Facebook… κάνε κάτι, επιτέλους

02/07/2020

Να αναλάβει δράση κατά της ρητορικής μίσους ζητούν από το Facebook αρκετές ΛΟΑΤ+ ομάδες, μετά και τον θάνατο της ακτιβίστριας από την Αίγυπτο που είχε φυλακίστηκε επειδή είχε υψώσει μία σημαία του Pride σε μια συναυλία στο Κάιρο.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έστειλαν την Τρίτη μια επιστολή στο Facebook, ζητώντας του να κάνει περισσότερα, ώστε να μειώσει τη ρητορική μίσους που συχνά προωθείται μέσα από την πλατφόρμα του μέσω αναρτήσεων ή εμπορικών διαφημίσεων.

Ήταν πριν λίγες εβδομάδες, όταν η Sarah Hegazi βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Καναδά. Είχε εγκαταλείψει την Αίγυπτο μετά τις κατηγορίες για προώθηση της ομοφυλοφιλίας. Έκτοτε, η Hegazi λάμβανε συχνά μηνύματα μίσους και απειλές μίσους από χρήστες του Facebook, κυρίως από την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο. 

Ένα βίντεο μάλιστα που έλαβε, έδειχνε την ίδια μέσα να καίγεται ζωντανή σε ένα σκηνικό γεμάτο φλόγες.

Το Facebook έχει δηλώσει ότι δείχνει μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή ρητορικής μίσους, την οποία ορίζει ως επιθέσεις με βάση τα «προστατευμένα χαρακτηριστικά» των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Ωστόσο, μια επιστολή από 22 ΛΟΑΤ+ ομάδες δικαιωμάτων, κυρίως από τον αραβικό κόσμο, ανέφερε ότι η εταιρεία είναι «χαλαρή» στην εφαρμογή των πολιτικών της κατά του μίσους στην περιοχή, καθιστώντας την «μη ασφαλή για τις σεξουαλικές μειονότητες».

«Παρόλο που η ΛΟΑΤ+ κοινότητα έχει αναφέρει χιλιάδες δημοσιεύσεις ρητορικής μίσους στα Αραβικά … οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές απορρίφθηκαν επειδή το περιεχόμενο δεν παραβιάζει τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook», αναφέρει η επιστολή.

Καλεί, μάλιστα, το Facebook να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την κατάργηση των αναρτήσεων που υποκινούν βία.

«Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν υπάρχει περιθώριο διάδοσης μίσους που βασίζεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή, τη θρησκεία ή σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα», δήλωσε στο Reuters ο Adam Muhammed, διευθυντής της ATYAF Collective μιας ΛΟΑΤ- ομάδας με έδρα το Μαρόκο.

«Απευθυνθήκαμε με μια επιστολή στο Facebook ζητώντας από τη διεύθυνσή της να εφαρμόσει την ίδια πολιτική εδώ με αυτήν που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες».

Ως απάντηση, το Facebook είπε ότι έχει ομάδες που εξετάζουν τις αναφορές για ρητορική μίσους όλο το 24ωρο σε περισσότερες από 50 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών και ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αφαιρούν σχεδόν το 90% της ρητορικής μίσους πριν καν γίνει η αναφορά από κάποιο χρήστη.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά εδώ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+  κοινότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να αναπτύξουμε τα εργαλεία, την τεχνολογία και τις πολιτικές μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.

O Nicolas Gilles, συνιδρυτής της γαλλικής ANKH για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, χαρακτήρισε τον θάνατο της Hegazy ως κλήση αφύπνισης.

«Η κοινότητα των ΛΟΑΤ + στον αραβικό κόσμο είναι θύμα παρενόχλησης και εκφοβισμού και όλοι/ες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι/ες … Hegazy».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!