Στο Ευρωκοινοβούλιο η ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

14/03/2024
από
«Ευθεία απειλή» στις κοινωνίες μας χαρακτήρισε την ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής με θέμα «Η αύξηση της αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής και βίας: οι πρόσφατες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη», με την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου να καταδικάζει το βίαιο περιστατικό στην πλατεία Αριστοτέλους.

Περισσότεροι από 30 ευρωβουλευτές, προερχόμενοι από πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ζήτησαν την ποινική καταδίκη των δραστών. Από την πλευρά της, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία διαβεβαιώνει ότι ο κάθε άνθρωπος «μπορεί να είναι όποιος θέλει».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ανησυχητική άνοδο στη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους με στόχο πολίτες ΛΟΑΤΚΙ+ καθώς και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ τόσο παγκοσμίως όσο και εντός της ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι αυτά τα περιστατικά αποτελούν «ευθεία απειλή» στις κοινωνίες μας που έχουν «ιδρυθεί με βάση τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού».

«Η Κομισιόν παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της με στόχο τη διαβεβαίωση ότι ο καθένας μπορεί να είναι όποιος θέλει, να αγαπά όποιον θέλει χωρίς φόβο διάκρισης ή βίας», συμπλήρωσε.

Τον λόγο πήρε και ο Έλληνας ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα δυο νεαρά παιδιά, τους δυο τρανς που τους κυνήγησε ένας όχλος εκατοντάδων ανθρώπων και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως με την ωμή δολοφονική βία στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, το 2018 στην Ελλάδα: Όσοι θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό , έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια και τον σεβασμό, είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία. Και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ΕΕ», είπε συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε: «η ρητορική μίσους οδηγεί στη βία. Και η πολιτική επένδυση των εγγονιών του Χίτλερ και του Μουσολίνι σε αυτή τη ρητορική μίσους που γεννά βία, δεν θα κερδίσει. Ούτε στις ευρωεκλογές ούτε ποτέ.

«Τα εκατομμύρια των νεκρών, μεταξύ των οποίων και ομοφυλόφιλων, που πέθαναν στα κρεματόρια, είναι ένα δίδαγμα που μας οδηγεί και στο μέλλον όλους τους δημοκράτες. Από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι την Αριστερά».

Στη βίαια δολοφονία του/της Ζακ/Zackie αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, κάνοντας λόγο για «όχλο που κυνηγάει μάγισσες».

«Γιατί πριν από 6 χρόνια, όπως είπαν οι συνάδελφοί μου, άφηνε την τελευταία του πνοή ένας νέος άνθρωπος, ο Ζακ Κωστόπουλος, μπροστά στα μάτια μας. Μπροστά στις οθόνες μας», συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, κάτι που απέδειξε και η ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη.

Τον λόγο πήραν επίσης μεταξύ άλλων, ο Κώστας Παπαδάκης του ΚΚΕ, ο Πέτρος Κόκκαλης των Πρασίνων, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης της ΝΔ, και η Sophie in ‘t Veld του Renew.

«Αυτή δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Η Ευρώπη της βίας και της μισαλλοδοξίας είναι η Ευρώπη της άκρας δεξιάς. Είναι η Ευρώπη της Le Pen, του Orban και της Meloni. Και σε αυτή πρέπει να βάλουμε ξανά ανάχωμα» ανέφερε ο Πέτρος Κόκκαλης.
Δες και αυτό!