Το ΣΥΔ συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την υποστήριξη ευάλωτων τρανς προσώπων λόγω κορονοϊού

07/07/2020
από
non binary, τρανς, trans

Τη συνεργασία με το Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την την οικονομική στήριξη των πιο ευάλωτων τρανς προσώπων λόγω των συνεπειών του covid-19, ανακοίνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.).

Συγκεκριμένα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, στο πλαίσιο συνεργασίας έλαβε χρηματοδότηση από την οποία θα διατεθεί το ποσόν της τάξης των 6.900,00 ευρώ, (έξι χιλιάδες εννιακόσια ευρώ), με σκοπό να υποστηριχθούν κατά το δυνατόν άμεσα τα πλέον ευάλωτα μέλη της τρανς κοινότητας, είτε έχουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΔ είτε όχι, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid-19.

Προτεραιότητα θα έχουν τρανς πρόσωπα ηλικίας 50 ετών και άνω που είναι εργαζόμενα στο σεξ, εν συνεχεία τρανς πρόσωπα κάτω των 50 ετών επίσης εργαζόμενα στο σεξ και αναλόγως των αναγκών που θα καταγραφούν και του αριθμού των τρανς προσώπων που θα αιτηθούν την οικονομική στήριξή τους λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Η οικονομική στήριξη σε όλες τις περιπτώσεις θα αφορά τρανς πρόσωπα που ζουν στην περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα, οικονομική κάλυψη είτε μέρους ενοικίου, είτε μέρους λογαριασμών ΔΕΚΟ (ηλεκτρικού ή ύδρευσης) που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν κίνδυνο διακοπής, και θα δίνεται το ίδιο ποσόν σε κάθε τρανς πρόσωπο. Σε επόμενη φάση, και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα θα εξεταστούν αιτήματα εκτός περιφέρειας Αττικής.

Σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση  εκκαθαριστικού της εφορίας που θα δεικνύει την αδυναμία του προσώπου, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία που θα διασφαλίζουν ότι πρόκειται για μίσθωμα που διαμένει το ίδιο το πρόσωπο, ή πρόκειται για λογαριασμό ΔΕΚΟ που υπάρχει κίνδυνος να διακοπείκαι ανήκει στο αιτούμενο πρόσωπο, ενώ τα χρήματα θα κατατίθενται από το ΣΥΔ προς την εκκρεμότητα του προσώπου ηλεκτρονικά.

Θα εκδίδονται, ακόμη, εκ μέρους του ΣΥΔ τα νόμιμα παραστατικά και αποδείξεις τα οποία θα κατατεθούν και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς επίσης η χρηματοδότηση αυτή θα καταγραφεί στον ετήσιο οικονομικό απολογισμό που κάθε χρόνο δίνει στη δημοσιότητα το ΣΥΔ στο πλαίσιο της διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών.

Τα ενδιαφερόμενα τρανς πρόσωπα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 2109210697, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:30 έως 16:30 ως την 31 Ιουλίου 2020, είτε για διευκρινήσεις, είτε για να κλειστεί συνάντηση στο γραφείο μας για να καταγραφεί το αίτημά τους με τη προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων που προαναφέρθηκαν. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις θα είναι ατομικές, με διάστημα τουλάχιστον μίας ώρας κενό η μία συνάντηση με την επόμενη, ενώ θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid-19.

Όπως αναφέρει το Σωματείο στο σχετικό δελτίο τύπου:  “Αναγνωρίζουμε ότι ασφαλώς τα παραπάνω δεν μπορούν καλύψουν το σύνολο των αναγκών της τρανς κοινότητας που αντιμετώπισε έντονα τις συνέπειες του covid-19, που όμως θα έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει μέσω δικών της μηχανισμών αλληλεγγύης να το πράξει η Ελληνική Πολιτεία, και ελπίζουμε να καλυφτούν οι πιο επείγουσες και έντονες ανάγκες.”

Παράλληλα, συνεχίζεται η μηνιαία στήριξη προς τρανς πρόσωπα που είναι ευάλωτα μέσω παροχής τροφίμων από το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της φτώχιας, ενώ δηλώνουμε την απογοήτευσή μας που η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, για την οικονομική στήριξη όλων ανεξαιρέτως των προσώπων που εργάζονται στο σεξ μέσω του επιδόματος των 800 ευρώ που έλαβαν άλλα εργαζόμενα πρόσωπα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Η Πολιτεία ήταν και παραμένει διαχρονικά υπόλογη απέναντι στα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, που ζουν στιγματισμένα, αντιμετωπίζουν διακρίσεις και βία, ενώ λόγω του απαράδεκτα περιοριστικού πλαισίου για την εργασία στο σεξ –κατά πλειοψηφία– δεν έχουν εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά προνοιακά δικαιώματα”.




Δες και αυτό!