Η Σκωτία ετοιμάζεται να υιοθετήσει πρόγραμμα σπουδών με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία

07/07/2020
Ένα ορθόδοξο εβραϊκό σχολείο έχει δύο εβδομάδες διορία, για να εισαγάγει τη ΛΟΑΤ συμπεριληπτική εκπαίδευση, διαφορετικά κινδυνεύει να κλείσει.
Ένα ορθόδοξο εβραϊκό σχολείο έχει δύο εβδομάδες διορία, για να εισαγάγει τη ΛΟΑΤ συμπεριληπτική εκπαίδευση, διαφορετικά κινδυνεύει να κλείσει.

Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα που ετοιμάζεται να εισάγει μαθήματα με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία στο πρόγραμμα σπουδών της.

Το 2021, θα συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία θέματα που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπως ο ομόφυλος γάμος, η παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, η ομοφοβία, η τρανσφοβία και το ΗΙV/AIDS.

Ο John Swinney, αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε με χαρά τα ιστορικά νέα.

Η Σκωτία θεωρείται ήδη μία από τις πιο προοδευτικές χώρες στην Ευρώπη για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, είναι μία από τις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με Edinburgh Live ,το Νοέμβριο του 2018, οι Υπουργοί της κυβέρνησης της Σκωτίας αποδέχτηκαν όλες τις συστάσεις που έγιναν, ώστε η εκπαίδευση να γίνει πιο συμπεριληπτική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τα γεγονότα που σημάδεψαν την κοινότητα.

Επίσης, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη τον τελευταίο χρόνο, η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρούν πως στα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να πρέπει να περιλαμβάνονται συμπεριληπτικά ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήματα. Συγκεκριμένα, μέσω διαδηλώσεων και έντονων διαβουλεύσεων γύρω από το θέμα, το Stonewall δημοσίευσε πως το 60% των Βρετανών θεωρούν πως τα παιδιά έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν για όλα τα είδη των οικογενειών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών με γονείς του ίδιου φύλου. Τα ποσοστά σε άτομα μεταξύ 16-24 ετών είναι ακόμα υψηλότερα, αγγίζοντας το 68%.

Από την άλλη, μόνο το 1/5 του πληθυσμού (17%) δήλωσε πως διαφωνεί ή διαφωνεί έντονα στην υιοθέτηση ενός συμπεριληπτικού προγράμματος σπουδών στα δημοτικά σχολεία.

“Μια τέτοιου τύπου εκπαίδευση μπορεί να είναι ένα σημείο-σταθμός για πάρα πολλά νέα άτομα. Μπορεί ουσιαστικά να τους αλλάξει τη ζωή. Γι’αυτό είναι τόσο ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι έχει τη στήριξη του κοινού μια τέτοια νομοθεσία”, δήλωσε ο Paul Twocock, διευθύνων σύμβουλος του Stonewall.

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα σχολεία θα αποτελούν έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά και τα νέα άτομα, ώστε να μπορούν να είναι ο εαυτός τους. Το οφείλουμε στη νέα γενιά. Κρίνεται σημαντικό η κυβέρνηση να επενδύσει στην εκπαίδευση των ίδιων των δασκάλων, παρέχοντάς τους περισσότερες πηγές πληροφόρησης πάνω στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Στόχος μας είναι μια υψηλής ποιότητας συμπεριληπτική εκπαίδευση τώρα και στο μέλλον.”

Τα νεότερα ποσοστά επιβεβαιώνουν πόσο έχει αλλάξει το κλίμα της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, 30 χρόνια πριν, το Stonewall ιδρύθηκε ως αντίσταση στο Section 28, ένα κομμάτι της νομοθεσίας που ουσιαστικά απαγόρευε τις συζητήσεις για ομόφυλες σχέσεις και κατ’επέκταση την “ενθάρρυνση της ομοφυλοφιλίας” στα σχολεία.

Παρ’όλο που το Section 28 αποσύρθηκε το 2003, οι αρνητικές επιπτώσεις του παραμένουν δυστυχώς μέχρι σήμερα. Το 40% των Βρετανών μαθητών (2/5) δεν διδάχθηκαν ποτέ κάτι σχετικό με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, ενώ το 45% έχει υποστεί bullying λόγω της ταυτότητάς του.

Το Stonewall εκτιμά ότι αυτό θα σταματήσει να υφίσταται από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αγγλίας θα διδάσκεται ο σεξουαλικός προσανατολισμό και η ταυτότητα φύλου, ενώ αντίστοιχα στα δημοτικά σχολεία τα παιδιά θα μαθαίνουν για διαφορετικά είδη οικογενειών, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειας.

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!