πολιτικούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης» .

«Η ομοφοβική επιθετικότητα στην Πολωνία αυξάνεται επειδή συγχωρείται από το κυβερνών κόμμα, το οποίο επέλεξε τις σεξουαλικές μειονότητες ως αποδιοπομπαίο τράγο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών» .

Οι προσωπικότητες καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπερασπιστεί την «ισότητα» και τη «μη διάκριση» .

«Καλούμε την πολωνική κυβέρνηση να σταματήσει να στοχοποιεί σεξουαλικές μειονότητες, να σταματήσει να υποστηρίζει οργανώσεις, που διαδίδουν ομοφοβία, και να λογοδοτήσει για εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τις παράνομες και βίαιες συλλήψεις στις 7 Αυγούστου 2020.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών – ισότητα, απαγόρευση των διακρίσεων, σεβασμός των μειονοτήτων – που παραβιάζονται κατάφωρα στην Πολωνία.

Η επιστολή υπογράφηκε από πολλές αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού. Ενδεικτικά, μερικά ονόματα είναι τα εξής: Margaret Atwood, Ed Harris, ο Pedro Almodóvar, Booker Anne Enright, Sebastian Barry, Agnieszka Holland, Isabelle Huppert, Mike Leigh, Colm Toibin και Judith Butler.

Οι εντάσεις ξεκίνησαν στην Πολωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν συνελήφθησαν 48 κουήρ διαδηλώτριες/τές, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Βαρσοβία.

Το συγκλονιστικό περιστατικό ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επανεκλογή του συντηρητικού Andrzej Duda στην Πολωνία. Ο Duda κέρδισε τις εκλογές, μετά από μια συγκλονιστική εκστρατεία στην οποία υποσχέθηκε να ΛΟΑΤ+ να πάρει πίσω τα δικαιώματα. Μετά την επανεκλογή του, ορισμένα  ΛΟΑΤ+ άτομα αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

https://avmag.gr/127400/loatki-atoma-apo-tin-polonia-ekpempoyn-sos-quot-zitoyme-tin-ypostirixi-sas-quot/




Δες και αυτό!